Metro en Nieuwe Revu berispt 

Te vlot met pedobeschuldiging

NieuweRevucoverRoze-Links en Hans H. winnen zaak bij Raad van Journalistiek.

Niets is zo erg als misbruik van kinderen. Dus geen beschuldiging kleeft zo mensen en instanties dan die van pedofiele activiteit.

Media balanceren moeizaam met het wankele evenwicht tussen beide feiten, net als internetproviders en deskundigen en politie en justitie. Pedojagers kennen minder scrupules.

Media echter moeten behalve zeer zorgvuldig ook terughoudend zijn. Dat vindt de Raad voor de Journalistiek. Twee uitspraken in ‘pedozaken’ kort na elkaar wijzen daarop:

De eerste gaat over Nieuwe Revu. Die schreef onder de kop ‘Voormalig superofficier Hans H. betrokken bij pedo-affaire’ een beschuldiging. Zijn foto stond erbij, met een balkje over de ogen.

De Raad voor de Journalistiek oordeelt hard over de Nieuwe Revu-journalisten De Jong en Van de Pol: harde beschuldiging ongegrond; geen wederhoor toegepast en privacy geschonden.

Roze-Links en pedo’s

De tweede zaak over een pedobeschuldiging bij de Raad voor de Journalistiek ging over Metro
en Roze-Links. Dat is de homogroep van GroenLinks.

Het ging om het artikel ‘Linkse homo’s vóór kinderseks’, met onder meer:

“Pedo’s. De GroenLinks-homowerkgroep RozeLinks deelt de standpunten van de PNVD, de partij die seks met kinderen goedkeurt. Ook RozeLinks is voor afschaffing van de leeftijdsgrens uit de zedelijkheidswetgeving. Dat staat op de website van de werkgroep. De leeftijdsgrens zorgt er op dit moment voor dat volwassenen die seks hebben met kinderen onder de 16 jaar, strafbaar zijn. De PNVD wil deze leeftijdsgrens afschaffen, RozeLinks blijkt dit omstreden standpunt met de pedopartij te delen.”

Op de website van Roze-Links stond over die wettelijke grens iets anders: “Volgens RozeLinks kan die extra bescherming ook een belemmering zijn – namelijk een belemmering in de seksuele ontplooiing en zelfverkenning van jongeren.”

Verkeerd citeren, te snelle conclusies en vergelijkingen en gebrek aan wederhoor; dat leidde hier tot een veroordeling van de Raad voor de Journalistiek. Dus ging journalist Veerman te ver, vindt de RvdJ.

Dus terughoudendheid is op zijn plaats. Het Nieuwe Revu-artikel heeft overigens iemand op internet uitgetikt.

  • Reacties

  • 26 | 23/10/07 om 01:30

    waarom wordt er in dit artikel totaal niet gesproken over Joris Demmink? volgens mij is deze “factor” onlosmakelijk verbonden met neerlands kinderporno verhalen… er is veel over te lezen op:
    http://www.nwo-info.nl/

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen