'Huisregels' komen goed van pas 

Telegraaf weert correcties

‘We accepteren geen commentaar of gemopper op De Telegraaf.’


Een lezer van Leugens.nl, Kaj Leers meldde zich: een corrigerende reactie bij een artikel op Telegraaf.nl werd geweigerd. Met een beroep op ‘de huisregels’, maar niet nader verklaard.

Kaj Leers schreef er vervolgens over op zijn weblog, met een (te) rabiate kop. Was zijn toon wellicht reden voor de weigering van de reactie?

Het gaat om het artikel op Telegraaf.nl waar de afgelopen 21 uur stond als kop: “Aangifte tegen PvdA”. En vervolgens: “Een Fries heeft aangifte gedaan tegen drie PvdA-raadsleden in zijn gemeente die uit de fractie zijn gestapt en een nieuwe partij zijn begonnen. ‘Diefstal van mijn stem!'”

De kop is onjuist: er is geen aangifte gedaan tegen de PvdA. Ook indirect is de partij niet het doelwit van de juridische actie. Helemaal fout dus. Maar dat kan de beste overkomen. Gewoon rechtzetten dus. We probeerden het zelf met een reactie: “De kop boven het artikel klopt niet. Er is geen aangifte gedaan tegen de PvdA.”

En inderdaad. Het antwoord was gelijk aan dat aan Kaj Leers: “Onze moderatingteam heeft uw reactie beoordeeld en geoordeeld dat uw reactie niet voldoet aan onze huisregels. Uw reactie is niet vrijgegeven voor publicatie op telegraaf.nl.” (Er staat er echt: ‘onze moderatingteam’)

Gebeld met NoviaFacts te Almere, dat onder meer forums modereert in opdracht van derden. Daar modereren twee medewerkers Telegraaf.nl. Eén ervan beantwoordt vragen:

Wat heeft u bewogen om onze reactie te weigeren?
“In de Huisregels staat duidelijk dat we geen commentaar of gemopper op De Telegraaf tolereren. Het moet gaan over de inhoud.”

Een herstel van een verkeerde kop gaat toch juist over de inhoud?
“De Telegraaf wil dat niet bij de artikelen hebben. Dus dit soort kritiek weren we altijd. Meestal geven we zoiets door aan de redactie. Soms doen die er iets mee.”

Regel 8 van de Huisregels: “Reacties die ingaan op de redenen voor het plaatsen van een artikel (“Is dit nou nieuws?”), worden niet geplaatst. De reageermogelijkheid op de website is niet bedoeld om u in de gelegenheid te stellen te mopperen op De Telegraaf of te raden naar de motieven van de redactie. De discussies dienen te gaan over de inhoud van het artikel.”

Huisregel 8 is wel geformuleerd om de titel en redactie in bescherming te nemen. Ook chef Marco van der Laan van de internetredactie gebeld. Hij schrikt ervan. En beweert dat de Huisregels verkeerd geïnterpreteerd worden door NoviaFacts. Hij zal er werk van maken”¦

 • Reacties

 • Bertus | 30/03/14 om 15:25

  Ik maak het steeds vaker mee, dat volkomen gewone reacties, in normale bewoordingen, welke ook over het onderwerp gaat, steeds weer geweigerd worden bij Telegraaf.nl;
  zoals afgelopen week, bij de peilingen van Maurice de Hond;
  schrijft iemand “Op naar de 0 zetels voor de PVV”, en werd dus gewoon geplaatst op Telegraaf.nl.
  Ik stuur een tegenreactie in ” Op naar de 0 zetels voor de Pvda” , en jawel…Uw reactie wordt niet geplaatst.

 • Kees de boer | 02/08/14 om 23:01

  Grappig, dacht dat ik de enige was. Maar inderdaad hele normale reacties worden geweigerd. Als je ooit eens een kritische reactie naar de redactie hebt gestuurd over een blunder van een journalist, dan kom je op de zwarte lijst en worden al je reacties geweigerd.

  De telegraaf is dus de grootste CENSUURPOLITIE van Nederland.

 • AW Kuthepap | 04/08/14 om 07:46

  De telegraaf bedrijft riooljournalistiek en als je daarop inhoudelijk correct reageert wordt de reaktie niet gepubliceerd.

  Ze willen blijkbaar alleen reakties wanneer die verontwaardigd zijn, en de mening van de journalist versterken.

  Ze voeren een dubieuze hetze tegen de regering en iedereen die bovenmodaal verdient (zogenaamde “graaiers”).

 • bob | 08/10/14 om 13:11

  Ik heb zowel nette ‘linkse’ als ‘rechtse’ kritiek geuit maar NOOIT werd het geplaatst!
  Ter controle heb ik recentelijk een reeds geplaatste kritiek volledig gekopieerd maar ook die werd geweigerd…
  Ik denk dat er een sterretje achter mijn naam staat …

 • Marjet | 22/01/15 om 11:56

  De Telegraaf maar ook Elsevier zijn met heftige censuur bezig. Elsevier mag ik al jaren niet meer reageren, zonder ooit de regels overtreden te hebben. De Telegraaf kan ik ook niet meer reageren, ook zonder ooit de regels te hebben overtreden. Standaard afwijzing. Het is een sport geworden om toch iets te sturen, houdt ze lekker bezig! Reacties vanaf een ander email adres van mij plaatsen ze wel omdat het nog niet is doorgedrongen dat het dezelfde persoon is. Heb dan geen forum of reactie mogelijkheid als je een andere mening niet op prijs stelt!

 • Meneertje | 31/12/15 om 17:44

  De telegraaf houdt zwarte lijsten bij van mensen met een bepaald IP adres of email adres. U zult zien dat zodra u een ander IP adres en ook een ander email adres heeft uw reactie vrijwel altijd gewoon wordt geplaatst. De huisregels waarop gewezen wordt zijn een formaliteit. Je kan nog zo netjes zijn, als jouw achternaam van jouw email adres hen niet bevalt of jouw IP adres ooit op de zwarte lijst heeft gestaan, dan kan je nog zo vriendlijk zijn, het zal altijd worden afgewezen zonder te kijken naar inhoud. Het enige wat je kan doen is een ander IP adres nemen via een VPN en een ander email adres waarbij de achternaam anders is. Ze kijken niet naar de voornaam. Er komen erg veel klachten over de censuur bij de telegraaf binnen. Nogmaals praat alleen wat ze willen horen. Zodra je ook maar 1 maal een andere mening hebt, bijvoorbeeld over de Burka en het Burka verbod ( ik hou niet van Burka’s ) dan sta je op de zwarte lijst. Dit gaat vrijwel ongemerkt. Ik heb het getest met een ander IP adres en ander email en exact dezelfde reactie werd wel geplaatst.

 • Reageerder | 13/06/16 om 12:26

  Ik sta ook overduidelijk ineens op een zwarte lijst. Reacties werden altijd geplaatst en ineens allemaal geweigerd. Even een testje gedaan door een tekst op te sturen die iemand anders al had geplaatst en jawel: geweigerd. Nieuwe inlog aangemaakt en de boel wordt weer geplaatst.

 • liesbeth | 12/10/16 om 12:22

  Gisteren leuk artikeltje gelezen over taal en taalfouten. Daarop gereageerd. Mijn reactie werd geplaatst. Vandaag een knol van een fout in deze krant: forenzen. Dat woord was ik al vaker tegegekomen, maar nu gereageerd, mede n.a.v. het artikeltje over taalfouten. Of het dus forensen mocht worden. Mijn reactie is afgekeurd. Verder hebben ze enkele weken geleden mijn privegegevens aan een reageerder gegeven, want deze reageerde op een reactie van mij en noemde daarbij mijn woonplaats. Op mijn vraag aan hem hoe hij mijn woonplaats wist kreeg ik (zelfs tot tweemaal toe) een afkeuring. Het is erg dat dit bedrijf kennelijk de dienst uitmaakt. Heel bedenkelijk.

 • Roderick van Zathegem | 06/01/17 om 10:17

  De Telegraaf is overduidelijk de spreekbuis van de PVV. Hij wordt in alle berichten zowel in tekst en beeld gepositioneerd als staatsman.

  Berichtgeving over de regering en de linkse oppositie worden steevast voorzien van koppen en foto’s die negatieve reakties oproepen.

  Het toepassen van huisregels is tevens dienovereenkomstig gekleurd. Elke vorm van kritiek op de berichtgeving wordt botweg geweigerd.

  Enfin, blijkbaar wordt de redaktie beoordeeld op andere criteria dan journalistieke objectiviteit. Een dubieuze ontwikkeling waar ik me als Telegraaf medewerker voor zou schamen…

 • TruuZ | 25/02/17 om 17:40

  Nee hoor, Roderick van Zathegem, de Telegraaf is NIET de spreekbuis van de PVV! Sterker nog: als je aangeeft een fervent PVV-stemmer te zijn worden je reacties – in mijn geval in keurig foutloos Nederlands – vaak niet geplaatst! Je mag de PVV namelijk niet leuk vinden, je mag niets verkeerds zeggen over Rutte, Pechtold en al die andere stumpers, je mag geen commentaar hebben op de vele schrijf- en spelfouten in de artikelen en je mag al helemaal niet zeggen dat je baalt van al die asielzoekers hier! Voor het AD geldt exact hetzelfde, daar worden AL mijn reacties vrijwel direct na het plaatsen verwijderd, op Trouw kun je helemaal niet meer reageren en bij de Telegraaf inmiddels ook niet meer onder het mom van ‘een technische storing, excuses voor het ongemak’! Hahaha! Ergo: de vrijheid van meningsuiting wordt in dit land gewoon keihard ingeperkt en het volk wordt monddood gemaakt, hoogstwaarschijnlijk op last van die NEP-regering in Den Haag! Gelukkig is 15 maart niet ver weg meer!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen