Openbaar ministerie werkt eraan mee 

Rechercheurs misleiden

De rechte weg van verdachte naar veroordeelde boef.

Gelezen: Volkskrant nieuws en vraaggesprekje

Ybo Buruma (foto) is gezaghebbend strafrechtwetenschapper. Een een chef van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS). De CEAS had kritiek op de rechtszaak van Lucia de B.

Buruma is ook lid van de PvdA. Bindt de kat regelmatig de bel aan. Vandaag in de Volkskrant: rechercheurs krijgen te veel kans om informatie te verzwijgen of te verdraaien. Officieren van justitie werken daar soms aan mee. Misstanden die bekend worden zijn slechts het topje van de ijsberg.

De hoogleraar noemt zeven keer vrijspraak uit de periode november 2006 t/m oktober 2007). Vanwege misleidende informatie in de opsporing.

Voorbeelden:

 • In een schriftelijke weergave van een verhoor hebben rechercheurs uitspraken op papier gezet die de verdachte niet had gedaan.
 • Politiemedewerkers beweereden een verdachten te hebben geobserveerd tijdens misdaad. Op videobeelden waren de verdachten niet te zien.
 • In twee zaken is ontlastende achtergehouden door het openbaar ministerie;
 • Een informant kon door gebrekkig toezicht van de politie een strafbaar feit uitlokken.

De oorzaak volgens Buruma: scoren en presteren zijn belangrijker geworden dan waarheidsvinding. “Dat beschouw ik als de teloorgang van de politie.”

Buruma zegt dat leidinggevenden in dit soort zaken ‘soms bewust’ de misleiding laten plaatsvinden.

De oplossing: betere controle. Meer argwaan in een vroeger stadium van onderzoek.

 • Reacties

 • nico | 27/12/07 om 11:41

  Wel aardig dat Buruma nu de schuld bij de politie legt. Dekt hij zo zijn politieke vrindjes?
  De em. hoogleraar Piet Groenenboom heeft een mening over zijn uitlatingen, waaraan duidelijkheid niets te wensen overblijft, zie http://pietg.wordpress.com/category/lucia-de-berk
  Blijkbaar is het zwarte Pieten in de zaak Lucia de Berk begonnen, nu zo’n 120 hoogleraren een petitie hebben ondertekend voor heropening van het strafproces tegen Lucia de Berk.
  We zullen maar zeggen dat je de kritiek “beter ten halve gekeerd dan de rest van je loopbaan als dwaas in het academische wereldje rond te wandelen” ter harte hebt genomen.
  Nu nog Luica de Berk vrij. Kun je daar voor zorgen? Want aan praatjes hebben we niets.
  Eergisteren heeft ze haar 7de kerst in de gevangenis door gebracht.
  O ja Ybo, Lucia is compleet onschuldig.
  Nog een nieuwtje: De raadsheer zei in vertrouwlijke kring: ” We zullen haar te pakken nemen”. Dat is inderdaad gebeurd. Ze is halfzijdig verlamd na een hersenbloeding, drie dagen na de rechtszaak voor de Hoge Raad.

 • Piet Groeneboom | 25/01/08 om 18:12

  Even als kleine correctie op voorgaand commentaar van Nico:
  eigenlijk heet ik “Piet Groeneboom” en, als men geinteresseerd is
  in mijn reactie op het optreden van Ybo Buruma in Pauw en Witteman is de juiste link:
  http://pietg.wordpress.com/2007/11/22/wie-hebben-de-petitie-voor-heropening-van-de-lucia-de-berk-zaak-getekend/

 • Lindhout | 02/04/08 om 14:46

  Waar ik mij als leek in de rechtspreek altijd zo over verbaas is als het tot vrijspraak komt dan wordt er vervolgens een schadeloosstelling vastgesteld.Natuurlijk terecht,het zal je maar gebeuren maar je zag het in de zaak Borsboom die kreeg zes ton of zoiets.Maar wie betaald die zes ton?Juist de gemeenschap,niet die falende politie ambtenaren de heren/dames van justitie,niet de rechters die dwalen.Kortom hun portomonnee wordt ontzien,dus de honden blaffen en de karavaan loopt verder.Als ik schade veroorzaak moet ik gewoon betalen.Dus ook de rechtelijke macht.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen