Doekle van opiniemaker naar betalende klant 

Trouw steunt de adverteerder

Vóórpagina verkocht, letterlijk en figuurlijk.

Gelezen: Trouw-commentaar

De gedrukte Trouw van 2 januari 2008 begint niet met een normale voorpagina, maar met een advertentie. Die toont vuisten op elkaar met een witte en zwarte huid. De tekst: ‘Benoemen en Bouwen’.

Op pagina twee staat de uitleg, wederom in een advertentie. Het betreft een oproep om ‘prettiger met elkaar samen te leven’. Het gaat om de actie van Doekle Terpstra voor meer verdraagzaamheid in de Nederlandse samenleving. Hij werd eerder uitgemaakt voor leugenaar, onterecht.

Behalve door Terpstra zelf, is het pamflet ondertekend door 57 andere bekende Nederlanders, waaronder voormalig CDA-chef Elco Brinkman, NOC-NSF-voorvrouw Erica Terpstra (VVD), Hans Dijkstal (VVD) en voetbaltrainer Foppe de Haan, alsmede Arthur Docters van Leeuwen van de AFM, Sjors Frí¶hlich (NCRV) en Abraham Soetendorp. De club zegt zich tegelijkertijd zorgen te maken over de integratie als de polarisatie die daar het gevolg van is.

Is de krant Trouw te koop voor standpunten die ze zelf steunt? “We hebben een uitzondering gemaakt voor een bijzonder geval”¦Trouw is geen ondertekenaar van de oproep, maar vindt wel dat dit initiatief bijzondere aandacht verdient.”

Op de plaats van de puntjes staan de argumenten:
De advertentie en de oproep die erbij gaat zijn het resultaat van een discussie in Trouw. De krant maakt er geen geheim van: de oproep is wel degelijk gericht tegen de standpunten van de PVV en Wilders:

“”¦Kritiek omdat Terpstra zijn pijlen richtte op Geert Wilders. Maar vooral veel positieve reacties van mensen die lieten weten zich niet te herkennen in de samenleving die de PVV-leider voor ogen staat.

De krant stelt zich op achter Terpstra: “2008 moet daarom het jaar worden van het zien en grijpen van kansen, in plaats van het vergroten van problemen en tegenstellingen.”

Er is ook een website Benoemenenbouwen.nl.

 • Reacties

 • Frans | 02/01/08 om 12:15

  Ach gut, de Partij van de Dhimmi’s gaat het goede voorbeeld geven, en ophouden met het voeren van vuile olieoorlogen, en alle gebroken verkiezingsbeloftes (Irak-enquete, EU-referendum, geen vice-premier, etc. etc.) alsnog nakomen. Verder gaan ze de democratie helpen door een wet voor een gekozen burgemeester te ondersteunen ipv te saboteren, Wouter “Pinoccio” Bos ontslaan wegens clientelisme en bedrog, de hele afdeling amsterdam-zo ontslaan vanwege het schoonwassen van corruptie, en een grote schoonmaaak in de top uitvoeren om alle machtpolitici die mijlenver van de burger of “socialisme” staan, om vervolgens nog het gore lef vertonen met dit soort advertenties te komen, te verwijderen van het democratisch proces. Oh ironie, dat juist de meest onfatsoenlijke oorlogvoerende partijnen altijd met dit soort morele braaktaal komen, en dan die Wilders er weer tegenaan. Ik ben niet van dit soort afleidingsmaneouvres gedient. Eigenlijk had ik dus mijn bek moeten houden ipv er aan mee werken. Bij deze dan.

 • TRS | 02/01/08 om 20:28

  Wat is nu de leugen?

 • ww | 02/01/08 om 21:14

  Wat is Dhimmi?

  Wat IS de leugen en welke bronnen heb je om dit te staven?

 • Wim | 03/01/08 om 08:15

  De leugen lijkt me nogal duidelijk. Sinds wanneer gaat een krant zijn voorpagina opgeven voor een advertentie, waarbij de onafhankelijkheid wordt opgegeven voor commercie, al is het voor een goede zaak?
  Logischer vind ik het om er een redactioneel artikel van te maken die twee (eerste?) pagina’s beslaat. Daarmee laten ze zien, waarvoor de krant staat en dat ze bereid zijn om dat ook te laten zien.
  Dit wil ik dan wel los zien van een discussie of de krant wel of niet achter deze advertentie staat.

 • Wiebke | 07/01/08 om 14:23

  Ik heb de krant gelezen en ik ben er niet vanuit gegaan dat het hier om een betaalde advertentie gaat, maar om een pamflet waar de redactie ruimte voor maakt. Ik ga er toch vanuit dat dit een redactionele afweging is geweest en geen commercií«le. Als dat anders is, dan lees ik dat hier graag.

 • keuleniscool | 08/01/08 om 17:43

  Prominente Nederlanders pleiten voor tolerantie

  Het is bekend dat ca 10 % van de jeugd ca 60 a 80 % van de sores veroorzaakt
  en dit zijn vrijwel uitsluitend vreemdelingen !
  En de regering doet er NIETS aan.
  Deze regering laat liefst 30.000 uitgeprocedeerde
  en dus veroordeelde asielzoekers gewoon zitten
  i.p.v. het land uit te mieteren !
  Rij een paar kilometer te hard
  of je fietsverlichting werkt niet optimaal ,
  zonder pardon …kassa !
  Er worden elk jaar MILJARDEN belasting-geld ,
  door wanbeleid en corruptie over de balk gegooid .
  En nu durft men BEGRIP te vragen ,
  schande !

 • ww | 08/01/08 om 19:16

  @keuleniscool

  Het is bekend…. oh, waar staat dat, welke bronnen heb je?

  en dit… bronnen svp, zo heb ik er niets aan.

  Uitgeprocedeerd is hetzelfde dan veroordeeld? ok, dat kun je zo zien, maar juridisch zit daar volgens mij nogal een nuance verschil in.

  Er worden… bronnen svp

  Wat is er dan verkeerd aan begrip voor elkaar, met als hopelijk gevolg dat Nederland een land blijft waar we met ons allen goed kunnen samenleven?
  Ik zie daar niet 1.2.3. een probleem, waarom jij wel eigenlijk?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen