Photoshop anorexia 

Fotojokken…

20070908_Linda_1.jpg

Een nieuwe term van Leugens.nl.

Gezien: Zomergasten met Linda de Mol en Na Beperkt Houdbaar

Met de documentaire Beperkt Houdbaar ( Wikipedia en de actiesite) voert Bergman actie tegen het opleggen van eisen aan het (zelf)beeld van vrouwen. Een tegen de commercií«le plastische chirurgie. Een misstand, vindt ze.

In ‘Na Beperkt Houdbaar’ gaat een groot deel over vrouwenbladen. Vooral over glossy’s. Sunny Bergman gaat ook op bezoek bij verschillende hoofdredacteuren van bladen. Er komt nauwelijks nog een onbewerkte foto in die bladen. Dat geldt voor zowel advertenties als redactionele foto’s.

Die sluiten dan goed op elkaar aan. Dat levert meer geld op. Het goedpraten daarvan door de makers van het blad Jacky is even onthullend als stuitend.

Bergman begint een Photoshop-eerlijk actie, want Photoshop is het computerprogramma om beelden naar wens te veranderen. Het werkwoord is ‘photoshoppen’ of volgens ons ‘beeldliegen’.

Leugens.nl introduceeert een nieuwe term: ‘fotojokken‘. Even fraai als toepasselijk, vinden we onbescheiden.

Bergman vindt dat lezers van bladen alles moeten weten over fotojokken. Bladen moeten dus vervorming melden. Ze kunnen ook een logo voeren dat ze aanbiedt: ‘Photoshop-vrij’. Beter natuurlijk: ‘Fotojok-vrij’

Viva, Playboy, Yes, Top Sante, Psychologie magazine en Opzij doen inmiddels mee aan deze actie en committeren zich het ‘Photoshop-vrij’ of ‘gephotoshopt’ logo te plaatsen in de bladen die uitkomen in september.

In Zomergasten zei Linda de Mol de actie te steunen. Maar De Mol, rolmodel, verfraaide haar uiterlijk wel kunstmatig met botox. Ze jokkebrokte er meteen achteraan dat ze dat deed om des morgens bij het opmaken van het gezicht tijd te besparen. Ze hoeft minder te plamuren. De presentator zweeg; het moet wel een beetje gezellig blijven in interviews, zeker live voor tv.

Ook fotojokt Linda de Mol met haar blad Linda frequent, bekende de tv-ster. Toch ging ze voor haar eigen foto uitgebreid trainen om er beter uit te zien. Dus toen niet fotojokken?

Leugens.nl gaat regelmatig publiceren over fotojokken.

 • Reacties

 • banVemmelen | 11/10/07 om 16:04

  gelukkig kan die vergelijking ook op “vanBemm”. Maar als je die vergelijking trekt ben je waarschijnlijk zelf ook mislukt!

  Photoshop is een geweldig programma. En doe er lekker mee wat je zelf wilt!

 • naam ² | 11/10/07 om 19:03

  ‘Fotojokken’

  Nou, ik heb het toch 10 minuten volgehouden op jullie site, dagdag.

 • maze | 16/10/07 om 14:59

  wrm krijg je dan niet op deze site , een mooie album met mooie voor beelden van fotojokken ??
  of is die eral ?

 • Michael | 24/10/07 om 10:00

  Zelf fotojokken met mooi fotomodelletje? http://demo.fb.se/e/girlpower/retouch/retouch/index.html

  (was getekend, http://www.reclamewereld.blog.nl)

 • Uiterlijk | 29/10/08 om 10:49

  Fotojokken is niet OK!
  Uiterlijk is slechts belangrijk als het innerlijk ok is.
  http://www.gezondheidsnet.nl/uiterlijk

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen