Microsoft baalt van de Consumentenbond 

Vista’s harde waarheid

Hoe leg je een litanie aan klachten in je voordeel uit?

Gelezen: Trouw, Volkskrant, Tweakers

De Consumentenbond vroeg en ontving veel klachten over Vista. Het nieuwe besturingssysteem voor de pc van Microsoft geeft vaak problemen, zegt de bond.

Volgens Microsoft viel het mee: bij één miljoen verkochte Vista-pakketten is dan het overgrote deel van de klanten zeer tevreden. En haar serviceclub ontving maar 500 hulpaanvragen voor Vista. Dat zegt Microsoft-directeur Theo Rinsema. Echter, bij die afdeling komen louter de klachten binnen van degenen die Vista niet kochten met een nieuwe pc. En zeker 95 procent van de klanten krijgt Vista wél met een pc meegeleverd.

De bond eist de mogelijkheid terug te gaan naar XP, de voorganger van Vista. Daar is veel discussie over.

We richten ons op de cijfers en percentages. Het gaat meestal om de drivers. Drivers betreft de software van apparaten die onder Vista moeten werken. Ook printers en modems bijvoorbeeld. Fabrikanten daarvan moeten die drivers leveren. En niet Microsoft. Maar Microsoft moet daarbij helpen. En wachten met het uitbrengen van een nieuw systeem totdat er voldoende drivers voor zijn.

De Volkskrant: “Rinsema zegt dat voor 96 procent van de randapparatuur zoals printers, camera’s en scanners al nieuwe software voorhanden is waarmee ze onder Vista werken”¦

Dat zwakt hij later af tot ”˜meest gebruikte apparaten’”¦

Een techneut van Microsoft legt de lat nog iets lager: ”˜Het geldt voor apparaten die jonger zijn dan vier jaar.’”

Hoe leg je dat uit? Leugens.nl vroeg het aan Microsoft. Een p.r. bureau in Den Haag ging aan de slag om er chocola van te maken. Dat was Marlot Communicatie, voorheen Elias Communicatie van Ton Elias. Het antwoord van het bureau, gespecialiseerd in ‘crisiscommunicatie‘:

“Bij de introductie van Windows Vista konden ruim 1,5 miljoen drivers met Windows Vista werken. Intussen – 8 maanden na introductie – zijn dat er ruim 2 miljoen”¦

Dat is 96 procent van de drivers”¦

Het merendeel betreft apparatuur die tot vier jaar oud is. Het ‘merendeel’, omdat sommige fabrikanten ook oudere drivers (inmiddels) compatibel met Windows Vista hebben gemaakt.”

Het maandblad Communicatie bericht deze maand dat het p.r.-bureau van Microsoft Nederland heeft geprobeerd om de uitkomst van de actie van de Consumentenbond vroegtijdig te weten te komen. Om te klachten snel te kunnen verhelpen (dat gebeurt inmiddels). Maar vooral ook om de verwachte crisis te beperken.

Overigens zijn de cijfers en uitkomsten van de Consumentenbond doorgaans niet controleerbaar. Ze staan ook ten dienste van p.r. In dit geval, met Vista, wordt er op veel plekken op internet geklaagd.

 • Reacties

 • Jannie | 17/10/07 om 13:01

  Ik heb sinds juni 2007 een nieuwe pc met Vista Home Premium
  Ik ben er heel tevreden over tot zo ver,
  moeilijkheden kun je altijd krijgen natuurlijk.
  het is wel heel belangrijk dat je pc het ook aan kan.
  het is een heel gemakkelijk systeem.

  groetjes Jannie.

 • Drakenkus | 17/10/07 om 15:14

  MS doet met Vista hetzelfde als met XP, het is een goed gaming platform, en voor de “digiweetjes” neem Linux ofzo. Ik vind persoonlijk wel dat men zo moeten kunnen kiezen welk besturing systeem men wil gebruiken, want ook ik zie een hele groep gebruikers die eindelijk gewent zijn geraakt aan XP en vervolgens op de nieuwe computer “ziet” alles er weer heel anders uit. Maar goed, de “eager-ness” van MS zal ze vroeger of later uiteindelijk de das omdoen.

 • Pinokkio | 17/10/07 om 17:35

  nou heb ik onlangs een Ubuntu-cd toegestuurd gekregen omdat ik, toen ik me er eenmaal in verdiepte, uit principe voor open-source software ben. maar de een zegt dat je dat niet naast Vista kan installeren, de ander zegt dat je de versies rustig naast elkaar kan gebruiken.
  wie heeft gelijk?
  ik wil Ubuntu 7.04 namelijk eerst testen voordat ik voorgoed overstap.

 • Gamma | 17/10/07 om 18:05

  Ik ben geen gebruiker van vista maar een xp gebruiker.
  Sinds het gebruik van xp heb ik waarschijnlijk wel 80 upgrades op mijn computer staan.
  Nu zijn mijn schijven zodanig ingedeeld dat ik de c schijf (waar xp op is geinstalleerd) gewoon kan formateren, en er weer een nieuwe versie op kan installeren.

  Als ik xp weer opnieuw installeer krijg ik al te maken met bijna 100 updates.
  Wat gaat er in de toekomst gebeuren als ik Vista installeer?
  Weer een herstel van foutjes, die eigenlijk niet zouden moeten gebeuren?

  Als ik een besturingssysteem heb gekocht, wil ik niet lastig worden gevallen met updates.
  Maar gewoon lekker werken met mijn computer.

  mvg,
  Gamma

 • Arjan | 18/10/07 om 10:21

  Elke keer dat er een nieuw besturingssysteem geí¯ntroduceerd wordt, klagen mensen dat er dingen niet werken. Ondanks meer dan een jaar testen zijn niet alle kinderziektes uit zo’n systeem te halen. Gevolg: gezeur. Dus: gewoon nog een tijdje wachten voor je Vista installeert en nog even doormodderen met XP.

  en voor Jan:
  ik draai probreemloos XP en OS X op mijn Intel-iMac en speel spelletjes tot ik erbij neerval. En alle randapparatuur werkt onder beide besturingssystemen. Eerst weten waar je over praat dus…voor je praat.

 • Eric | 20/10/07 om 17:34

  @Gamma,

  Wel eens Linux, Unix, of OSX geí¯nstalleerd? Krijg je ook bergen updates en patches voor je kiezen.
  Een besturingssysteem dat nooit updates nodig heeft bestaat helaas niet.
  Wanneer je geen last wilt hebben van de Update-functie moet je gewoon MS-DOS 6.1 blijven gebruiken…

 • J@@p | 20/10/07 om 22:34

  Lekkere zeurkousen hoor. Ik heb een laptop gekocht, waar Vista Ultimate in zit. En van windows 98 naar Vista is net zoveel veranderen dan naar XP. Dus dan Vista maar leren. Maar hulp en ondersteuning zou bijzonder aardig zijn, i.p.v. gekanker om terg te gaan in de tijd. Alle vooruitgang heeft zijn beperkingen maar hulp bieden is beter dan terug kijken. Doe wat en over geruime tijd denk je “was dat nu alles”.???

 • David | 27/10/07 om 10:54

  @Pinokkio, Dat gaat prima. Je kunt beter gelijk met 7.10 beginnen. de volgende link is een stap voor stap beschrijving hoe je dat doet.
  http://apcmag.com/dualboot

 • herman | 28/10/07 om 16:12

  Suse Linux 10.2. Geweldig goed voor het gewone standaard werk. Gratis, stabiel, geen virussen, uitstekende firewall.
  Ik heb twee computers. Een oud bakkie met windhoo$98 en de nieuwste Suse 10.2, ook op een oud bakkie waar eerst XP op stond en welke nu 2e hands erg goedkoop was, omdat Vista een zwaardere computer nodig heeft.

  Wanneer ik echt iets niet kan openen of bewerken gebruik ik het oude windhoo$ bakkie. Eigenlijk dus nooit. Ik heb het dus alleen maar voor alle zekerheid achter de hand. Met een eenvoudig kastje kan ik van de ene computer op de andere schakelen en toch op beide computers alle functies gebruiken met EEN scherm en EEN toetsenbord/muis/luidspreker/internetverbinding/ etc. Kost slechts 2 of 3 tientjes.
  Ik doe dat door 2x op de scroll knop van mijn toetsenbord te drukken.
  Ik raak nu steeds meer aan Linux gewend. Het is eigenlijk hetzelfde als Windhoo$ maar toch net wel even wennen. Mochten er problemen zijn, dan is er altijd wel een LINUX freak of messageboard te vinden die je wil helpen.
  Succes!
  Herman

 • james | 19/09/08 om 15:27

  koop geen vista het is tien keer niks ik heb zelfs gezien dat het een tussenstop was! hou het gewoon bij Windows xp dat is veel makkelijker en 10 keer beter

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen