Jury schenkt cabaretprijs onder zware beschuldiging 

‘Javier Guzman schrijft teksten niet zelf’

Maar leent hij 2 of 5 of 50 of 100 procent?


Gezien: uitreiking cabaretprijzen 2007, Kleine Komedie, Amsterdam, 11 november 2007

Familiefeestje van cabarettend Nederland, gegeven door de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD): uitreiking van de VSCD Cabaretprijzen. Of eigenlijk vinden ze, ‘kleinkunstprijzen’. Lekker belangrijk binnen de cabaretkerk, zo’n kwestie. Cabaret of kleinkunst.

Maar ook een harde confrontatie. Neergelegd door juryvoorzitter Doro Siepel. Ze is ook cheffin van het Zuidpleintheater. En las bij aanvang van de prijsuitreiking voor uit het juryrapport:

Niet elke cabaretier schrijft teksten zelf, sommigen zijn slechts uitvoerder. Er zijn er die er “”¦openlijk voor uitkomen om zodoende hun tekstschrijvers en componisten de eer te geven die hun toekomt. Anderen doen dat niet. Daar gaan we straks nader op in.”

Dat kwam niet. Pas na afloop bleek dat ze Javier Guzman bedoelde, notabene een winnaar. De tekst: er zijn er die eerlijk vertellen dat anderen voor hen schrijven””¦zoals Jenny Arean en Karin Bloemen, en degenen die dat niet doen. Onder de laatsten in het verleden Toon Hermans en op dit moment Najib Amhali en Javier Guzman.”

Guzman werd na afloop na lezing ervan witheet. En sprak Siepel aan. Leugens.nl hoorde het aan. Had ik dat geweten, brieste Guzman, dan was ik er tegenin gegaan. Coí¶rdinatiefoutje, zei de voorzitter. Niet het hele juryrapport van Guzman was voorgelezen.

“Hoe kom je er bij? Het is de grootste onzin”, beet Guzman Siepel toe. “Ik schrijf alles zelf. Bijna alles, misschien 2 procent niet. Of 5 procent”¦

Maar elke artiest heeft toch mensen om zich heen meedenken en tips geven? En ik noem geen namen van personen die schrijven, ook niet mezelf.”

Siepel verloor alle moed, als ze die al had gehad: “We bedoelen ermee te zeggen dat iedereen bekend moet maken wie er schrijft. Het is niet persoonlijk bedoeld.”

Een dag later, vandaag dus, toont ze zich alsnog kranig. Welke percentage schrijft Guzman niet zelf? “De een zegt 50 procent, de ander 100 procent. Maar dat laatste klopt niet. Hij schrijft veel ook zelf.”

Dat is een zware beschuldiging. Wie is de bron? Siepel: “Het gonst al een hele tijd. Maar zijn eigen impresario zegt het, Frans Ruhl.”

Frans Ruhl zwijgt, vooralsnog”¦

Guzman won de ‘Neerlands Hoop’ prijs voor een opmerkelijke ontwikkeling. En de allerbeste voostelling van 2007 was die van Kees Torn. Hij won met het programma Dood en Verderf, dat wonderschoon is; voor fijnproevers.

 • Reacties

 • Alexander Nijeboer (cabaretjournalist) | 21/11/07 om 16:42

  De opmerking uit het juryrapport is buitengewoon merkwaardig. Veel cabaretiers gebruiken tekstschrijvers, zonder ze te vermelden. Zo leverden bij Poelifinario-winnaar Kees Torn onder meer ook Mike Boddé en Onno Innemee allerhande adviezen, tekst- en muziekbijdragen. Ook hierbij wordt niet exact aangegeven wie precies wat doet.
  Het echte verhaal achter de jury-opmerking is dat cabarethistoricus Frank Verhallen mordicus tegen de uitverkiezing van Javier Guzman en wel om de genoemde reden (geen auteursvermeldingen). Hoewel ik Verhallen hoog acht, slaat hij hier de plank volledig mis. Delirium is voor een zo groot deel autobiografisch, dat Guzman er juist verstandig aan heeft gedaan afstand in te bouwen door anderen naar tekst en vorm te laten kijken.
  Hierover is binnen de jury stevig gediscussieerd en uiteindelijk is er voor de oplossing gekomen er melding van te maken in het juryrapport.
  Volgens onder meer jurylid Ruud Buurman heeft Verhallen, schrijver van het juryrapport, een eigen draai aan de teksten gegeven en zijn de overige juryleden hoogst ongelukkig met het rapport. Overigens was Verhallen als enige jurylid niet bij uitreiking van de VSCD-cabaretprijzen aanwezig.

 • Iris | 22/02/08 om 15:54

  In het interview met Javier, welke als extra op de DVD van sinterklaasconference 3 staat, vertelt hij hoe hij aan zijn teksten komt. Hij vertelt ook dat zijn broer hem soms helpt. “Uit gesprekken komen soms hele goede grappen voort e.d.”
  Natuurlijk schrijft hij zelf zijn teksten en natuurlijk heeft zijn omgeving daar invloed op. Als dat betekend dat hij het niet zelf schrijft, schrijft niemand zijn eigen tekst. Zelfs de schrijvers van de teksten van cabaretiers doen het niet geheel zelf. Moeten alle bronnen vermeld worden? Dat worden flinke credits dan.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen