Zorgen over continent, aldus James Watson. 

‘Afrikanen zijn minder intelligent’

Eerste Nobelprijswinnaar meldt zich voor Leugens.nl.

Gelezen: Times, BBC, Slate

“De vloer is aan u”, zeggen voorzitters van Nederlandse congressen tegenwoordig. De vloer van Leugens.nl is aan James Watson, de wetenschappelijke variant van Archie Bunker:

“Ik zie de toekomst van Afrika somber in, omdat ontwikkelingshulp gebaseerd is op de aanname dat zwarten net zo slim zijn als blanken, terwijl uit testen het tegendeel blijkt. Mensen die te maken hebben met zwart personeel zullen dat beamen.”

Dit ging zo snel de hele wereld over als een roddel over de dorpspastoor de uithoeken van Gulpen bereikt. Nog vóór Watson moest corrigeren: “Aan degenen die uit mijn woorden opmaken dat Afrika als een continent genetisch inferieur is, kan ik slechts mijn oprechte excuses aanbieden. Dat is niet wat ik bedoeld heb. Wat ik nog belangrijker vind is dat er geen wetenschappelijke basis is voor deze uitspraak.”

Te laat: het Cold Spring Harbor Laboratory met de naar hem vernoemde Watson School of Biological Sciences komt tot een schorsing van Watson, na een afkeuring van zijn uitspraken.

En het Science Museum zegde een toespraak van Watson voor vandaag af, evenals het Bristol Festival of Ideas. Zelfs het debat durft men daar niet meer aan te gaan. De Britse commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten onderzoekt of ze Watson kan aanpakken.

De 79-jarige geneticus won in 1962 de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor zijn ontdekkingen van DNA-structuren. Hij blonk later nog uit met de bewering dat vrouwen dommer zijn dan mannen. Ter geruststelling van de ene helft van onze lezers: ook dit is een leugen.

Maar sommigen menen dat je in de wetenschap, waar (Karl Popper) iedere waarheid leugen kan worden – en soms andersom – met voortschrijdend onderzoek, dergelijke kwesties tenminste mag opwerpen.

 • Reacties

 • ikke | 20/10/07 om 23:27

  http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DMF17102007_066

  In zijn boek, dat volgende week gepubliceerd wordt, luidt het zo:
  ‘Er is geen gegronde reden om te anticiperen dat de intellectuele capaciteiten, die tijdens hun evolutie geografisch van elkaar gescheiden waren, bewezen zullen worden, identiek te zijn geí«volueerd. Ons verlangen om een gelijk denkvermogen als een universele erfenis van de mensheid in stand te houden, volstaat niet om het zo te maken.’

  Lijkt me lastig een speld tussen te krijgen. In zijn commentaren lijkt hij wel de mist in te gaan (“out of context”?) maar gezien hij van wat er in het boek staat uit gaat…

 • ikke | 21/10/07 om 00:57

  http://edition.cnn.com/2007/TECH/science/10/19/uk.race/index.html

  The biologist apologized “unreservedly” Thursday for his comments and said he was “mortified” by the words attributed to him.

  “I cannot understand how I could have said what I am quoted as having said,” Watson said during an appearance at the Royal Society in London. “I can certainly understand why people, reading those words, have reacted in the ways that they have.”

  “To all those who have drawn the inference from my words that Africa, as a continent, is somehow genetically inferior, I can only apologize unreservedly. That is not what I meant. More importantly from my point of view, there is no scientific basis for such a belief.”

 • ad greaves | 22/10/07 om 21:34

  dat deze intiligente man niet begrijpt dat dit continent
  gewoon een paar jaar achter loopt maar wat is gewoon vandaag de dag
  Ad Greaves Den Haag

 • Ad Verbaan | 25/10/07 om 08:43

  Waaruit blijkt eigenlijk dat wat Watson zegt een ” leugen” is?
  Dat vermeld het artikel even niet.

  Dat zwarten gemiddeld laag scoren op IQ-tests is decennia bekend bij psychologen. Ik vind het een uiterst legitiem onderwerp van discussie of dit misschien een van de redenen is dat zwarte landen zoveel moeite hebben met ontwikkeling, en dat zwarten in geindustrialiseerde landen vooral aan de onderkant van de samenleving te vinden zijn.

  Taboe’s zijn er om te doorbreken! Hoef je geen racist voor te zijn.

 • Aal Werkman | 26/10/07 om 19:00

  Inderdaad, als men zoiets niet mag denken of zeggen, dan leven we toch niet meer in een democratie?
  Misschien heeft deze man wel gelijk, dit is al uit veel onderzoeken gebleken. Zo zijn Afrikanen toch ook sterker, hebben ze meer voortplantingsdrift, maar zijn ze waarschijnlijk gemiddeld minder intelligent.
  Als je dit in een land niet mag zeggen omdat je anders een racist bent, dan leef je in een dictatuur en zeker geen vrij land.

 • Edwin | 28/10/07 om 15:02

  Ik vraag me af wat hij dan wel gezegd en/of bedoeld heeft. Zou deze site ten goede komen als dat er volgende keer bij vermeld wordt.

 • Nico | 31/10/07 om 13:28

  Wat is er dan zo bijzonder aan intelligentie, dat een uitspraak hierover als discriminatie wordt aangemerkt? Voor de natuur is intelligentie gewoon een eigenschap waarop geselecteerd wordt bij de ‘survival of the fittest’, net zoals hard kunnen lopen of gras kunnen eten.

 • Jo | 05/12/07 om 08:04

  Misschien hangt het IQ ook wel samen met de kansen die ze krijgen.

 • Jo | 05/12/07 om 08:07

  4 december 2007 (MO) – Malawi is na jaren flirten met hongersnood de nieuwe graanschuur van Zuidelijk Afrika. Het plotse succes is te danken aan de herinvoering van landbouwsubsidies, die hen jarenlang werden verboden door grote donoren als de Wereldbank, de VS en Groot-Brittannií«.

  “In 2005 besliste Malawiaans president Bingu wa Mutharika niet langer te volgen wat het Westen predikte, maar wat het zelf uitvoerde. Hij voerde het programma voor landbouwsubsidies terug in en breidde het uit, een beleidskeuze die op veel cynisme onthaald werd door de VS en Groot-Brittannií«. Het succes maakte echter een eind aan de honger, deed de voedselprijzen zakken en de inkomens van boeren stijgen.”

  je gezond boerenverstand gebruiken

 • Joop | 15/05/10 om 16:21

  Hij heeft gewoon gelijk, ik merk het op mijn opleiding ook. Eerst deed ik MBO 3 kwart was allochtoon, ik doe HBO nu nog geen kwart allochtoon. Ik heb met allochtonen samengewerkt en op enkele uitzonderingen na konden ze allemaal hun eigen schoenveter amper strikken. Dit is puur het gevolg van incest in die culturen, door incest is de kans op een normaal kind kleiner en dat is te merken..

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen