Golf verontwaardiging over het web 

CD is niet van jou

Kopií«ren voor eigen gebruik mag niet. Of toch wel?

De RIAA, geleid door Mitch Bainwol (foto), verdedigt de rechten van de Amerikaanse muziekindustrie. Te vuur en te zwaard. Dit leidde tot tienduizenden juridische aanklachten wegens illegaal muziek ruilen. Voor het overgrote deel zijn die onderling geschikt.

De RIAA is vanwege haar felheid één van de meest gehate clubs op internet. Die afkeer kreeg recent weer een shot in de zaak van Atlantic Records tegen de Amerikanen Pamela and Jeffrey Howell.

Dit stel zou beschuldigd worden van het overnemen van hun eigen cd’s voor eigen gebruik. Zonder toestemming van de platenmaatschappij. Maar voor eigen gebruik kopií«ren mocht toch? Overal commotie in de VS. Veel gekker moest het niet worden. Ook bij Nederlandse webpublicaties

Het gaat om de volgende klacht van de RIAA: ”

“It is undisputed that Defendant possessed unauthorized copies… Virtually all of the sound recordings… are in the “.mp3″ format for his and his wife’s use… Once Defendant converted Plaintiffs’ recordings into the compressed .mp3 format and they are in his shared folder, they are no longer the authorized copies…”

De uitleg door de pers is echter overtrokken. De RIAA schrijft niet dat het louter kopií«ren van eigen cd’s in MP3-formaat voor eigen gebruik illegaal is. Ze verbindt dat aan het plaatsen in de ‘shared folder’ op de pc; ofwel de map met bestanden die in muziekprogramma Kazaa gedeeld worden met derden.

Dat laatste is illegaal. Dat de RIAA spreekt van het overzetten in MP3 ‘zonder toestemming’ is niet meer dan juridische bluf. Ze suggereert dat het illegaal is. Dat is bijna een leugen.

Dat de pers er nog een schepje bovenop doet door de discutabele uiting verkeerd uit te leggen, maakt het tot een hele leugen. Want juridisch is het kopií«ren voor eigen gebruik niet te bestrijden. In de VS niet, en in Nederland niet.

Voor de RIAA, net als in Nederland soms haar equivalent Brein, is intimideren één van de wapenen. De RIAA overspeelt met regelmaat haar hand. Zoals recent nog met een onterecht aangeklaagde oma. De club ging nat.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen