RTL-baas wordt toch commissaris? 

(G)een schop voor Fons

Fons van WesterlooDuitse bazen pikken dalende marktaandelen niet.


Gelezen: Volkskrant, De Pers

“Ik heb een andere positie aangeboden gekregen binnen RTL. Maar ik ben zéker niet aan de kant gezet. Als dat was gebeurd, had ik toch nooit bij de international board van RTL kunnen gaan werken?”

Fons van Westerloo over zijn afscheid als directeur bij RTL Nederland. Hij wordt adviseur van de RTL Group en commissaris bij RTL Nederland.

Is dit de waarheid? De Pers vermoedt van niet. Op grond van de bewegingen en beweringen bij Bertelsmann, de moeder van RTL. Hartmut Ostrowski is er de baas sinds 1 januari 2008.

Zijn benoemingstoespraak in Berlijn op 13 december 2007 is duidelijk wat betreft de ambitie: hoge groei. De operationele winst van RTL moet tot 2015 toenemen van 2 miljard naar 3 miljard euro en de omzet van 20 naar 30 miljard euro.

Fons van Westerloo beloofde 35 procent markaandeel voor RTL Nederland, maar kwam over 2007 uit op 29,7 procent. Dat scheelt zo’n 50 miljoen euro omzet.

Over onderprestatie zei Ostrowski: “Je zult geen lam in een leeuw veranderen. We moeten onze bedrijven evalueren, en, indien nodig, harde besluiten nemen.”

Dat raakt Fons van Westerloo: “Ondanks dat die zelf blijft ontkennen dat zijn vertrek te maken heeft met tegenvallende resultaten, weten ingewijden wel beter.”

De Pers noemt de naam van een ingewijde in de materie: Dick van der Graaf, de voorganger van Van Westerloo bij RTL Nederland. Hij ziet bij RTL te weinig innovatie.

Maar Van Westerloo wordt toch adviseur en commissaris? De eerste baan is van papier, de tweede niet, maar vanwege zijn ervaring en verdienste een waardige geste van Bertelsmann.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen