Om doodschieten Menezes af te dekken 

Britse politie fotojokte

Zo leek hij sprekend op de gezochte terrorist.

Gelezen: Guardian, Times

Op 22 juli 2005 schoten twee politieagenten in Londen de wegrennende Jean Charles de Menezes met zeven kogels dood op metrostation Stockwell. Ze kregen een order van Scotland Yard dat de man absoluut de metro niet in mocht gaan.

De speurders zagen de Braziliaanse elektricien aan voor Hussain Osman. Dat was een terrorist die werd gezocht in verband met de poging tot aanslagen van een dag eerder, 21 juli 2005.

De politie verdedigde zich: Menezes leek als twee druppels water op Osman. Dat werd ondersteund met een compositiefoto met twee gezichtshelften van foto’s van beide mannen.

Nu blijkt dat de foto was gemanipuleerd. Dat zei aanklager Clare Montgomery in de rechtszaak tegen de politie naar aanleiding van het doodschieten van de verkeerde man.

Vooral de kleur van de gezichten is veranderd voor de compositie, maar wellicht ook de maten. De rechter Justice Henriques nam dit meteen over tegenover de jury.

Forensisch expert Michael George toonde een opnieuw gemaakte compositiefoto die het verschil aangaf.

Het ging om een foto van Menezes van een identiteitskaart uit 2001 en van een foto van Osman van de politie in Rome. Volgens de verdediging zou het verschil veroorzaakt kunnen zijn door het gebruik van de presentatiesoftware van Microsoft, PowerPoint. Michael George ontkent die mogelijkheid.

Het is niet de enige leugen in deze zaak. Onder meer deze tijdslijn geeft aan hoe Scotland Yard direct na de mislukte liquidatie poogde om de waarheid te verdoezelen.

  • Reacties

  • Michel | 19/10/07 om 00:35

    ach ja, en zo stortte er ook 2 gebouwen in op 11 september 2001, 110 etage’s verpulvereerd tot STOF, maar vonden ze 2 dagen later wel het Paspoort van Mohammed ATTA in het puin. hahahahaha
    Ook zo’n bedrog.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen