Biografie op Wikipedia voorgoed herschreven 

Lubbers liet vrouwen met rust

Zelf veranderen hoeft niet, juridische druk helpt ook. En bevriende journalisten

Gelezen: NRC, HP de Tijd

Leugens.nl gaat (nog) niet terug in de geschiedenis. Maar Ruud Lubbers verschaft zich alsnog een definitieve positie op deze eerbiedwaardige publicatie. Welkom!

Oud-premier Ruud Lubbers heeft met behulp van een advocaat het Engelstalige lemma over zichzelf laten corrigeren. Ook kan niemand de tekst meer veranderen. Het was niet de eerste censuur rond Lubbers en vrouwen.

NRC Handelsblad schrijft op grond van een bevestiging van de jurist van de ‘Wikipedia Foundation’ (de krant bedoelt Wikimedia Foundation) over de verandering van Wikipedia die van bovenaf opgelegd door de organisatie.

Een schrijver aan de encyclopedie voegde tekst toe met als tussenkop ‘Sexual Harassment Charge’. Zie het lemma vóór de wijziging en na de wijziging.

De passage Sexual_Harassment_Charges (klacht seksuele intimidatie) heet nu Resignation After Negative Media Coverage Regarding an Unsubstantiated Complaint (Terugtrekking na negatieve media-aandacht betreffende een onbevestigde klacht).

De klacht zelf is weggehaald. Ook al was eraan toegevoegd dat het rapport daarover uiteindelijke krachtige kritiek ontmoette en het niet de directe reden was voor het vertrek van Lubbers. Weg gecensureerd is onder meer:

“In May 2004, Lubbers was accused by a UNHCR employee, Cynthia Brzak, of sexual harassment. The complaint was reported in the media, and at the end of the month Lubbers informed UNHCR staff about the charges. On this occasion, he vehemently denied any wrongdoing and rejected the allegation against him. On 2 June 2004, United Nations Office of Internal Oversight Services (OIOS) sent its report to SG Kofi Annan. The reported stated that:

the allegation against Mr. Lubbers is substantiated in that Mr. Lubbers did engage in unwanted physical contact with the complainant, a subordinate female staff member. New allegations that came to OIOS’ attention during the investigation, were also examined and indicate a pattern of sexual harassment by Mr. Lubbers, OIOS is also of the view that Mr. Lubbers abused his authority as High Commissioner by his intense, pervasive and intimidating attempts to influence the outcome of this Investigation.[1]

The report recommended “that appropriate action be taken against Mr. Lubbers for misconduct and abuse of authority as set out in the attached report.”

De gewraakte wijziging in oktober 2007 was overigens doorgevoerd door gebruiker ‘Joel_Mc. Hij hanteert als leus: “Freies Wissen macht Spaퟔ.

Afgelopen week berichtte HP de Tijd dat politiek redacteur Kees Lunshof bij de De Telegraaf voorkwam dat collega Thomas Lepeltak een radio-interview met Frits Bolkestein citeerde.

In het gesprek beaamde de VVD-leider dat Lubbers’ liefdesleven wel enige gelijkenis vertoonde met dat van graaf Floris V, die de vrouw van een leenman tot zijn minnares maakte.

Het artikeltje werd, ondanks de vermelding van de bron, gecensureerd door Lunshof.

  • Reacties

  • Ruud | 30/11/07 om 18:57

    Dit is toch geen leugen? Ja, wel een verdachte situatie, dat zeker. En Lubbers zal best een tik op de bil hebben gegeven. Maar een aperte leugen zoals bv Al Gore in zijn film laat zien is het niet.

  • Peter Olsthoorn | 01/12/07 om 06:42

    Het dusdanig (laten) corrigeren van een artikel in Wikipedia dat belangrijke feiten worden gewist – zoals de naam van de vrouw die de klacht indiende – vinden we strijdig met ‘de waarheid’.

  • Froukje | 10/01/08 om 16:34

    Je kan ook de gewoon de de verdediging van Lubbers en de analyse Van der Stoel lezen waar Wikipedia naar verwijst. Dan kan jezelf je conclusies trekken. Hierin wordt mij wel duidelijk dat die sexual harassment-beschuldiging een grote leugen is.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen