Met brief in de buurt en op internet 

Pedobeschuldiging vals

Al is de leugen nog zo snel, de burgemeester achterhaalt die wel.

Gelezen: Gelderlander, RTV Utrecht

Niet alleen journalisten zijn al te vlot met het plakken van het etiket ‘pedofiel.

In Utrecht zag een trio mannen na een politiebericht zijn kans schoon om een buurtgenoot zwart te maken. Ze hadden nog een rekening te vereffenen met de beschuldigde.

Het begon met de aanhouding vorige week van een ’44-jarige man uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug’ op verdenking van misbruik van minderjarige meisjes in de Krimpenerwaard. Hij chanteerde hen waarschijnlijk via de chat en webcam.

De politie Hollands-Midden zei dat de man afkomstig was uit de Utrechtse Heuvelrug. Ze bedoelde de hele regio, die loopt van Driebergen tot Rhenen. Maar er is ook een Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Daar valt ook Maarn onder. Drie mannen in Maarn zagen hun kans schoon en logen een brief bij elkaar met de beschuldiging tegen een 46-jarige buurtbewoner.

Het trio stuurde 75 tot 100 brieven rond, waarin de man met naam en adres valselijk werd beschuldigd van pedofilie, en plaatsten waarschuwingen op een anti-pedo site op internet.

Nadat het slachtoffer aangifte deed van smaad en laster, zijn de briefschrijvers opgepakt. Daarvoor al liet burgemeester Naafs een brief bezorgen in de buurt (‘Patrijzenlaan, Fazantenlaan’):

“Namens de politie laat ik u met nadruk weten dat er tegen de inwoner geen enkele verdenking is van pedofilie dan wel van schennispleging. Door de smaadbrief wordt de man ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld.”

Ondertussen was de ware verdachte wel met naam en adres bekend. Hij woont in Rhenen. Daar moest ook de burgemeester er aan te pas komen. Die belegde een bijeenkomst voor buurtbewoners in het Rhenense raadhuis. Ze waren bang dat de man na vrijlating weer zou toeslaan. En ze vreesden voor zijn kinderen.

 • Reacties

 • Marthijn Uittenbogaard | 23/10/07 om 18:26

  Zoek eens een keer het woordje pedofilie op in een woordenboek. Dan zul je zien dat het een seksuele voorkeur betreft en geen daden. Dus je kan niet veroordeeld worden voor pedofilie.

  Wanneer een man een vrouw misbruikt schrijft je toch ook niet: man verdacht van heterofilie. En daarmee gelijk alle heterofielen in een kwaad daglicht zettend…

 • BJG | 24/10/07 om 14:55

  @marthijn 23/10/07 om 18:26 : ik geloof niet dat welke vader of moeder dan ook – hoe genuanceerd, welingelicht en ingevoerd ook – genuanceerder gaat denken over pedofilie. Laat staan invoeling krijgt voor jouw sexuele geaardheid. Als vader van vier kids wil er nog aan toevoegen dat ik geen voorstander bent van het fenomeen volksgericht. Echter, net zo min als ik begrip opbreng voor aanranders, verkrachters en andere viespeuken, krijg ik een warm gevoel van de gedachte dat er in de buurt van mijn kinderen een pedofiel zou rondlopen.

 • Phillies | 24/10/07 om 17:55

  Beetje jammer een hele schofterige streek van die gasten!!!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen