VS: doe uw oogkleppen af, Nato-landen 

Vechten in Afghanistan

’27 procent meer geweld’; gejok over hulp moet over zijn, het is knokken geblazen tegen de Taliban.

Gelezen: Washington Post

Ze zijn het zat in Washington. Het veinzen van ontwikkelingshulp hoeft niet meer. Zoals in de recente verklaring en toelichting op tv van de Nederlandse regering dat we in Afghanistan verder gaan met opbouwwerk.

Er moet gevochten worden, tegen de Taliban en Al Qaida. Dat is de rol van alle troepen in Afghanistan, zei de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates vannacht tegen het House Armed Services Committee van het Amerikaanse parlement.

Het accent op wederopbouw is mooi gesproken, maar irreí«el. Vinden de Amerikanen. Trainers, heli’s en drie bataljons moet de Nato leveren om militairen op te leiden en te vechten.

De Britten, Canadezen, Australií«rs en Nederlanders moeten zich strijdvaardiger opstellen. Even later weer zei Gates dat de Britten, Canadezen en Australií«rs toch een goede bijdrage hadden geleverd in de strijd. En Nederland?

Het is oorlog, en het wordt nog meer oorlog. Dit jaar 27 procent meer aanvallen, zei Gates, zonder een bron te noemen. En de komende jaren verdere groei; zelfmoordaanslagen, bermbommen; het hele scala aan strijd neemt toe in Afghanistan.

En dan de drugs nog: de VS staat alleen in de wens om de oogsten onklaar te maken vanuit de lucht. Want ja, aldus Gates, 90 procent an het spul gaat naar de Europese markt. De achterliggende bewering: jullie zitten in de handel, dus je doet er niets aan.

Toegevoegd op 13 december 2007:
Columnist Bert Wagendorp in de Volkskrant van 1 december over het regeringsbesluit over Afghanistan:

“We gaan dus een gecombineerde afbouw-, opbouw- en vechtmissie verzorgen, een uniek civiel-militair experiment dat wereldwijd aandacht zal trekken. En ik maak me sterk dat er de komende jaren nog wel een missievorm of twee zal worden bijbedacht.

We zijn een volk van het woord: als we er met het ene niet meer uitkomen, bedenken we gewoon een ander dat de werkelijkheid ineens een stuk draaglijker maakt”¦”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen