Lijders aan fibromyalgie hebben strohalm 

Succesvol medicijn, maarbestaat de ziekte wel?

LyricaPfizer gaat er hoe dan ook fortuin mee maken.


Gelezen: New York Times

Leve Lyrica! Een geweldig medicijn van pillendraaier Pfizer, bekend van Viagra. En waartegen dient het? Tegen fibromyalgie. Dat staat letterlijk voor ‘bindweefselspierpijn’. Het treedt op in pijn in spieren, bindweefsel en in en rondom gewrichten.

Nederland kende jarenlang een serieuze fibromyalgie patiíëntenvereniging, met als leus ‘eendrachtig sterk’. Zo’n 2 procent van de bevolking is potentieel lid van de club. De Vereniging betaat niet meer maar er is wel een Zorgwijzer Fibromyalgie.

Heel serieus, lijkt het. Maar daar is niet iedereen van overtuigd. ‘Tussen de oren’, daar zit het werkelijke probleem. Zeggen sommige artsen en onderzoekers. Ze wuifden pijnklachten weg en noemden fibromyalgie een verzinsel. Te meer daar de klacht hoofdzakelijk bij vrouwen van middelbare leeftijd optrad. De categorie waarbij vage klachten hoogtij vieren, niet zelden in honger naar aandacht.

Inmiddels zijn afwijkingen in het centrale zenuwstelsel vastgesteld die de ellende in de spier- en peesstructuur aantoonbaar veroorzaken. En dat is dan fibromyalgie. Het medicijn richt zich op de zenuwen. Veel medisch onderzoekt bevestigt inmiddels het bestaan.

Maar tegenstanders weren zich. De belangrijkste bestrijder van de diagnose is professor Nortin Hadler. Hij twijfelt enrstig aan fibromyalgie. Hoe meer de lijders aan de ziekten worden geknuffeld onder de medische deken, des te ernstiger hun klachten. Vindt deze prof.

Dan is er Frederick Wolfe, de chef van de Amerikaanse databank voor reumatische ziekten. Hij is ongeveer de uitvinder van het syndroom fibromyalgie. Maar is nu heel sceptisch over de ziekte. Hij ziet het als klachten die het gevolg zijn van stress, depressie en sociaal-economische angst.

De omzet van Lyrica in 2007 was een kleine 2 miljoen dollar. Dit jaar wordt een verdubbeling verwacht, vooral als gevolg van reclame. Dus Eli Lilly en Forest Laboratories komen met een concurrerend medicijn.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen