Ikea, Hartman, Mega Ceramics en Sun Furniture 

Niks duurzaam hout

Ook zo gewetensvol verguld met die nieuwe tuinbank van de sint?

Maar niet voor lang. Leveranciers en producenten van tuinmeubelen misleiden consumenten over het gebruik van duurzaam hout in hun producten. Ze jokken erop los met hun folders, reclamekrantjes en labels.

Dat oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC). Die maakt dat niet netjes openbaar. Dat doet de indiener van de klacht, Milieudefensie.

De club wil het FSC-keurmerk beschermen als enige stempel van goedkeuring voor gebruik van ‘duurzaam geproduceerd hout’ in onder meer tuinmeubelen.

Milieudefensie trof valse milieuclaims van Hartman, Mega Ceramics en Sun Furniture aan bij een steekproef bij filialen van Intratuin en Tuincentrum Overvecht. De leveranciers stelden dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Ze kunnen dit niet aantonen.

Het hout van de meubelen van Hartman en Mega Ceramics is afkomstig uit Indonesií«. Daar wordt volgens Milieudefensie op grote schaal ‘destructief en illegaal’ gekapt. Sun Furniture gebruikt hout uit Birma, waar behalve bossen ook mensenrechten het moeten ontgelden. Maar Sun Furniture schreef doodleuk dat ze ‘bijdraagt aan een groenere wereld’.

Bij Ikea was alleen wat mis met een folder. De Zweden kunnen niet garanderen dat al het gebruikte hout afkomstig is uit ‘verantwoord beheerde bossen’.

Milieudefensie heeft een klacht tegen producent Hillhout ingetrokken, want die had de folder aangepast. Met een klacht tegen de Hema haalde Milieudefensie bakzeil, omdat niet letterlijk op het Hema label staat dat het hout duurzaam geproduceerd is.

Hartman en Sun Furniture werden ook al in 2006 door de RCC opgeroepen hun misleidende reclame te staken. Milieudefensie vraagt de Consumentenautoriteit om bedrijven aan te pakken die deze RCC-uitspraken niet navolgen.

Maar hoe zit het met de valse claim van Milieudefensie zelf ten aanzien van de Hema? Want die staat nog in een rapport van Milieudefensie over onderzoek bij 63 winkels.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen