Nieuwe regel publicatie privé foto's koningshuis 

Bakzeil RVD met GeenStijl

RVD gaat juridische discussie over nieuwswaarde privé foto’s uit de weg.

Gelezen: GeenStijl, gehoord: RVD

De zaak van de foto van het prinselijk paar bij Apple in New York gaf de Rijksvoorlichtingsdienst in handen van haar advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen in Den Haag.

Deze man, Henk Jan Boukema, kreeg recent nog pedofielenclub Martijn op de knieí«n vanwege gepubliceerde kinderfoto’s van kinderen van het Koninklijk Huis.

Boukema ziet geen rechtszaak in de foto van het winkelend prinselijk paar, maar beweert wel dat GeenStijl fout zit. Het paar kocht geen iPhone, dus was er geen nieuws.

Echter, de vraag is juridisch of er sprake is van een bijdrage aan maatschappelijk debat. En of, in dit geval, een publicatie een nieuwsfeit zelf kan stichten met een vraag naar het al dan niet kopen van een iPhone.

De website van Bild berichtte over het paar dat een iPhone kocht in New York. De RVD zelf kwam met een ontkenning. Toen was er een debat. Dat is geen grond voor de publicatie van de foto, zegt de landsadvocaat.

Hij bepaalt zelf nieuwe regels om niet te vervolgen: het was de eerste keer dat GeenStijl privé foto’s plaatste. En GeenStijl schreef de privacy van het paar niet te willen schenden.

Daar kunnen websites in de toekomst hun voordeel mee doen: publiceren van een privé foto van het Koninklijk Huis-lid is toegestaan, als het de eerste keer is. En als je erbij zet dat je de privacy niet wilt schenden.

Vorige week nog beweerde de Rijksvoorlichtingsdienst dat ze een maatregel tegen GeenStijl voorbereidde.

Het uitblijven van die maatregel verstrekt de mening van deskundige Gerard Schuijt: RVD bluft tegen GeenStijl.

Bijgaande foto is genomen van RTL Boulevard.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen