Vanuit Palestina naar het noordoosten 

Daar ligt Koerdistan

KoerdistanTurken boos: NOS Journaal volgde rebellenideaal.

Gehoord NOS ombudsman

De NOS heeft een ombudsman. Dat was tot nu toe weinigen opgevallen. Voortaan mag hij klachten behandelen op Radio 1. Met spannende leugens? Dat kunt u zelf beoordelen

De jongste ging over het NOS Journaal van 3 januari 20.00 uur. Die dag was er een zware aanslag op een bus met militairen.

Behalve beelden van de aanslag was er een kaart te zien waarop een gearceerd gebied als Koerdistan was aangeduid. Een Journaal-kijker vond dit ongehoord. En terecht. Vindt de ombudsman. De redactie van het NOS Journaal erkent dit. Terecht?

Wikipedia kent wel een Koerdistan en toont een afbeelding van de CIA databank. Ook de Britannica heeft een lemma Kurdistan, met een foto van een ‘bergachtig deel van Kurdistan’.

Is ‘Koerdistan’ dan een leugen of niet?

 • Reacties

 • recai | 12/10/09 om 17:08

  kurt devleti die bi yer yok bos kafalar

 • recai | 12/10/09 om 17:09

  reactie

 • Anti Turken | 16/10/09 om 22:11

  Geachte broeders en zusters,

  Ik ben toevallig op deze site terecht gekomen en de reactie’s gelezen. Ik wil ten eerste aangeven dat ik een koerdische afkomst heb. Wij wonen zelf in Turkije en ik ben daar ook geboren.

  Over Koerdistan gesproken:
  Misschien bestaat het niet meer, maar als jullie de Ottomaanse geschiedenis bestuderen zullen jullie zien dat zelfs zij dat bevestigden. Ik snap dat dit moeilijk te accepteren is. Toen de oorloog in turkije werd gevoerd, hebben zelfs mijn voor ouders meegevochten. Turkije is niet alleen door de TURKEN gevormd. Ik wil zelfs benadrukken voor degenen die zeggen dat het bloed op de turkse vlag dus niet alleen TURKSE bloed is. Mijn over groot opa is toen ook overleden dus er lag KOERDISCHE bloed op de grond. Turken die de Koerden haten moeten eens hierover na denken. Ik denk dat ze dan mij wel gelijk geven.

  Iedereen weet dat er Koerden leven in Turkije. Dit kunnen we niet ontkennen. Vanzelfsprekend spreken ze hun eigen taal. Voornamelijk in het oosten van het land. Deze mensen werden jaren lang gedsicrimineerd. De koerdische taal was verboden, Koerdisch zingen werd gestraft. Vinden jullie het normaal als er iemand in zijn eigen moeder taal muziek maakt en zingt en hiervoor het gevangenis in moet en zelfs uit het land wordt uitgezet. Grote voorbeeld = Nilufer Akbal.

  Koerden die in Turkije wonen werden spuug zat van al dat racisme. Gelukkig waren er een paar mensen die opkwamen voor de rechten van Koerden. voorbeeld = Abdullah Ocalan, Ahmet Kaya etc. Deze mensen werden ook gelijk afgehandeld. Abdullah Ocalan richtte de PKK op. Omdat PKK als een terror organisatie wordt gezien is hij dus opgepakt wat ik wel begrijp. Maar ik vindt dat PKK de enigste partij is die opkomt voor de rechten van de KOERDEN! Nederland is een vrije land met vrije meningsuiten dus ik vind dat ik ook kan zeggen dat ik voor PKK ben. Misschien pakken ze het fout aan. Maar dit is ook geprobeerd met woorden. Hoogopgeleide Koerdische mensen zijn afgeslacht zodat ze niks te zeggen hadden. Daarom de WAPENS! anders hoort niemand ons. Zo nemen ze de zaak serieus. De Koerdische vrouwen die geen Turks konden spreken hadden dus geen sociale contacten. In het oosten van het land werd er niet geinvesteerd. Alleen maar armoede. Geen scholen dus ook geen hoog opgeleide mensen. Het gaat er zeer slecht aan toe. En als mensen daar een eigen land met eigen vlag eigen cultuur en eigen taal willen mag dit opeens niet. Als de TURKEN zo veel van hun land houden waarom word er dat niet geinvesteerd in het oosten? Ze willen het oosten niet geven, ik durf te wedden dat er mensen uit het westen nooit in het oosten komen. Mischien een keertje in het jaar om een beetje te zwaaien net als Beatrix. (met alle respect voor Beatrix)

  Met vriendelijke groeten,
  BIJI SEROK APO
  BIJI KURD U KURDISTAN
  GOD BLESS KURDISH PEOPLE

 • extreemTURK- | 18/10/09 om 23:24

  Hallo,
  Ik kwam hier langs en zag de boven staande reactie’s waar ik echt niet blij om werd. Ze hebben het hier over koerdistan die ik eens niet op de wereldkaart bent tegen gekomen. Zo een land bestaat niet en zal ook nooit bestaan waarom mensen hier moeilijk om doen en mijn land TURKIJE zwart maken snap ik echt niet. 70 % koerden wonen in Turkije, eten en maken Turkse eten, ze praten Turks en dan komen ze hier ons en onze land zwart maken. Dan vraag ik me wel af wat ze nog in ons land Turkije doen en waarom ze eigenlijk turks praten. Maar volgens mij moeten ze juist dankbaar zijn voor de Turken en Turkije omdat we hun tog nog wel kunnen acepteren terwijl koerden ons vol op zwart maken. Ze zeggen dat abdullah ocalan en ahmet kaya voor koerden opkwam nou daarom zijn ze afgehandeld he? ik vind ook dat ze het beste hebben gedaan met die 2 gasten. Nou ze zeggen ook dat pkk voor koerd’se rechten opkomt nou daar geloof ik zeker niet in daar zal ook niemand er in geloven. Sommige mensen zeggen ik ben achter pkk ik ben voor pkk maar luister dan ooit zal pkk’s teroristen een van je familie leden vermoorden kijken wat jullie dan gaan doen en denken over pkk ..
  Als koerden nog zo door praten over mijn land, mijn cultuur zo ja dan zou ik zeggen koerden bouw je koerdistan op en laat mijn land TURKIJE en Turkse mensen met RUST, Zo nee dan blijf je maar TURKIJE en TURKSE mensen als maar respecteren dat hoort ook zo te zijn. ;) !!

 • trotse turk | 09/11/09 om 16:26

  koerden leven in een grot het word tijd dat jullie uit de grot komen en de waarheid gaan zien en niet maar denken koerdistan tja het doet pijn dat je geen land hebt, jullie leven als turkse burgers maar zijn nog niet blij? toen sadam er was werden jullie gewoon kapot geschoten en gepist in jullie bekken hahahaahah jammer dat die afgemaakt is door kk bush aanhanger van koerden maja alles faalt wat koerdistan steunt P.S. het bestaat niet maarja

 • Pinar | 12/11/09 om 00:44

  Allereerst wil ik opmerken dat het niveau van discussie erg snel daalt wanneer het op dit onderwerp aankomt. In Turkije is er een diep gewortelde geschiedenis versie van het land of het gebied wat we momenteel Turkije noemen. deze diep gewortelde geschiedenis versie brengt met zich mee dat het volk van jongs af aan in het onderwijs systeem tot in het leven van alle dag een gemanipuleerd beeld voorgeschoteld krijgt, met de nodige effecten van dien.

  Een kwalijke zaak echter dat Nederlanders van Turkse oorsprong die in Nederland zijn opgegroeid en ook in Nederland onderwijs hebben gevolgd, deze manipulatieve cultuur en gedachtegangen heeft overgenomen zonder enig kritisch denken toe te passen en dat terwijl ik het Nederlandse onderwijs systeem mag prijzen met de manier waarop zei een individu als individueel denker trachten te ontwikkelen.

  We leven in globale maatschappij, grenzen vervagen, culturen leren van elkaar, talen worden steeds universeler en wij hebben ruzie over een naam van een gebied gearceerd en wel of niet vermeld in een atlas.

  Als Nederlandse van Koerdische komaf, geboren in Istanbul en als politiek vluchteling naar Nederland vertrokken wil ik alleen maar vermelden dat we ons niet zo druk zouden moeten maken om simpele irrelevante issues. laten we kijken naar de toekomst waarin we wellicht in een jaar of 200 geen grenzen meer zullen hebben en waar iedereen wereldburger is. OP economisch financieel gebied zien we de geconcentreerde integratie van landen al plaatsvinden en dit zal alleen maar groeien. Wanneer de economie op hoge schaal geintegreerd is zal de politiek ook moeten buigen aangezien we in een kapitalistisch monetair systeem leven.

  relevante punten met betrekking tot het ‘issue’Kurdistan’ zijn schending van mensenrechten, jaarlijks tientallen kinderen die vermoord worden door het leger zonder enige rechterlijke eerlijke afhandeling en alle andere afschuwelijke dingen die plaatsvinden in Turkije waarin de waarde van de mens als individu en organisme op de laatste plaats neergezet wordt. laten we daar is open en eerlijk naar kijken en een oplossing zoeken, dan hebben we in ieder geval nog een toegevoegde waarde voor de achtergestelde mensen in deze globale maatschappij.

  En ik zou sommigen er ook willen wijzen dat dit soort onderwerpen niet samen te vatten zijn in 2 of 3 woorden met vervolgens 25 uitroeptekens. het ligt net iets complexer… Tot slot nog een laatste punt waarin ik een ieder Nederlands burger de waarde zou willen laten zien van de capaciteit om de taal uiterst goed te beheersen. Als jullie dan zo gedreven zijn om over dit onderwerp te debatteren zou het nog mooier zijn als je dat ineen taal doet die je volkomen machtig bent in plaats van de situatie die ik hier observeer.

 • Wikipedia is slecht ge-edit | 15/11/09 om 23:34

  Turken zijn een agressief en een voor andere volkeren intolerante nazi. Hier in Nederland goed samenwerken en in eigen land expres twee-deling scheppen. Leer je eigen volk wat het is om net zoals hier in Nederland de onderhandel geest in geheel het land en de wetten van ieder ander sociaal mens na te leven. Zorg voor een éénheid zonder pertinent zelf toegebrachte nationalistische pseudo aversie tegen een woord, want laten we eerlijk zijn dat zijn ’t maar gewoon, woorden zoals koerd of koerdistan. Laat iedereen in z’n eigen waarde, dat leer je hier en dat brengt je meer geestelijke rijkdom. Woorden hé, uiteindelijk draait het om de ‘REAL-deal’ en dat zijn de bronnen van het leven waar wij allemaal van willen kunnen genieten zoals water, voedsel en huizing/ geven is ook ontvangen. Gek genoeg staat dat binnenshuis en in de koran wel hoog op de sociale verlanglijst, leef ernaar. Wat hebben wij anno 2009 aan mensen die niet zich aan kunnen passen en wat willen leren van hun omgeving. Kansen genoeg dus creeí«r ze ook van een ander en sloop ze niet voor een ander. Check voor een voorbeeld de wikipedia pagina van het volk in deze kwestie, welke idioot gaat zo asociaal met woorden om? Precies diegene die het een ander niet gunt. Leef naar je geloof. Succes en kijk naar jezelf en VERBETER jezelf, dat doe ik ook.

Helaas, het is niet (meer) mogelijk om te reageren.