Consumenten trekken er grif hun beurs voor 

Poepdrankjes van Danone

ActiviaDe werking is niet aangetoond, vindt een prominente wetenschapper.

Gelezen: De Pers

Martijn Katan is een gerenommeerd voedingsdeskundige, vindt de KNAW. Dat is de nationale wetenschapsclub. Hij werkte in Wageningen, maar nu aan de Vrije Universiteit.

En maakt met regelmaat de kachel aan met heersende opvattingen over voedsel. Nu met de reclame voor yoghurtdrankjes. Die maken je slank. Dat wil zeggen dat ze ‘de stoelgang bevorderen’ en ‘eetlust remmen’.

Daar is geen bewijs voor. Danone, maker van Activia, weet dat al te goed. Want Danone liet vijf keer studie doen naar het effect van het drankje op toiletbezoek. En bewijs van een gunstig effect op de stoelgang binnen 14 dagen is niet aangetoond. Zegt althans Katan.

Wel kan Activia voedsel misschien sneller door de darmen laten bewegen. Maar dit beí¯nvloedt de stoelgang niet. Maar de claims staan er: “Van Activia is wetenschappelijk bewezen dat het een positief effect heeft op de stoelgang.” En Danone komt ook met wetenschap: “Professor John Cummings van de Schotse Universiteit van
Dundee liet onderzoek zien waaruit blijkt dat probiotica significant de stoelgang versnellen.” Overigens ook: “Probiotica verkorten de duur van diarree met gemiddeld 29 uur.”

De stoelgangclaim een leugen? In elk geval krijg je geld terug als je niets merkt. En naar Utrecht gebeld: Danone Nederland is behoorlijk geschrokken van Katan. En worstelt nog met een antwoord.

Eerder al schreven we over Danone’s verbond met de maag-darm-leverstichting. Die ondersteunt de claims.

De categorie van ontbijtdrankjes – inclusief fruitflesjes – slaat ondertussen wel aan: verkoop is in twee jaar tijd ruim verdrievoudigd. Tot totaal 360 miljoen euro gaat er per jaar al aan op. Dat is niet terecht. Vindt het Voedingscentrum

Eet maar gewoon fruit en yoghurt in plaats van Knorr Vie, Yakult, Vivit, Activia, Optimel Control en hoe ze ook mogen heten”¦

  • Reacties

  • Djill Sign | 25/07/09 om 08:12

    Kunnen bovenstaande “stoelgangdrankjes” de ‘oorzaak’ zijn van een abnormaal laag HB-gehalte indie het overmatig wordt gebruikt?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen