Loyaliteit voor Eric O. had succes 

Liegen voor het korps

Militairen met last van hun geweten.

Gezien: Nova

Schoot Eric O. op 27 december 2003 de 32-jarige Irakese plunderaar Abdullah Moushar Aadhafa onnodig dood? Ja, zei het Openbaar Ministerie en eiste zes maanden cel en 240 uur dienstverlening. Nee, oordeelde de militaire kamer van de rechtbank Arnhem. De groep mariniers onder wie O. loste louter ongerichte waarschuwingsschoten.

O. vindt De Telegraaf aan zijn zijde met de opvatting dat vervolging belachelijk is, en een vernedering. “Ik zou alles precies zo opnieuw doen.” Zou dat de waarheid zijn van zijn gedachten?

Eind maart 2007 onthulde Nova intimidaties van getuigen. Ook zouden er foto’s zijn. De klokkenluider was sergeant-majoor John Hoekendijk. Hij deed aangifte. Het OM onderzocht de beschuldigingen.

Nu blijkt dat Hoekendijk banden met tien uur gesprekken tussen mariniers heeft opgenomen. In het geheim opgenomen. Die vormen het bewijs van intimidatie en verzwijging. Die liggen ten grondslag aan valse getuigenissen.

De betrokken commandant, belangrijkste getuige in het proces die O. vrij pleitte: “Ik heb hem ook de hand boven het hoofd gehouden. Omdat het een collega is”¦ En dat is uit eerbied naar het korps toe. Dat -ie fout is dat weet ik wel, want er was helemaal geen aanleiding om te schieten”.

Deze commandant is op zijn beurt geí¯ntimideerd door de toenmalige baas van de mariniers, generaal-majoor Willem Prins. Die zei volgens de commandant: “Ja jongen, straks begint die rechtszaak en denk er om”¦dat je niet gaat lopen zwalken, blijf bij je verhaal. Eric is natuurlijk een gewaardeerd onderofficier van ons. Dus dat gesprek was wel heel erg gespitst op: naai hem geen oor aan”.

Nadien krijgt de commandant complimenten van de baas van de mariniers in Irak, luitenant-kolonel Richard Oppelaar. “Jij was de enige van de getuigen, die zich gewoon stram hield. Door jouw verklaring is Eric O. vrijgesproken.”

De commandant over de ware toedracht: “Dat hele incident is samen te vatten op één A4-tje. Al dat gelul, d’r was geen kut aan de hand. Het was chaotisch omdat het druk was”.

Hij heeft gewetenswroeging: “Ik draai het verhaal om, en vertel de waarheid. Ik ben gemanipuleerd. Ik ken het verhaal van voor tot achter. Ik kan alle fouten aantonen tot aan het eind van het proces toe. En er gaan koppen rollen dan, want het was een puinhoop”.

De commandant intimideerde zijn mannen. Oud-korporaal Ripson, was bij de schietpartij destijds aanwezig: “Door een officier van de mariniers werden we bij elkaar geroepen. Die vertelde ons: wat de Marechaussee ook vraagt zegt: dat weet ik niet meer. Doe alsof je neus bloedt. Vertel ze niks. Want het gaat ze toch niks aan.”

Hoekendijk zelf over zijn commandant: “Een tik op mijn borst, een priemende vinger, keek me doordringend aan en het was, waar ben jij in godsnaam mee bezig, vuile verrader, ik heb alle verklaringen in mogen zien, en dat gaat nergens over wat jij verklaart.”

Ook is bewijsmateriaal achtergehouden volgens Hoekendijk. Waaronder foto’s van en door inlichtingenofficier Stam.

 • Reacties

 • kenhet | 22/12/07 om 18:50

  Ohhh heerlijk weer die discusie,s over misstanden. Waar ik mij aan stoor en wat ogenschijnlijk niemand echt opvalt. Waarom kunnen onze regeringsleiders hier nooit goed op reageren? Misstanden vind je binnen elk ambtelijk apparaat of het nu leger, politie of anders is. Maar als gewone burger verwacht je dan toch dat ten minste (Onze) regering hier adrem op reageerd en aktie onderneemt. Leiders met een rechte rug dat mis ik hier in Nederland. En ogh ik neem binnen het leger niemand betreffende het artikel iets kwalijk, het gebeurt immers overal in Nederland waarom mogen zij het dan niet?

 • jack heymans | 24/12/07 om 13:03

  Band opnames van Nova
  zijn opnieuw ingesproken
  Wanneer zijn de opnames gemaakt normaal is dat via de provider simpel na te gaan met ingesproken text niet .ik geloof er geen barst van dat deze opnames echt zijn

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen