Na 15 extra doden bij een proef 

Probiotica genezen

Hein GooszenDe wonderlijke wereld van van het microbií«le evenwicht.

Een probioticum is een voedingssupplement met micro-organismen die de gezondheid bevorderen. Ze herstellen het microbií«le evenwicht in de darm. Dat geldt ook voor ernstige ontstekingen aan de alvleesklier. Dachten onderzoekers.

Helaas, foutje. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht meldt dat 33 van de 296 proefkonijnen met ernstige acute alvleesklierontsteking zijn overleden: 15 meer dan ‘normaal’ als gevolg van het getest medicijn:

  • Van de 148 patií«nten die probiotica kregen toegediend legden er 24 het loodje: 16,2 procent
  • Van de 148 patií«nten die verschoond bleven van het biologisch ‘medicijn’ gingen er negen heen: 6,1 procent.
  • De totale sterfte van 11 procent is vrijwel gelijk aan wat er ‘normaal’dood gaat aan de aandoening: 10 procent. Zeggen de onderzoekers.
  • Dat gaat dan om de helft van de 20 procent van jaarlijks ruim 3.000 Nederlanders met de ziekte die op intensive care komt.

Probiotica zijn toegediend bij het falen van de alvleesklier van intensive care patií«nten samen met sondevoeding (rechtstreeks in de darm). Het infectieremmend effect van probiotica moest immers worden aangetoond in een groot, dubbelblind onderzoek. Halverwege leek er niets aan de hand.

Wie deden het onderzoek? Zie hier de lijst met namen van de 16 deelnemende ziekenhuizen in wat heet het ‘Panter’ onderzoek. Staat alles over op Pancreatitis.nl.

Dit zijn de contactpersonen, met voorzitter Hein Gooszen (foto). Iedereen was druk en verwees naar de persconferentie, om 15.00 uur vanmiddag.

Aan de werking van probiotica wordt niet meer getwijfeld. En er is veel propaganda, zoals eerder op RTL van Marianne en Henk Timmer, bekende sportmensen.

Er is een enorme markt voor gelovigen in Yakult, Activia, Vifit en hoe het allemaal mogen heten. Juist afgelopen week kwam er flinke kritiek van voedingsprofessor Martijn Katan op gezondheidsclaims.

  • Reacties

  • Richard Gill | 25/03/08 om 17:40

    Er was erg veel mis met het ontwerp van de studie. De tunnelblindheid van de onderzoekers is overgenomen door de “data monitoring committee” die er juist is voor de veiligheid van de deelnemende patienten. Maar zo te zien, heeft die commissie eerder de belangen van de wetenschap (dus van toekomstige patienten, elders) behartigd. Zie
    http://www.math.leidenuniv.nl/~gill/probiotica_ethics.pdf

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen