'Verkeerd beeld' over drop-outs scholen 

Ella Vogelaar goochelt met Marokkanen

En Henk Kamp (VVD) meldt haar aan voor Leugens.nl.


De tweede Nederlandse minister maakt zijn entree op leugens.nl. In de proefperiode meldde zich reeds Maxime Verhagen.

Tot ons wendt zich heden Catharina Pieternella Vogelaar, voorheen ‘links tuig’ (net als opponent Rita Verdonk), maar trouw links gebleven als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Ze verslikt zich in kamervragen van Henk Kamp, zegt de laatste. Hij is als ex-minister van Defensie nu kamerlid voor de VVD, en geen tijd en zin om zijn website bij te houden.

Maar Kamp had wel tijd om wat parate kennis bij Vogelaar te toetsen, met de vrees uitend dat een groep jonge Marokkanen “”¦klaar staat om door te stoten naar de criminele top van Nederland”. Het wordt druk in die top, getuige de cijfers. Leest u mee:

Kamp : Zeven van de tien jonge Marokkaanse verlaat het onderwijs zonder startkwalificatie en inmiddels staat één van de tien tweede generatie Marokkanen bij de politie van Amsterdam als verdachte geregistreerd

Vogelaar zei gisteren, zeven weken nadat de vragen waren gesteld: Amsterdam bevestigt die cijfers niet. Vier op de tien jonge Marokkaanse mannen tot 23 jaar verlaten het onderwijs ongediplomeerd. En wel klopt: 10 procent tweede generatie Marokkanen heeft een aantekening bij de politie. Dat is het gemiddelde van mannen en vrouwen.

Kamp weer, gisteren in vragen: Vogelaar jokt. De VVD-coryfee beroept zich op onderzoek van ‘O+S’. Wie is dat? Het gaat om een dienst van de gemeente Amsterdam, Onderzoek & Statistiek.

Die heeft een website. Daar staat een berg rapporten. We kijken in het publicatieoverzicht naar de titel ‘De Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam’. Staat er niet bij. We zoeken elders, ook tevergeefs.

Het staat er niet op, bevestigt drs. Petra Reudink van O+S. Waarom staat het rapport over Amsterdamse Marokkanen niet op de website van O+S? “Dat is een goede vraag”, aldus de woordvoerster, “maar dat weet ik ook niet“. Ze stuurt het á la minute op.

We lezen tussen een heleboel (on)aardige cijfers: “Meer dan zes op de tien Marokkaanse jongeren uit Amsterdam in de leeftijd van 17 tot en met 23 jaar zijn voortijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie”¦Het aandeel voortijdig schoolverlaters is onder Marokkanen erg hoog in vergelijking met het gemiddelde in Amsterdam (44 procent). Alleen onder Surinaamse jongeren is het hoger dan onder Marokkanen. In het schooljaar 2003/2004 stonden in totaal bijna 17.000 jongeren als voortijdig schoolverlater geregistreerd. Hiervan was 18 procent Marokkaans. Het betrof ongeveer 1.150 Marokkaanse jongens en ruim 850 meisjes.

Dit betekent inderdaad dat het percentage onder jongens 70 procent is. Of positief: zo’n 30 procent van de Marokkaanse jongens maakt de school af. Onder ‘Nederlanders’ is het, gemiddeld dan over jongens en meisjes, precies andersom: 30 procent haakt af.

De woordvoerster van minister Vogelaar zou gisteren terugbellen. We probeerden het vandaag opnieuw, nog tevergeefs.

Vogelaar, zegt ze in haar antwoorden aan Kamp, gebruikte cijfers van het leerlingenvolgsysteem in Amsterdam.

  • Reacties

  • hagar | 18/11/07 om 18:28

    Lodewijk de Waal (toen voorzitter FNV) wilde jaren geleden Ella Vogelaar niet als opvolger, i.v.m.gebrek aan kwaliteit en kennis. Helaas is de mensenkennis van Wouter Bos minder goed. Zodoende is ze nu minister, terwijl ze daar kwalitatief niet voor geschikt is

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen