Chefs Haagse huisvestigingsclub verdacht 

Wij helpen asielzoekers

COAMaar vergeten onze eigen portemonnee niet.

Telegraaf

Twee directeuren van Stichting Huisvesting Alleenstaanden en Meerpersoonshuishoudens (SHAM) in Den Haag worden verdacht van het wegsluizen van miljoenen euro’s aan overheidsgeld dat bedoeld was voor asielzoekers.

Het OM onderzoekt de zaak. Henk T. en Gert-Jan K. zijn de verdchten. Ze zouden behalve de genoemde stichting nog een aantal BV’s en stichtingen hebben gerund.

Van de ‘SHAM’ zijn online louter adresgegevens bekend: Westeinde 28 in Den Haag, 070 360 39 33

De stichting komt voor in een stuk van de gemeente Den haag uit 2002: daarin wordt gerept over het aansluiten op een bestaande overeenkomst van de Gemeente Den Haag en de ‘SHAM’. De stichting ging toen ook werken in opdracht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

In 2003 stelde VVD-raadslid Anne Mulder vragen over illegale onderverhuur via de SHAM. Was niets van waar, antwoordde de gemeente.

Sham kreeg sinds de oprichting in 1986 miljoenen aan subsidiegeld, dus al 22 jaar lang. Heeft de gemeente zitten slapen of wisten of vermoeden ambtenaren het gesjoemel en hebben ze dat verzwegen?

 • Reacties

 • Irene Duijvestijn | 07/02/08 om 15:45

  Ik heb 7 jaar voor de SHAM gewerkt. En wel voor een apparte opgerichte stichting de SHAM-AMA. Deze stichting huisvestigde vele Alleenstaande Meerderjarige Asielzoekers en tienermoeders met hun kinderen in meer dan 60 huizen in Den Haag.
  Ik heb altijd geweten dat het niet klopte waar Tak mee bezig was. Maar wat kan je als werknemer met vele signalen dat er iets mis is. Hoe leg je je vinger erop. Ik heb het vooral als belastend ervaren constant te voelen dat het een ‘gladde’ organisatie was. Vaker heb ik me afgevraagd wie ik zou moeten benaderen om eens bij deze stichting te gaan kijken. In de context van de tegenwoordige tijd is het bizar dat zij mij er ten onrechte van hebben beschuldigd dat ik geld voor privedoeleinde gebruikt zou hebben.
  Het is voor mij een grote verademing dat dit verhaal over Tak en zijn cornuiten aan het licht is gekomen.

 • Ron van den Berg | 30/01/09 om 01:25

  Ik begrijp niet dat mevrouw Duijvestijn zolang bij stichting SHAM werkzaam is gebleven terwijl ze wist dat er iets niet klopte. Ik heb zelf een korte tijd voor deze stichting gewerkt en dat was ten tijde dat SHAM-AMA werd opgericht. Daar ken ik mevrouw Duijvestijn ook van. Aangezien ik niet op mijn achterhoofd was/ben gevallen (zo ook nog een paar andere collega’s) , had ik het al vlug gezien. De heer Tak was toen al bezig met het verdraaien van de feiten. Dat hij het nog zo lang heeft volgehouden begrijp ik wel. Als je bepaalde ambtenaren meeneemt naar dure restaurants en bordelen dan kan je veel maken in deze samenleving. Vraag me af hoeveel jaar hij krijgt of wordt het een taakstraf van 60 uur? Zal die wel mogen uitvoeren bij een van z’n vriendjes!!!

 • j | 13/07/09 om 20:10

  Ben vaak bij de familie Tak thuisgeweest, als vriend en klasgenoot van één hunner kinderen. Toch een vreemde gewaarwording toen ik dit hoorde.

 • allard de feber | 07/03/11 om 12:45

  16 miljoen en dan weg komen met zo een lage straf. Ik heb er 6 jaar gewerkt en het leek net echt. De verTakking was zeer breed. COA , woningbouw etc etc. Ze kwamen allemaal samen op de riante feestjes en etentjes. Alles opgebouwd met werk-raters en werk-bijer’s etc. lekker gesubsidieerd door de overheid ( dus ons kent ons ). Belasting technisch zo goed op gebouwd. Geen haan die er naar kraaide. Overigens voor het toch wel enerverende werk en gevaar voor eigen leven heb ik mijn werkzaamheden altijd met tevredenheid uitgevoerd. de sham bezat vele panden, waar asielzoekers hun procedure afwachten. Ik vindt nog steeds dat ze dat aardig deden. Of meer… wij deden. Degene die het niet wisten. Daarom wordt ik elke keer weer treurig als ik er aan denk. Dit is het onderste topje van een heel groot netwerk. Zo groot dat ze het met bijde handen niet aan durven om er wat aan te doen. De VerTakking is zo breed. Die tien rooie daar komen nog wel over heen maar het geweten gaat maar door. veel geluk ermee. Allard de Feber

 • vraag me nog steeds af?? | 04/03/12 om 15:15

  Hoeveel jaar heeft die Henk Tak nu gekregen? Hoorde zijn naam namelijk alweer elders als hoge pief in een organisatie??!!!!

 • m. | 10/03/15 om 20:53

  Krijg nog geld van meneer tak wel raar opkijken als je zegt niet akkoord te gaan met een contractverlenging en zo op je teentjes getrapt zijn dat je het salaris en reiskostenvergoeding niet meer kompleet uitbetaald. Bepaalde mensen bij kinderen laten werken die er niet horen en de kinderen niet eens geloven. Uiteindelijk pas een jaar later diegene ontslaan en hem ook nog eens een camera cadeau doen walgelijk! Ik heb er geen goed woord voor over!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen