Private equity geruststelling minister niet bijdehand 

NRC-onderzoek velt Wouter Bos

Aanval op pers vanwege gebrek aan onderzoek slaat als een boemerang terug.


Gelezen: NRC, NRC onderzoek

Nederlandse ondernemingen kwamen op grote schaal in handen van grote, vaak buitenlandse investeringsbedrijven. Het al dan niet schadelijk zijn van deze ‘private equity’ geeft veel discussie. Maar de feiten liegen er niet om.

NRC onderzocht de cijfers van de grootste overnames door ‘private equity‘: De tien grootste bedrijven die cijfers hebben gepubliceerd, zijn een half miljard euro minder belasting gaan afdragen ten opzichte van de situatie voor de overname.

  • 19 overnames waren goed voor 46,6 miljard euro in vier jaar tijd;
  • Hun gezamenlijke schulden verviervoudigden, tot 21,7 miljard euro.
  • Ze boekten gezamenlijk 1.083 miljoen, bijna 1,1 miljard aan verlies.
  • Ze droegen tenminste 500 miljoen euro minder belasting af, mede door nieuwe moederbedrijven te stichten in Luxemburg.

NRC weerlegt daarmee naar eigen zeggen een uitspraak van minister Wouter Bos van Financií«n zei vorige week:

“Ook het beeld dat bedrijven na private equity overnames slechter presteren, bijvoorbeeld door verhoging van de schuld, is gebaseerd op zeldzame gevallen.”

NRC – en citerende media – kunnen de context er ook bij pakken. De minister zei dit bij de uitreiking van een prijs. Hij deed daarin een aanval op de media:”

“De media lijken vooral gedreven te worden door de zucht tot polemiek en niet door nieuwsgierigheid naar hoe de wereld werkelijk in elkaar zit en de politiek geeft daar maar wat graag aan toe.”

En ook zei Bos: “Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal zijn deze investeerders onderwerp van debat en aanleiding tot onrust. Allemaal uitzuigende uitverkopers, kaalvretende sprinkhanen, asociale kapitalisten, volgens velen. Maar is dat wel zo?
Of beter: is dat in alle gevallen zo?

Het beeld dat is ontstaan wordt gevoed door een paar high profile gevallen, waarvan eentje bij een krantenverkoper. Aandacht is de pers verzekerd!”¦

Dus leek het me goed om ook hier eerst maar eens de feiten op een rij te zetten. Daarom hebben we als ministerie van Financií«n onderzoek laten doen naar de precieze invloed van deze investeerders op bedrijven en economie.”

Wouter Bos stuurde zijn geruststelling ook aan de Tweede Kamer en deed er het onderzoek bij. Dat is van de Erasmus Universiteit, gehouden onder leiding van professor Marno Verbeek, vermaard onderzoeker naar investeringen.

Conclusies trekken op grond van dit ‘feitenonderzoek’ deugt niet:

  • Het heeft louter voor 2,4 miljard overname door private equity in Nederland onderzocht;
  • Dat vrijwel elk overgenomen bedrijf fiscaal verlies lijdt is over het hoofd gezien;
  • De onderzoekers keken eenzijdig naar bestaande literatuur.

Kortom, Jeroen Wester van NRC Handelsblad ontmaskert minister Wouter Bos en professor Marno Verbeek.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen