Beschuldiging niet hard gemaakt, zegt rechter. 

Rectificatie over moslim

Nova en Telegraaf zetten aantijging recht.

Het volgende moet in de krant verschijnen, gebiedt de rechtbank Amsterdam:

“In de Telegraaf van 4 augustus 2007 is een artikel geplaatst waarin een verband is gelegd tussen Yahia Bouyafa en de Moslim Broederschap of soortgelijke fundamentalistische groeperingen, onder verwijzing naar (geheime) rapporten van inlichtingendiensten.

Bij vonnis van 18 oktober 2007 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam geoordeeld dat De Telegraaf B.V. met de publicatie van dit artikel onrechtmatig jegens Bouyafa heeft gehandeld.

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft De Telegraaf op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt dat op grond van informatie van inlichtingendiensten kan worden aangenomen dat Bouyafa of de organisaties waarvoor hij werkt tot de Moslim Broederschap zouden behoren. De voorzieningenrechter heeft de Telegraaf B.V. veroordeeld tot het plaatsen van deze rectificatie.”

Dat bericht staat (nu nog) online:

“Meer moslimmacht’
Vogelaar praat met extreme moslim
door Joost de Haas
“Een kopstuk van de fundamentalistische Moslim Broederschap blijkt sinds kort te functioneren als officií«le gesprekspartner van de Nederlandse regering.

Het gaat om Yahia Bouyafa, een 45-jarige Marokkaan uit IJsselstein. Hij is onlangs benoemd tot voorzitter van de Contact Groep Islam (CGI) als opvolger van de naar Duitsland uitgeweken imam Abdullah Haselhoef.

Bouyafa duikt op in onderzoeken van inlichtingendiensten naar vertakkingen van de Moslim Broederschap. De beweging streeft naar islamitische wereldoverheersing.”

En daar bleef het niet bij, ook tv-programma Nova uitte de beschuldiging, volgens de moslimraad met De Telegraaf als bron. De reportage, van 11 oktober 2007, ging over radicalisering van de Nederlandse Moslim Raad en de Nederlandse Moslim Omroep. Daarin is gezegd: “”Het nieuwe acht leden tellende overkoepelende bestuur bestaat inmiddels uitsluitend nog uit strenge orthodoxe moslims. Een aantal van hen zou in de gaten worden gehouden door de AIVD. Yahia Bouyafa bijvoorbeeld. Hij heeft nauwe banden met de extremistische Moslimbroederschap.”

De NMR gaf de Nova-redactie tot en met 25 oktober 2007 de tijd om, wat ze noemt, ‘ongefundeerde en ongenuanceerde berichtgeving over de NMR en de NMO’ te rectificeren.

Nova deed dat: “Deze bewering was gebaseerd op informatie uit twee mondelinge bronnen en een artikel in de Telegraaf van 4 augustus 2007. De informatie van de Telegraaf is inmiddels door de rechter verworpen, omdat die banden niet aannemelijk konden worden gemaakt.”

Nova doet geen moeite om op korte termijn alsnog de bewering te onderbouwen teneinde die geloofwaardig te maken. Naar aanleiding van de beschuldiging in De Telegraaf werden al kamervragen gesteld. Een antwoord is nog niet gepubliceerd.

Yahia Bouyafa is voorzitter van de Contact Groep Islam. Minister Verdonk ging na onderzoek in 2005 akkoord met deze groep als gesprekspartner. Daarbij werd niet de AIVD als bron genoemd van het onderzoek, maar de externe partij KPMG.

“Het representativiteitsonderzoek, uitgevoerd door KPMG Integrity Investigation Services, heeft uitgewezen dat de CGI een solide organisatie is met een achterban bestaande uit circa 115.000 moslims in Nederland.”

Bouafa is ook bestuurslid van de Nederlandse Moslim Raad. De Moslim Broederschap wordt gezien als een fundamentalistische organisatie.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen