Krant pikt persoonlijke grofheden niet (meer) 

NRC daagt ‘ombudsman’

Na jaren sarren treffen krant en belager elkaar voor de rechter.

Micha Kat (foto), zelfbenoemde ‘NRC Ombudsman’ schreef een serie artikelen over een publicatie van NRC over het nieuwe medicijn Rimonabant van pillendraaier Sanofi-Aventis. Redacteur Wim Kí¶hler was zeer lovend over de ‘wonderpil’. Volgens Kat heeft de krant met dit artikel alle waarden voor objectieve journalistiek overschreden. Een reclameboodschap, een wetenschapsredacteur onwaardig volgens de zelfbenoemde ‘ombudsman’. De artikelen:

En dat mondt dus uit in een kort geding. Dit bericht de ‘NRC Ombudsman’ zelf.

Kí¶hler bevestigt tegen Leugens.nl: “Het staat hem vrij om te schrijven wat hij wil over de inhoud van mijn artikelen. Maar dat geldt niet voor de persoonlijke aantijgingen en bedreigingen.”

Kí¶hler doelt onder meer op de oorspronkelijke vergelijking van de journalist met Mengele en de oproep om Kí¶hler ‘zijn leven lang te blijven achtervolgen met zijn criminele handelswijze tot hij zo gek wordt dat hij de hand aan zichzelf slaat’.

Kat heeft wijzigingen aangebracht. Maar die gaan niet ver genoeg volgens de krant. Kat bekent op kritiek van een collegajournalist – die inhoudelijk de aanval op Kí¶hler billijkt: “You right dat ik na bijna zes jaar NRC-bashen de maatvoering een beetje kwijt raak, onvermijdelijk: bij frapper toujours ga je vanzelf steeds harder frapperen!”

Advocaat van NRC Handelsblad en Kí¶hler is Elsbeth Polak van Stibbe. Kat, ook jurist, zegt zijn verdediging zelf ter hand te zullen nemen.

Kat op zijn beurt haalde NRC voor de Raad voor de Journalistiek. Die zaak loopt nog.

Inmiddels zette Kat de dagvaarding online.

 • Reacties

 • Micha Kat | 18/01/08 om 15:58

  Jammer dat er niet bij staat dat de ‘collega-journalist’ (het gaat om Simon Rozendaal van Elsevier) ook heeft verklaard dat de stukken van Kohler in kwestie ‘het dieptepunt vormen van de Nederlandse wetenschapsjournalistiek’ en ‘schandalig’ zijn. Kohler heeft door zijn journalistieke falen de volksgezondheid op roekeloze wijze in gevaar gebracht en wordt daarbij tot op heden gesteund door NRC Handelsblad. Hij dient daarvoor te worden afgestraft. We zetten alles op alles om deze zaak van NRC te winnen.

 • ww | 18/01/08 om 17:44

  Beste Micha

  Het zou kunnen zijn dat u gelijk heeft (dat moet de rechter maar bepalen), maar om iemand persoonlijk aan te vallen is volgens mij ook niet netjes en zeker niet de vergelijkingen die u gemaakt heeft.
  Dat men niet door één deur kan met een collega journalist kan altijd gebeuren, maar blijf wel correct en to the point en blijf bij de feiten.
  Emotie lijkt in deze meer de overhand te hebben dan iets anders.
  Jammer dat u als collega’s zo met elkaar omgaat.

 • Micha Kat | 18/01/08 om 18:01

  De feiten zijn dermate ernstig en extreem dat Wim Kohler de titel journalist niet waardig is. Hij zou bij een reclamebureau moeten gaan werken. Ik roep een ieder op naar de zitting te komen alwaar ik al deze feiten zal presenteren. Journalistiek is een serieuze zaak, al helemaal als je zoals Kohler over medicijnen schrijft. Iemand die faalt moet daarop kunnen worden afgrekend, hoe ‘politiek incorrect’ dat ook moge zijn!

 • ww | 18/01/08 om 20:27

  Dit gaat mij helemaal niet om politieke corectheid, dit gaat in mijn ogen om het zelf proffesioneel blijven als journalist ook al is men van mening dat een (wel of niet collega) dat niet is.
  Mijn reactie doet ook niets af aan het feit dat het wel degelijk een ernstige zaak is, mocht je dit anders hebben gelezen, dan bij deze een verduidelijking.

 • Karel van Dam | 30/05/16 om 08:53

  ja ik vind er ook wat van

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen