Maar hij liegt 'bewust niet' 

Ethicus gesnapt

Overname vragen in rubriek De Pers ontdekt. *)

Gelezen: NRC.

(Foto van Alexander von Schmid)

Een medewerker van De Pers speelde voor vragen leentjebuur bij The New York Times, zonder bronvermelding. Het vond plaats in de wekelijkse ethische rubriek.

Die vult Alexander von Schmid. Hij snijdt op zaterdag in De Pers kwesties aan die eerder in een vergelijkbare rubriek stonden van The New York Times.

Von Schmid grasduint voor inspiratie bij Randy Cohen. Diens rubriek in de NYT heet ‘The Ethicist’. Journalist Peter Vermaas keek voor zijn ontmaskering in het online archief van New York Times.

De Nederlandse epigoon heeft een antwoord klaar voor Vermaas: “Ik behandel algemene gewetensvragen. Daarbij is geen bronvermelding vereist. Ik wek niet de suggestie dat de gewetensvragen door lezers zijn ingestuurd. Dat zou ik pas doen als er bijvoorbeeld onder zou staan: Piet K. uit H. of zoiets dergelijks. Dat heb ik juist bewust niet gedaan.”

Cohen in NRC: “Hij bedondert zijn lezers. Die zouden moeten weten waar de vragen vandaan komen.” Maar Cohen kan er ook om lachen. ”The cheating ethicist: dit is echt fantastisch.”

Von Schmid doceert ook ethiek, onder meer voor het ‘International Master of Arts programme’ op de Rotterdam Business School en op het Rotterdams Instituut voor Informatica Onderwijs.

*) Dit artikel is gewijzigd op 15 november 2009. De term ‘plagiaat’ is verwijderd na aanhoudende verzoeken daartoe van de heer Schmidt. We vonden met hem dat ‘plagiaat’ in dit geval een te zwaar etiket was.

  • Reacties

  • Corben | 13/10/07 om 12:51

    geweldig _O-

  • bart van egmond | 07/03/10 om 17:38

    da’s nou mijn leraar :D

Helaas, het is niet (meer) mogelijk om te reageren.