Bijlage op internet veranderd en verwijderd 

NRC knoeit met ‘extreemrechts’

Koren op de molen van ‘slachtoffer’ Het VrijeVolk.com.

Veel werk lag ten grondslag aan Opkomst en ondergang van extreemrechtse sites in NRC Handelsblad van 25 augustus, van de hand van redacteur Joep Dohmen. Het verscheen in de krant en op de website.

Er stond een kader bij in de krant: Aantal linkse sites groeit nauwelijks, aantal moslimsites wel, met een grafiek. Die grafiek is online toegevoegd aan een ander artikel: Inventarisatie van vrijsprekende, rechtse en extreemrechtse uitingen op internet.

In dat laatste artikel is een onderscheid gemaakt naar categorieí«n. Voorheen stond er een uitgebreide, maar moeilijk leesbare tabel bij het eerste artikel met veel titels van websites en verschillende kwalificaties.

Die tabel had als titel ‘Rechts-extremistische sites in Nederland – onderzoek naar extreemrechtse uitingen op internet, NRC Handelsblad 25 augustus 2007′ met als bestandstitel ”˜sites_extreemrechts.pdf’.

Twee dagen later, op maandag 27 augustus, was de titel veranderd in ‘Overzicht van vrijsprekende, rechtse en extreemrechtse websites’. Het origineel staat nog op een weblog.

Een paar dagen is het hele bestand weg en staat op deze plek: ” Bent u hier gekomen vanaf een andere pagina van onze website, laat het ons dan weten, zodat we de fout kunnen herstellen…Bent u hier terechtgekomen via een link op een andere website, dan is die verwijzing onjuist. Daar kunnen wij helaas niets aan doen.”

Inmiddels is de tabel vervangen in bovengenoemd kader met verschillende categorieí«n van sites.

Tegen de publicatie maakt Het Vrije Volk bezwaar bij de Raad voor de Journalistiek. De zaak komt voor op 8 november 2007. Een screendump van de site stond als afbeelding in de krant onder de kop over extreemrechtse sites. HetVrijeVolk.com vindat dat een onterechte suggestie dat ze ‘extreemrechts’ is.

Het online toegevoegde overzicht maakte eerste geen onderscheid naar extreemrechts en andere ‘categorieí«n’, later wel, en verdween vervolgens in het geheel om plaats te maken voor de andere opsomming zonder tabelvorm.

Duns Ouray meent dat NRC zich kennelijk heeft bedacht met haar kwalificaties. Als dat zo is, dan moet de krant rectificaties publiceren op de website en ook in de krant. Dat laten NRC en Joep Dohmen na. Bedachten ze zich niet, dan is HeVrijeVolk.com in de krant onterecht afgebeeld, redeneert Ouray.

Ouray, woonachtig in Colorado (VS) en naar eigen zeggen Nederland ontvlucht, wil de krant en journalist ook veroordeeld zien door de Raad wegens gebrek aan wederhoor. In dat geval had Ouray kunnen pogen om Dohmen ervan te overtuigen dat zijn uitgave volgens hem ‘een platform voor burgerjournalistiek’ is.

De hele klacht staat online.

Ouray in een e-mail antwoord: “Ik ben opgegroeid in een gezin waar elke avond om vijf uur de NRC op de mat viel. Tot 1997 heb ik zelf een abonnement op die krant gehad, maar opgezegd uit onvrede over de linkse berichtgeving. Om zo’n trotse krant te zien verworden tot een links propaganda medium, doet pijn. Dit artikel van Dohmen is niets meer of minder dan links activistische propaganda.”

Dohmen zegt dat het artikel vanaf de site van NRC niet meer wordt gelinkt: “Ik weet eigenlijk niet of het dan nog op internet staat”¦Ik weet niet of het verstandig is om voorafgaande aan de zitting van de Raad voor de Journalistiek al naar buiten te treden met ons verweer. Adjunct-hoofdredacteur Hans Steketee is bezig om ons verweer op schrift te stellen.”

Steketee: “Voorafgaande aan de zitting van de Raad voor de Journalistiek zeg ik niets.”

*) Het Vrije Volk was vroeger een uitgesproken linkse krant. De titel is nu opgenomen in een weblog dat pretendeert een voortzetting te zijn met verhaaltjes; en door HetVrijeVolk.com dat geleid wordt door een man die ‘links Nederland’ ontvlucht. HetVrijeVolk.com gaat regelmatig te keer tegen NRC Handelsblad.

 • Reacties

 • Micha Kat | 20/10/07 om 15:13

  http://www.theovangogh.nl/lux1_53a.htm

  NRC Handelsblad is al eerder door de Raad veroordeeld zoals uit bovenstaande link blijkt. Ook in die zaak ging het om het demoniseren van politieke stromingen die door de courant als ‘gevaarlijk’ worden gezien. Dat demoniseren geschiedt door het leggen van linken tussen die stromingen en Nazi-Duitsland. NRC is met deze praktijken begonnen op 6 mei 2002 toen Jensma zijn beruchte ‘demoniserings-commentaar’ schreef op de dag dat Fortuyn werd vermoord. Ook in de zaak-Dohmen is dit weer aan de orde, zij het dat deze zaak helemaal ernstig is omdat er naar het beste voorbeeld van de meest dictatoriale regimes uit de geschiedenis een ‘blacklist’ wordt gepresenteerd van ‘foute sites’ in een poging te komen tot een ‘digitale boekverbranding’. De publikatie van Dohmen was immers gekoppeld aan een stuk op de voorpagina dat de ‘razzia’s’ door Justitie beschreef tegen de betreffende site-beheerders en meldde dat Justitie het ‘offensief’ tegen de ‘foute sites’ zou gaan intensiveren. In die zin kan de ‘lijst-Dohmen’ worden gezien als een handreiking aan Justitie: de webmasters van deze sites arresteren a.u.b.
  Dohmen publiceerde eerder een reeks artikelen over de PVV en het PVV-kamerlid Dion Graus waarvan is vastgesteld dat de meeste beschuldigingen onjuist zijn.
  Ik zal op 8 november namens HetVrijeVolk het woord voeren voor de Raad.

 • Baron van Mí¼nchhausen | 21/10/07 om 08:36

  Relevante toelichting. Maar ook even dit:
  http://www.netkwesties.nl/editie82/artikel1.php
  Micha Kat over de Raad voor de Journalistiek:

  “Volstrekte waanzin” vindt Micha Kat de klacht voor de RvdJ. Maar het laat hem verder koud. Kat verschijnt dan ook niet op de zitting; hij vindt de Raad ‘incompetent’. “D’r zitten bijna alleen maar mensen in zonder relevante journalistieke ervaring. Het is een politiek correcte club. Ze laten hun oren altijd hangen naar de gevestigde orde.”

  Met vele aantijgingen elders tegen diezelfde RvdJ door Kat.

  ;-)
  Peter Olsthoorn

 • Micha Kat | 23/10/07 om 08:20

  Come on Peter, wat ik zelf van de Raad vind doet totaal niet terzake, ik vind dit een rare poging van jou -lid van de Raad!- mij vlak voor de cruciale behandeling van de zaak-Dohmen bij de Raad nog eens extra in diskrediet te brengen. Je vergeet te zeggen dat NRC dat de Raad nota bene expliciet erkent ook steeds niet verschijnt als er een zaak tegen ze dient! Dat ik niet verschijn als niet-erkenner van de Raad is toch logisch? Op 8 nov. zal NRC wel moeten verschijnen anders verliezen ze elke geloofwaardigheid. Ik ga voor de Raad staan om de site HetVrijeVolk een dienst te bewijzen en stap dan over mijn eigen bezwaren heen. Erg benieuwd wie NRC gaat afvaardigen! Komt allen op 8 november naar de Raad op de Johannes Vermeerstraat!!

 • Jungle Rock | 24/10/07 om 20:15

  HetVrijeVolk geen extreemrechtse site? Dit is inderdaad nieuws.

 • Jimmer | 24/10/07 om 21:34

  Het V|rije Volk rechts? Ja
  Extreem rechts? Nee.

 • Richard van Beers | 26/10/07 om 11:13

  Rechts? Extreem rechts?

  Feit is wel dat de site bol staat van racistische propaganda.

  Maar ja, als je vind dat “moslimtuig” Europa uit moet, als je vind dat de democratie “dood” is, als je vind dat iemand die Negers dom noemt, word “ge-elimineert” als hij zelf ontslag neemt. Als je Europa als “Euro-Fascistische” staat afdoet, als je ook vind dat “cultuurrelativisme” niets anders is dan je eigen cultuur ondergeschikt (in plaats van superieur, toch) maken.

  Dan was er blijkbaar nooit extreem rechts. Alleen “echt” rechts.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen