Interview met voetballer die naar Barcelona zou gaan 

NRC, Volkskrant en de ‘kracht van fantasten’

group health pharmacy alt=”” />Maakt het wat uit als er tussen het aanhoudend oeverloze interviewgeleuter door sportjournalisten een uit de duim gezogen verhaal zit?

NRC Ombudsman en Volkskrant Ombudsman

NRC van 1 november 2010: ” Zaalvoetballer Andoni Urresti (31) maakt een opmerkelijke transfer. Hij wordt professional bij de ploeg van FC Barcelona. Andoni Urresti mag zich als eerste Nederlander professioneel zaalvoetballer noemen.

Werkte de 31-jarige oud-international futsal voorheen als vertegenwoordiger van sportkleding, binnenkort gaat hij aan de slag bij het futsalteam van FC Barcelona, waar topspelers tonnen aan salaris verdienen. Niet langer speelt Urresti voor een paar honderd man bij TZR FermoniaBoys in Roermond, maar voor duizenden toeschouwers in het Palau Sant Jordi en voor de televisie.

Hoe is FC Barcelona bij jou terecht gekomen? Ik denk dat ik een goede indruk heb achtergelaten. Met het Nederlands team speelde ik regelmatig tegen de Spaanse ploeg. Ook speelde ik in 2004 tegen Barcelona, dus ze hebben me regelmatig aan het werk gezien. Barcelona heeft op dit moment veel geblesseerde spelers. Daarom hebben ze contact met mij opgenomen.”

Volkskrant van vrijdag 12 november 2010: “Twee maanden geleden kwam het verzoek uit Spanje of Urresti interesse had om te komen spelen voor de Blaugranas. ”˜Eerst belde de secretaresse en vervolgens de teammanager mijn zaakwaarnemer op. Ze hadden videobanden uit het verleden gezien en ook recente beelden opgevraagd.’

Niet alleen op het veld, maar ook in de zaal is Barcelona een instituut. Het staat op dit moment tweede in
de División de Honor de Futsal, die als de sterkste ter wereld wordt beschouwd.” (hier het hele verzinsel)

BN/De Stem rook twee weken na de berichtgeving, ook in eigen krant, onraad en belde met trainers, de KNVB en met FC Barcelona. Er was niets bekend over een transfer van Urresti. Mijnheer de zaalvoetballer bleek zijn transfer naar Barclona te hebben verzonnen. De kwaliteitskranten vergaten te checken. Hoe gaan de Ombudsmannen van de kranten hiermee om?

NRC doet omslachtig over oorlog en moeilijk te onderscheiden leugens, want ook voetbal is oorlog. Onnodige prietpraat, evenals de conclusie: ” Dat is de kracht van fantasten. Je gelooft ze graag.”

De kern: “Moet een journalist dan alles checken wat iemand over zichzelf beweert? Nee, niet altijd. Maar wel als iemand zo onbekend is op de redactie als Urresti. De sportredacteur had nog nooit van hem gehoord. Collega’s kenden hem ook niet. Bovendien is het ook zaak de juiste vragen op de juiste plaats te stellen. Waarom wilde Barcelona hem? NRC Handelsblad vroeg het aan Urresti zelf.”

Ook de Volkskrant vindt het nodig eerst een inleiding te houden over oorlog, in dit geval een leugen van de Taliban, en verklaart vervoglens hoe het mis ging: “Bij de chef van de sportredactie was een telefoontje binnengekomen van de zaakwaarnemer van de voetballer die vertelde dat krant de primeur kon hebben. De stagiair belde de voetballer en ging naar Eindhoven voor een vraaggesprek. Het leverde een leuk verhaal op.”

“De zaterdag daarop plaatste de sportredactie een openhartig bericht waarin werd gemeld dat de voetballer zich de overgang naar Barcelona had gedroomd.

Achteraf zeggen de chef van de sportredactie en de ongelukkige stagiaire dat ze beter hadden moeten controleren of de feiten klopten. De chef: ”˜Dat reken ik mezelf aan.’

De stagiaire heeft de voetballer in Google opgezocht. Hij trof een aantal artikelen uit regionale kranten aan, waarin de overgang werd gemeld en een interview met NRC Handelsblad, waarin hetzelfde stond. De voetballer had bovendien dikke plakboeken.”

  • Reacties

  • Emmanuel Naaijkens | 19/12/10 om 16:10

    Het verhaal is nog veel smeuiger. Dagblad van het Noorden onthulde in 2007 dat zaalvoetballer Erik van der Laan uit Veendam een vergelijkbaar verhaal uit zijn duim had gezogen. Hij zou ook naar Barcelona gaan.
    Zie: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article2399243.ece/Barcelona-kent-geen-zaalvoetballer-uit-Veendam?override=web

  • P. Snot | 13/05/11 om 15:19

    Het bericht waarop ik reageer is wellicht oud nieuws, maar om deze jongeman zijn ongeloofwaardigheid nog maar eens te benadrukken: inmiddels gaat het verhaal de ronde dat deze notoire leugenaar (welke heilig in zijn eigen leugens lijkt te geloven) niet alleen dit verhaal de wereld in heeft geholpen en nog steeds blijft verspreiden, maar dat hij er ook nog meer duistere praktijken op na houdt zoals het oplichten van mensen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen