Morele tegenbeweging sukkelt in slaap 

Nieuw Elitair Elan

Na twee jaar nog een dode letter. Cabaretier Jeroen van Merwijk huivert voor Leugens.nl.

Nieuw Elitair Elan heette het, of N.E.E. het doel: meer aandacht voor uitzonderlijke cultuur. Uit de Volkskrant van 15 april 2005.

“De cabaretier Jeroen van Merwijk vindt dat de elite op de Nederlandse televisie niet meer wordt bediend. Hij heeft daarom met een aantal geestverwanten, onder wie de RVU-programmaleider Wim Beijderwellen, de journalist Arthur Vierboom en de uitgever Frank Bakker, de beweging Nieuw Elitair Elan (N.E.E.) opgericht.

‘De intellectuele elite heeft bij de VPRO niets meer te zoeken’, verklaart Van Merwijk. ‘Netmanagers en kijkcijferdwang houden ook die omroep in de wurggreep.’ Het doel is minimaal 20 duizend en maximaal 49.999 teleurgestelde intellectuelen over te halen jaarlijks vijftig euro aan de beweging over te maken. Daarmee kunnen dan dwarse, marginale televisieprogramma’s worden gemaakt waar nu geen ruimte voor zou zijn.

Nieuw Elitair Elan moet een kleinschalige non-profit organisatie worden met weinig overheadkosten. Van Merwijk ziet een simpele etage voor zich met één computer en een telefoon. Binnenkomende ideeí«n worden beoordeeld en als de elitaire voormannen er iets in zien, wordt zendtijd bij de commercií«le omroepen gekocht.

Op de website www.nieuwelitairelan.nl leest Van Merwijk het Elitair Manifest voor”¦”

Dit alles is niet waar(gemaakt). Tot nu toe. De website doet het niet. Niets van de beloften is uitgevoerd. Het bleef bij waar cabaretiers zich doorgaans in onderscheiden: blootleggen wat er niet deugt.

Maar door iedereen vergeten. Niet door een lezer van Leugens.nl. Jeroen van Merwijk gebeld, begenadigd cabaretier. Twee redenen noemt hij: “De website is gecrasht en onze penningmeester is zwaar ziek geweest. Ik denk dat we binnenkort weer eens bij elkaar gaan zitten.”

Tot op heden mislukt? “Helemaal niet. Het is maar wat je ervan verwacht. Wij kunnen niet in drie weken 20.000 man bij elkaar krijgen. We zijn natuurlijk niet gek. We wilden eens een aanzet geven en kijken wat er ging gebeuren. Dat viel een beetje tegen.”

De stichting telt volgens Van Merwijk ongeveer 2.300 leden, nog niet betalend. Het doel is nog steeds om tot 20.000 leden te komen, die dan ook gaan betalen. “We willen nog steeds meer aandacht voor het kleine, het aparte, het bijzondere.”

“Het is niet de bedoeling om zo’n beweging te worden die van alles beweert en wil gaan doen, waarop we kunnen worden afgerekend. Het is ook voor de gezelligheid. Het woord ‘elitair’ is wat minder beladen geworden afgelopen jaren. Daar ben ik wel blij mee.”

Van Merwijk is verder ‘not amused’ met de aandacht van Leugens.nl. “Ik zit met dat Leugens.nl in m’n maag. Het suggereert dat wij leugens aan het verkopen zijn. Daar is totaal geen sprake van”¦en al is het een leugen is het nog niet erg. Maar het is geen leugen.

We zijn teleurgesteld in de reactie van de leden. En ik vind het totaal niet aangaan om daarop aangesproken te worden door een journalist.”

“En hoe komt u aan m’n telefoonnummer? Ik heb een geheim nummer.” De partner op de achtergrond denkt daar anders over: “Nou ja, geheim”¦”

Het geluid van het gesprek wil Van Merwijk niet online hebben. Tevoren spraken we netjes af dat hij dat achteraf mocht bepalen. “Als u mij nu opnieuw belt en we dit gesprek nog een keer kunnen doen, dan kunt u dat wel op internet zetten”¦”

 • Reacties

 • P.M. Legene | 14/12/07 om 17:57

  Jeroen heeft mij de afgelopen jaren kostelijk vermaakt. Ik vermoed dat hij niet “huivert voor Leugens.nl” maar pissig is dat Leugens.nl zijn activiteiten als cabaretier – waaronder N.E.E. – niet op waarde schat.

 • Peter Olsthoorn | 15/12/07 om 07:04

  Niets voor niets staat er ‘begenadigd cabaretier’, ‘k vind hem goed. Maar wellicht minder talentvol en doortastend als actievoerder. En helaas en onnodig bang voor Leugens.nl.

 • Ruud | 15/12/07 om 17:42

  Haha goeie actie hoor. Maar een matig cabaretier overigens. Nee sorry slecht zelfs.

 • Medium Helma Hangpop | 16/12/07 om 12:17

  Jeroen van Merwijk? Ik ken alleen Hans Teeuwen, Wim Kan en Heintje Davids….

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen