Topspelers in Amerika aan de anabolen 

Baseball een schone sport

‘Juice’ brengt jarenlang de mooiste records en opwinding, ook bij sportjournalisten met oogkleppen.

Gelezen: Mitchell-report

Prachtig woord: ‘the juice’. We kenden al ‘cocktail’, term voor een heerlijke dopingmix. Amerika staat op z’n kop. Dat Bush niet deugt, willen de Amerikanen nu wel weten. Maar baseballspelers aan de anabolen en groeihormen, dat is geen prettige ontmaskering.

Roger Clemens (foto), Barry Bonds, Andy Pettite, Miguel Tejada, Chuck Knoblauch, Denny Neagle, Paul Lo Duca, Jason Giambi, Gary Sheffield, David Justice, Eric Gagné, Todd Hundley, Randy Velarde en Benito Santiago.

Niets zeggende namen aan deze kant van de oceaan. Maar aan de andere zijde zijn het All Stars en Most Valuable Players. Populair als hier Seedorf, Boogerd en Van den Hoogenband.

Maar voor de rest van hun leven ook slikkers. Niet minder dan 89 namen openbaarde ex-parlementarií«r George Mitchell (74), ook voorzitter van advocatenkantoor DLA Piper. Ze spoten en slikten dat het een lieve lust was. Vooral de teams Yankees (12 betrapten), Metz (ook 12) en Los Angeles Dodgers (11) waren broeinesten van anabolengebruik.

“Al meer dan tien jaar gebruiken onze baseballers illegaal anabole steroí¯den en andere prestatieverhogende middelen. Lange tijd werd er zelfs nauwelijks iets tegen gedaan”, aldus Mitchell.

Hij kreeg informatie van zo’n 700 informanten onder wie clubartsen, verzorgers, managers, bestuurders, (kracht)trainers, spijtoptanten en spelers die niet meer actief zijn. Ze hielden op het liegen: baseball is een schone sport.

De aanbeveling na 115.000 pagina’s aan documenten, vervat in 400 pagina’s rapport is simpel: houdt regelmatig dopingcontroles met testen op anabolen. En straffen? Liever niet, dat zou de Major League Baseball, opdrachtgever voor het onderzoek, maar kapot maken.

De spelers blijven voor het merendeel ontkennen. De grootste ster, Roger Clemens, ontkent ooit gebruikt te hebben. De getuigenis van zijn voormalige trainer Brian McNamee dat hij zelf Clemens heeft geí¯njecteerd is vlas volgens Clemens’ advocaat. Die zou geuit zijn onder de druk dat hij bij zwijgen vervolgd zou worden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen