Premier dwong minister Ben Bot tot ontkenning 

Jan Peter: redresseren

Wat is erger, gebieden om te liegen of zo’n gebod uitvoeren?

Gelezen: NRC Handelsblad

Hopsakee, in één klap openen een ex-minister van Buitenlandse Zaken en de minister-president van vier Nederlandse kabinetten hun dossier op Leugens.nl.

Oud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken was het niet eens met de invasie van Irak in 2003. Dat zei hij ook in 2005 in de Tweede Kamer. Bot zegt nu dat hij toen is gedwongen om die woorden terug te nemen. Bot deed dat, met de mededeling dat zijn openlijke afwijzing een ‘slip of the tongue’ was.

“De premier was gewoon boos. Hij zei: je zal dit moeten redresseren, er zit niks anders op”, aldus Bot zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. “Met het mes op de keel werd ik gedwongen dat terug te nemen.”

“Ik zei: maar het is toch zo dat je als politicus zo eerlijk moet zijn dat je wil leren van de vergissingen die je hebt gemaakt?” Daarop had Balkenende gezegd, aldus Bot, “dat dat misschien in de studeerkamer allemaal wel waar was, maar dat de PvdA, die toen in de oppositie zat, er helemaal niet op uit was om lessen te trekken”.

”žHij zei: ”˜De PvdA wil maar één ding en dat is rotzooi maken tegen het kabinet”¦”

Het kabinet-Balkenende II, waar Bot nog geen deel van uitmaakte, gaf in 2003 politieke steun aan de invasie van Irak onder leiding van de VS.

Premier Balkenende ontkent niet dat dit zo is gegaan. Maar hij meent dat niet Bot is geboden om te liegen:

“Je kunt niet het ene moment zeggen dat het een slip of the tongue was en het andere moment dat je het mes op de keel is gezet. Ofwel hij was toen ongeloofwaardig ofwel hij is nu ongeloofwaardig. Het is het een of het ander.”

  • Reacties

  • Frans | 10/12/07 om 15:29

    Beetje zwak verweer van JP. Het antwoord is: toen, in opdracht van hem. En JP was toen en is nu ongeloofwaardig. Maar zo’n 40+ stabiele zetels CDA stemmers vind het helemaal niet erg dat we bedrogen zijn en vuile olieoorlogen voeren voor wie weet allemaal clientele belangen. De enige oplossing: een parlementaire enquete. Maar die zal er niet komen want dat betekent einde carriere Balkenende en Bos en de beschadiging van een hele lading persoonlijke belangen in bijvoorbeeld de vorm van zetels. Zo’n politiek onderzoek is ook eigenlijk niet meer van deze tijd, aangezien de macht niet in staat is zichzelf te controloren, en een falende meerderheid het eigen falen kan verdoezelen, terwijl dit niet in het belang van de bevolking is, die haar heeft afgevaardigd. Zo kunnen twee schurken als JP en Bos een heel land in de maling nemen en op kosten jagen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen