Saoedische dictatuur weet raad met waarheid 

Wegwezen, Arabische advocaat

Man te vrijpostig in verdediging veroordeelde verkrachte vrouw.

Gelezen: Arab News, CNN

Een destijds 19-jarige Saoedische vrouw die door zeven mannen werd verkracht is door een rechtbank veroordeeld tot 90 zweepslagen. Ze zocht immers onbegeleid een man op die niet tot haar familie behoort. In hoger beroep kreeg ze zes maanden celstraf en 200 zweepslagen. Ze had de zaak moeten verzwijgen voor de media. Dat werd vorige week bekend.

De vrouw ging in beroep tegen de straffen voor haar verkrachters, tien maanden tot vijf jaar cel. Haar advocaat Abdulrahman al-Lahim (foto) zocht ook de media op. Nu is hem zijn licentie voor het uitoefening van advocatuur afgenomen.

De volgende leugen gaf het ministerie van Justitie in Riaad als reden voor het kalt stellen van de advocaat: “Hij spreidde respectloos gedrag tentoon tegenover de rechtbank, overtrad de rechtsregels en toonde onverschilligheid aangaande de instructies van de rechtbank en de regulering.”

Het Hooggerechtshof accordeerde ook de zwaardere straf voor de vrouw gezien ‘nieuw bewijs’ en verhoogde de straffen voor de verkrachters: ze moeten twee tot negen jaar zitten.

Het ministerie zalfde verder: “We willen benadrukken dat het systeem hen verzekert van het recht om in beroep te gaan tegen het vonnis, maar zonder een toevlucht te nemen tot sensatie in de media. Want dat zou oneerlijk kunnen zijn tegenover anderen in deze zaak.”

De Verenigde Staten treffen geen maatregelen voor protest, laat staan sancties. Saoedie-Arabií« is een bevriende natie in ‘de strijd tegen het terrorisme’.

De verkrachtingszaak is in Nederland koren op de molen van de PVV. Die stelt er kamervragen over.

 • Reacties

 • Eduard Bekker | 21/11/07 om 13:06

  van de rechtbank en de regulering

  moet dan niet zijn:

  van de rechtbank en de regering?

  Prima site, trouwesn, Peter. Waar haal je de tijd vandaan?

 • Peter Olsthoorn | 22/11/07 om 08:45

  het gat wel om ‘regulering’. Misschien is er een betere vertaling. Gewoon ‘wetten’ bijvoorbeeld?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen