Wikipedia 

Mabel Wissen Smit

mabelenfriso.jpg

Schoondochter schikt zich naar de traditie van ons Koninklijk Huis.

Gelezen: NRC, New York Times, Herald Tribune

Prins Friso en prinses Mabel hebben vanaf een computer in Huis Ten Bosch, de woning van koningin Beatrix, informatie verwijderd uit het lemma over prinses Mabel in internetencyclopedie Wikipedia.

Het gaat om Princess_Mabel_of_Orange-Nassau, zoals mevrouw officieel nu heet. Het paar veranderde een strofe over de informatievoorziening rond de verhouding van Wisse Smit met crimineel Klaas Bruinsma. Er stond dat zij ‘incomplete and false information’ had verstrekt over deze zaak. Het koninklijk paar veranderde dit in ‘incomplete information’.

De woorden ‘and false’ zijn op 8 januari 2006 om 11:45 Nederlandse tijd verwijderd. Het IP-nummer van de computerverbinding was 194.123.230.36. Dat was van Paleis Huis den Bosch, eigendom van de schoonmoeder van Mabel Wisse Smit. Dat is koningin Beatrix die ‘de Leugen regeert’ ooit uitte. Dat was niet van toepassing op haar geslacht, maar op de pers.

De vervalste versie die ontstond staat hier. De zin waar het om gaat: “Wisse Smit and Prince Johan-Friso announced their engagement on June 30, 2003. Later that year, it turned out that she had given Queen Beatrix and prime-minister Jan Peter Balkenende incomplete information about the duration and extent of her relationship with drug kingpin Klaas Bruinsma.”

De redacteur die zich tooit met de naam ‘Bas Zoetekouw’ veranderde reeds om 11.34 uur de aanpassing. De oude vorm kwam terug, met als motivatie: “incomplete and false information” is a leteral quote from prime minister Balkenende”.

De premier sprak in 2003 na onderzoek dat Mabel ‘onvolledige en onjuiste informatie’ gaf over haar seks met drugsbaron Klaas Bruinsma. Dus kwam er geen parlementaire goedkeuring voor het huwelijk met Friso. Dat ging wel door. “Wanneer onwaarheid wordt gesproken, dan is daar natuurlijk geen kruid tegen gewassen”, aldus Balkenende.

De snelle bevestiging door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) voorkwam een rel. Ofschoon buitenlandse persbureaus het nieuws reeds de grens over stuurden, met name naar de VS en Australií«. Volgens de RVD jokte het paar in het kwadraat in Wikipedia op grond van hun eigen versie. Het had slechts een ‘onvolledig beeld’ opgeroepen van Mabel en Bruinsma.

Jokken of verzwijgen, was er een verschil? Overigens valt dit in de categorie ‘I did not have sexual relations with that woman.’ (Bill Clinton, 1998)

Vanaf Huis ten Bosch zijn in het Engelstalige Wikipedia-artikel over prins Friso ook aanpassingen gemaakt: over zijn studies en diploma’s.

De valse wijziging door Mabel Wisse Smit kwam aan het licht via de Wikiscanner. Een student

Zie ook:

 • Reacties

 • Richard | 08/10/07 om 07:31

  Ziet er niet slecht uit, deze site. Maar eum .. “plannen voor een redactie van tientallen redacteuren”? Leugentje om bestwil;-?

  Oh, het is trouwens ‘Mabe WISSE Smit’
  Zonder ‘n’. Anders staat het zo slordig

 • Johan | 08/10/07 om 08:55

  Verhaaltje verder niet gelezen zeker?

 • fran | 08/10/07 om 14:03

  ” Gedekt ” door de mantel der liefde ?

 • jeroen | 08/10/07 om 17:55

  Richard, ook jij kunt fouten maken, je bent de L vergeten.
  Staat zo slordig.

 • voor de poes | 11/10/07 om 13:57

  Jeroen en jij maakt nooit geen fouten ,nee jij bent natuurlijk perfect.

 • jw | 20/10/07 om 20:03

  Soort zoekt soort.

 • el hombre | 06/04/08 om 22:51

  Een goeie die van jou Jeroen (17.55).
  Maar haar naam was en is in intieme kringen de marmot en later werd dat mabel wippe smit.
  ps. jaaaah ik weet het eigennamen moeten met een Hoofdletter …behalve als zij die niet verdienen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen