Betrouwbaarheid video in twijfel getrokken 

Russische superbom fabeltje?

Amerikanen twijfelen, met opluchting, aan de claim van de ‘Vader van alle bommen’ .

Gelezen: Wired

Op 11 september 2007 toonde de Russische staatszender ORT de Tu-160. Het is, zeiden de Russen, een nieuwe superbommenwerper. Die kan vernietigen met een nog nimmer vrtoonde conventionele kracht van een nucleair wapen, zeiden ze.

Het journaal toonde een video-opname van het afwerpen van een bom door de Tu-160, met een parachute.

In Antwoord op de Amerikaanse claim voor de ‘Moeder van alle bommen’ voor de GBU-43 als meest krachtige niet-nuclaire wapen doopten de Russen hun vinding de ‘Vader van alle bommen’.

De Vader (Foab) zou – zoals het hoort? – vier keer zo krachtig zijn als de moeder (Moab): 44 om 10 waar het ging op vernietigende kracht. Analisten waren onder de indruk.

Nu is er twijfel. Ging het in de film wel om de krachtige soort, een ‘thermobaric’ bom, net als bij de Amerikanen. Of was het een ‘fuel-air’ bom die werd getoond?

Nadere analyse van de video toont nog iets opvallends: niet te zien is dat de vallende bom werkelijk uit de Tu-160 komt vallen. Is die niet door een vrachtvliegtuig gedropt? En dus in oorlog veelal niet in te zetten?

Misschien gaat het zelfs om een bestaand product dat is opgepoetst. De Amerikanen spreken elkaar moed in: de video is namaak. De Russen hebben een veel minder krachtige vader dan ze doen voorkomen.

 • Reacties

 • ger | 10/10/07 om 07:43

  Bom of geen bom………de Russen zijn met veel technischer wapens bezig. Sinds de 60 tiger jaren bezitten de Russen PLASMAWAPENS…..een technologie waarbij al het andere wapentuig kinderspeelgoed is…..!!!! Science fiction is voor de Russen, ALLANG science reality !!!!geworden.

  De Russen wisten allang het belang in te schatten van de uitvindingen van Nikola Tesla……en hebben zijn uitvindingen verder geperfectioneerd en zijn op dit moment DE SUPERPOWER…..

  U gelooft het niet??? Google dan maar eens op Col. Tom Bearden ………..de “toekomst” zal velen “dun door de broek lopen”….

  Zij hebben de rest van de wereld in hun achterzak zitten….geloof mij niet op mijn woord, maar check het ZELF uit……Laat je niet afleiden door de “SHOW” die de amerikanen opvoeren, door de aandacht af te leiden….

  CHECK IT FOR YOURSELF…..

 • Picobyte | 10/10/07 om 11:52

  Ja daar hebben we de dubieuze tesla claims weer.
  Ook een hoax en pseudowetenschappelijke nonsense die hier niet mag ontbreken.

 • Jaap | 11/10/07 om 16:04

  Tesla is toch gewoon een natuurkundige term.

 • Legion | 11/10/07 om 16:26

  Stop je interesse voor de verzonnen ‘Conspiracy theories’. wat je uitkraamt is echt ondoordacht gebral, want aan de toestand van Rusland te zien is die beerput gewoon bankroet en is Poetin blij als hij elke ochtend een boterham kan eten.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen