Rijkswaterstaat in de bocht 

Doe maar een A4′tje erbij

Ingenieurs rekenen een beetje naar zichzelf toe

Gelezen: NRC

De A13, de weg tussen Den Haag en Rotterdam, is overbelast. Dagelijks staan er files. Uitbreiding van de capaciteit is mogelijk door aanleg van een nieuw traject om de twee delen A4 te verbinden, tussen Delft en Schiedam. Dat is de Midden-Delfland route.

Rijkswaterstaat wil graag nieuwe wegen aanleggen. Zo ook deze A4. Dat heeft haar voorkeur boven het alternatief: verbreding van de A13. Ze presenteerde veel onderzoek waaruit bleek dat de A4 de voorkeur heeft boven een brede A13.

Nu blijkt dat onderzoek ondeugdelijk. De rekenmodellen bevatten fouten, vooral die over verbreding van de A13. Rijkswaterstaat had dat moeten zien. en negeerde de fouten, bewust.

Rijkswaterstaat wilde een strijd winnen, vóór aanleg van de A4 Midden-Delfland. De tegenstander heette Milieufederatie Zuid-Holland. Deze merkte de fouten vroegtijdig op en kwam er volgens Rijkswaterstaat expres op een laat tijdstip mee. De dienst veroordeelde de bron, in plaats van conclusies te trekken uit de bevinding.

Het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer zocht de zaak uit. De uitkomst: Rijkswaterstaat woog de twee alternatieven verre van objectief af. Het ontbrak, aldus het onderzoek, aan ‘sturing, duidelijke procedures, goede afspraken, uitvoerig onderzoek, en controles’.

  • Reacties

  • sub | 23/10/07 om 08:42

    Ja en dus….. los het probleem nou eindelijk eens op! Dat eindeloze gelul. Dat die A4 nog steeds niet is doorgetrokken is echt te idioot voor woorden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen