Media tuinen er massaal in 

Gegoochel voor Q-koorts vergoedingen

Vrijetijdshuis Brabant haalt uitgebreid de media met toeristen die vanwege de Q-koorts wegblijven. Onderliggend onderzoek deugt niet.

Uit een enquíªte van marketingclub Vrijetijdshuis Brabant onder toeristische verblijfsaccommodaties zou blijken dat de Q-koorts een negatieve invloed heeft op het toerisme in Noord-Brabant. Het Vrijetijdshuis wil dat het Kabinet de gevolgen voor de toeristische sector opvangt.

Maar voor een verband tussen Q-koorts en toerisme vormt de vragenlijst voor de enquete lang geen bewijs. Slechts 10 ondervraagde ondernemers hebben sinds de kerstperiode annuleringen gekregen. Die hielden vermoedelijk (!) verband met de Q-koorts.

Volgens Vrijetijdshuis signaleert 87 procent van de ondervraagde recreatieondernemers een stagnatie of afname van het aantal boekingen ten opzichte van een jaar eerder. Op 10 februari 2010 namen veel media het alarmerende persbericht van het Vrijetijdshuis over:

In een interview met de NOS werd vlot verteld dat ”˜de toeristische sector slachtoffer is van de Q-koorts’.

Een ANP-bericht Toeristen mijden Brabant vanwege Q-koorts:

“Het aantal toeristen dat komende halfjaar een overnachting boekt in Noord-Brabant, neemt sterk af door de Q-koorts. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Vrijtijdshuis Brabant onder ruim honderd Brabantse verblijfsaccommodaties.

Volgens directeur Frank van den Eijnden van Vrijetijdshuis Brabant signaleert 87 procent van de ondervraagde accommodaties een stagnatie of afname van het aantal boekingen ten opzichte van een jaar eerder.

Bijna de helft van de toeristische gastverblijven zegt van potentií«le gasten vragen te krijgen over de Q-koorts. Daarnaast heeft 10 procent van de accommodaties te maken met annuleringen vanwege de Q-koorts.”

Klakkeloze conclusies

Ondermeer AD, RTL, Omroep Brabant namen het klakkeloos over. BredaVandaag.nl doet er een schepje bovenop: “In West-Brabant is het aantal boekingen met 38 procent afgenomen.”

De Volkskrant verbindt in Q-koorts: toerist mijdt Brabant het onderzoekje met een eerder negatief reisadvies.

Het Eindhovens Dagblad kopte dat het toerisme ”˜enorm’ af zou nemen; BN/De Stem noemde de afname ”˜sterk’.

Geen onderbouwing

Maar wie de volledige resultaten van de peiling bekijkt, merkt al snel dat het allemaal wat genuanceerder ligt:

  • Het percentage van 87procent blijkt een creatieve optelsom:
  • Maar liefst 45 procent van de 102 respondenten die deze vraag hebben ingevuld, geeft namelijk aan dat het aantal boekingen tot en met de zomerperiode gelijk is gebleven ten opzichte van vorig jaar;
  • Volgens 31 procent is er sprake van een lichte afname van slechts 1 tot 10 procent van het aantal boekingen;
  • 11 procent constateert een afname van meer dan 10 procent.

In de enquíªteresultaten valt nog iets op: Het Vrijetijdshuis heeft per regio in beeld gebracht of de ondernemers een toename, een afname of een gelijk aantal boekingen noteerden. Hieruit blijkt dat:

  • 41 procent van de ondervraagde ondernemers in Midden-Brabant een toename in het aantal boekingen constateert;
  • 35 procent een gelijk aantal.
  • Dat terwijl juist in deze regio veel bedrijven zijn getroffen door de Q-koorts.

Maar er is nóg meer aan de hand met de vragenlijst. De belangrijkste vraag voor een mogelijk verband tussen Q-koorts en toerisme is: ”˜Heeft u sinds de kerstperiode annuleringen gekregen die (vermoedelijk) verband houden met de Q-koorts?’ Op deze vraag antwoordden:

  • 10 ondernemers: ”˜ja’;
  • een meerderheid van 92 ondernemers ”˜nee’.

Frank van den Eijnden, directeur van Vrijetijdshuis Brabant, geeft toe dat het woordje ”˜vermoedelijk’ in deze vraag belangrijk is: “Bij het opstellen van de vragen is rekening gehouden met het feit dat de redenen voor de meeste annuleringen niet bekend zijn.” Maar met dit belangrijke feit werd in het persbericht geen rekening gehouden; daar werd het belangrijke woord ”˜vermoedelijk’ weggelaten”¦

Het Brabants Dagblad schreef in december 2009 nog dat toeristen niet bang zouden zijn voor de Q-koorts. Opvallend is dat de betreffende verslaggever voor dit bericht contact heeft opgenomen met Frank van den Eijnden. Van den Eijnden gaf toen nog aan dat recreatieve bedrijven in Brabant geen annuleringen kregen en dat er nauwelijks bezorgde klanten belden.

Uitzondering

Op 25 januari twitterde Van den Eijnden op een vraag van Omroep Brabant zelfs nog: “daling toerisme op 1 bedrijf door q-koorts is nu nog uitzondering..”

Van den Eijnden houdt vol dat de resultaten van de enquíªte opmerkelijk zijn, omdat ”˜alle’ landelijke verwachtingen en prognoses (mede door de financií«le crisis) op een toename van het binnenlands toerisme zouden wijzen, terwijl in Brabant nu een stagnatie en afname zichtbaar is.

Een direct verband met de Q-koorts is niet aangetoond, integendeel. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) berichtte deze week nog dat er, mede door de crisis, in de voorjaarsvakanties in totaal minder vakantie wordt gevierd, maar dat de verdeling tussen binnen- en buitenland hetzelfde blijft.

De angst voor de Q-koorts lijkt bij recreatieondernemers en toeristen zelf bovendien nauwelijks te leven. De VVV-coí¶rdinatoren van de door Q-koorts getroffen gebieden Veghel, Helmond, Schijndel en Oirschot hebben geen enkele vraag gekregen over de Q-koorts:

Bernadette Keetels, coí¶rdinator van het VVV-agentschap in Schijndel, geeft aan dat ze tot nu toe geen annuleringen heeft ontvangen. “Meestal wordt bij ons op korte termijn geboekt, maar er zijn zelfs al boekingen binnen voor april.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen