Schaalvergroting stond voorop 

De schaduw van Zonnehuizen

Wanbeleid nekt antroposofische instelling

Gelezen: Volkskrant

Zonnehuizen…helpt mensen met een ontwikkelingsstoornis zich naar volle vermogen te ontplooien. We werken vanuit een antroposofische inspiratie. Dat betekent dat we uitgaan van de gezonde kant van het individu en ons richten op diens mogelijkheden, talenten en wensen. Op basis daarvan werken we aan de beperkingen die de individuele ontwikkeling in de weg staan.”

Gezonde kant van het individu, mogelijkheden, talenten, wezen. Wordt het tijd voor een behandeling van de bazen van Zonnehuizen in hun eigen oord?

“De antroposofische zorggroep Zonnehuizen uit Zeist, die in grote financiële problemen verkeert, heeft jarenlang klachten van personeel, cliënten en ouders over verslechterende zorg genegeerd. De toenmalige bestuurders en toezichthouders waren in plaats daarvan bezig met fusies, overnames, vastgoedontwikkelingen.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg sloot twee afdelingen van het Klinisch Centrum voor jeugd-GGZ aan de Utrechtseweg in Zeist, in het epicentrum van de antroposofische jeugdzorg.

Beschuldigingen:
* Verdwijning 20 miljoen euro
* Ongekwalificeerd personeel
* Dossiers weg
* Kinderen opgesloten
* Jonge kinderen met seks
* bedreiging van ouders

Charles Laurey is interim-bestuurder, net als eerder bij zorgconcern Meavita. Hij stelt vast dat dezelfde oorzaken spelen: bobo’s bezig met schaalvergroting, hun eigen portemonnee, cliëntelisme etc. in plaats van zorg.

Commentaar Zonnehuizen:

” Door de medewerkers van Zonnehuizen en verscheidene externe partijen wordt deze dagen hard geknokt voor het voortbestaan van Zonnehuizen en het continueren van de zorg die we bieden. Dat gebeurt via een herstelplan dat vraagt om een samenspel van veel verschillende (externe) partijen. Het is daardoor een delicaat proces waaraan met volle overtuiging, inzet en betrokkenheid wordt gewerkt.

Om dit proces niet te verstoren, kunnen op dit moment over de voortgang nog geen mededelingen worden gedaan. Vrijdag 23 september is een spannende dag. Dan worden namelijk belangrijke beslissingen genomen over de toekomst van Zonnehuizen.”

 • Reacties

 • Jan | 02/06/16 om 14:30

  oh, graag jullie reacties en verklaringen mailen naar prestant@zonnet.nl

 • Client | 09/06/16 om 12:52

  Ik lees effe terug. Zie wat Vincent en m van dam typen. Ik zal er dit over zeggen in de 3 jaar ervoor heb ik in ede op een reguliere instelling gezeten dat heb ik als prettig en in lijn met de maatschappelijke normen uit die tijd ervaren . Helaas mocht je daar niet langdurig verblijven . De huidige organisatie waar ik al 13 jaar woon begeleid /beschermd is ook zoals eerder gezegd oke . Als je afgaat op taalfouten sla je zo ie zo de plank mis . Me eigen vrienden danwel contacten weten exact dat er geen woord van gelogen is wat ik zei. Denk maar is over dit na : ik ben 33 en ervaar nu pas wat uitgaan is hoe oke de maatschappij dus is . Ouders geven hun kinderen huiselijke sfeer mee complimenten bepaalde vorm van zorgzaamheid . Instellingen voeden proffessioneel op . Als iemand nu complimenteus doet is t voor diegene een vluchtig en normaal iets voor mij is t vanuit t gevoel prettiger dan voor de gemiddelde persoon . T is dat ik weet met verstand dat t een normaal iets is maar t zegt iets over de hardheid waarmee een instellingsjeugd gepaard gaat datgene wat ik mistte mag ik nu zelf zien te reperaren . Met dank aan t buiten de maatschappij opgevoed worden en ook nog goeddeels zonder tv bijv. Dat is geen gemene laster zoiets heet eerder een jeugdtrauma die ik niemand gun . T punt is dat ik dat de zonnehuizen verwijt omdat in de reguliere instelling ervoor in ede bijv wel tv was bijv wel persoonsgerichte style van doen daarmee bedoel ik een kind naar bed brengen zoals ouders dat normaal doen . Maar ja dat mocht toen nog tegenwoordig moet er zakelijke afstand gehouden worden tussen personeel en client . Bedenk dan dit : als je kids opvoed zonder te troosten of zonder complimenten danwel huiselijke sfeer dat kan meer schade berokkenen dan menigeen denkt . Ik heb t geluk aan me zijde met me omgeving die dat snapt . T nadeel vd zonnehuizen was iig de enorme kloof tussen wat de directie wilde en een substantieel deel vd cliënten danwel ouders dus naast t zakelijke opvoeding komt er ook nog bij dat je niet te maken hebt met ouders waarmee je in conclaaf kunt als jeugdige over afspraken etc maar met een bestuurssysteem dat bepaald dat is in essentie een wereld van verschil. Dus sta niet gek te kijken als mensen daar een best vijandige mening op hebben of gevoel aan overgehouden hebben dat niet best is. Wat anderen al aangaven op de zonnehuizen destijds werd je opgevoed buiten de maatschappij dus met je 19e na langdurig verblijf heb je flink wat bij te leren inweze een achterstand fixen en dat is geen eitje kan ik uit ervaring zeggen. Ik ga sinds vorig jaar bijv pas uit normaal iets voor een 20 jarige maar ja ik kende t niet en t blijkt erg positief te zijn . Ik zeg meteen erbij ik hou fysieke afstand meer dan een ander bij t stappen ook dat komt voort uit voorzichtigheid en de hardheid waarmee ik ben opgevoed . T voordeel is dat t plaatselijke café me accepteerd als mens we zullen t er maar op houden t juiste volk waar ik btw veel waardering voor heb . Net als de mensen in de plaatselijke sportvisclub :)

 • ROB BRUNINGS | 21/07/16 om 21:09

  ik heb daar ook gezeten van 1960 tot 1965 dit wat von mijn tiende tot mijn vijftiende als ik niet wilde dat een juf aan mijn pimel zat werd ik met mijn hoofd in de batkuip onder waater geduwd zodat ik bijna stikte en deden ze het toch!
  of ik werd snacht`s opgesloten in de koolekelder waar de ratten over me heen liepen ik ben nu 65 maar heb er nogsteeds last van.

 • Ria | 27/07/16 om 15:55

  Beste Mensen/Ouders,

  Het word echt tijd om de Klokkenluiders in te schakelen of meldingen doen.
  Ik heb het al gedaan, er zijn inmiddels al heel veel klachten binnengekomen i.v.m. Intermetzo Zeist.
  U kunt ook kijken op http://www.klokkenluidersvg.nl
  U kunt vragen naar mevr. Joke haar tel nummer is
  034-3514663 zij zitten in Zeist.
  Samen staan we sterk aub mensen bel vandaag nog voordat hert te laat is!!

  groetjes Ria

Helaas, het is niet (meer) mogelijk om te reageren.