Oranje Journaal - Deel 3 

Unter uns – Het blijft toch familie

Prins BernhardHet was weer een rimpeling in de verder spiegelgladde vaderlandse vijver waarin het oranje zonnetje zich spiegelt. Eerherstel voor Nazi’s”¦Hoezo Nazi’s?

Gelezen: Elsevier

Het weekblad berichtte over Duitse adellijke familie van de Oranjes. Die families waren fout in de oorlog. De ene kant is weer in genade aangenomen door Beatrix, op de andere kant rust nog steeds een Oranje-banvloek.

De gelukkigen die zijn teruggekeerd in de Oranje moederschoot zijn de nazaten van SS Obergruppenfí¼hrer Josias van Waldeck Pyrmont. In de kerker van ongenade moeten de nazaten van Adolf Friedrich Meckelenburg Schwerin zien voort te leven.

En die tak wil de ketenen afwerpen: Adolf (broer van koningin Wilhelmina’s echtgenoot Hendrik) allesbehalve een Nazi. Dus het is heel erg onterecht dat Beatrix hen in het verdomhoekje laat zitten. Elsevier tekende het op uit de monden van de betrokken partijen in de familieruzie.

Dat Adolf Friedrich geen Nazi was lijkt een leugentje voor bestwil. Hij was ere-voorzitter van de DNG (Deutsch Niederlí¤ndische Gemeinschaft), een club van elitaire Duitsers en Nederlanders die de economische banden tussen Nazi Duitsland en het koninkrijk wilden aanhalen. Veel leden van die club waren ook lid van het vriendenclubje van SS-baas Heinrich Himmler (lid van de DNG was ook Von Saher, de familienaam die de Goudstikker-collectie heeft teruggekregen).

De DNG functioneerde ook als middel om de economische infiltratie van de Nazi’s in het Oranje-koninkrijk van de jaren dertig te vervolmaken. Nederlandse economische machthebbers als F.H. Fentener van Vlissingen en H.M. Hirschfeld werkten zonder scrupules samen met Duitse inlichtingendiensten. De bekende econoom Arie van der Zwan heeft dat opgetekend.

Bernhard’s familie

Dus komen we weer bij Prins Bernhard. Die had in de jaren dertig zijn werkervaring opgedaan bij IG Farben NW7, de industrií«le spionage tak van deze Duitse multinational. (zie dit document over een vergadering van IG Farben NW7 met Prins Bernhard een maand voor de inval van de Duitsers in Nederland.)

Daarnaast was Prins Bernhard net als zijn broer Aschwin lid van de NSDAP. Prins Bernhard werd SS’er, zijn broer werd lid van de Brandenburgers. Dat was een commando-eenheid van de Duitse militaire inlichtingendienst Abwehr. Voor die zelfde Abwehr werkten Bernhards moeder Prinses Armgard en haar vriend kolonel Pantchoulidzew.

Elsevier zwijgt over de Nazi-connecties van de familie zur Lippe. Dat komt ook omdat deze directe familie van Prins Bernhard al vlak na de oorlog in genade werd aangenomen. De Oranjes moesten wel want ze konden moeilijk Prins Bernhard als ehemalig NSDAP-lid en SS’er uit Soestdijk verwijderen. Of Bernhards broer Aschwin in de banvloek doen. De banden met de Abwehr konden beter in de doofpot blijven. Zo vlak na de oorlog zou dat het einde betekend hebben voor de prille koninkrijkstraditie in Nederland waarbij de Oranjes – na het verscheiden van koning Willem III – weer enigzins populair werden onder het volk. Omdat een opgave van de foute familie van koningin Beatrix de troon niet meer doet wankelen doet Leugens een duit in het Elsevier-zakje:

  In totaal 18 leden van de familie zur Lippe werden lid van de NSDAP, enkele voorbeelden van foute familie van ons vorstenhuis:

 • Prinses Marie Adelheid zur Lippe 1895-1993
  Net als Ernst zur Lippe een propagandist van de SS, publiceerde in 1934 het boek ‘Nordische Frau und nordischer Glaube’.
 • Erfprins Ernst zur Lippe 1902-1987
  Al in 1928 als eerste Duitse prins lid geworden van de NSDAP. Ook lid van de SS en een belangrijke propagandist tot en met 1945 van de Blut und Boden-ideologie van de SS.
 • Prins Carl Christian zur Lippe-Weissenfeld 1889-1942
  SS-majoor
 • Prinses Christine zur Lippe-Weissenfeld 1890-1966
  Getrouwd met een persoonlijke assistent van Reichsfí¼hrer Heinrich Himmler.
 • Prins Stephan zu Schaumburg-Lippe 1891-1965
  Duits diplomaat en SS-majoor in Buenos Aires, Argentinií«. Prins Aschwin zur Lippe Biesterfeld onderhield in de oorlog ondermeer via de Argentijnse ambassade in Berlijn contact met zijn broer Prins Bernhard.
 • Prins Friedrich Christian zu Schaumburg-Lippe 1906-1983
  Neef van koningin Wilhelmina die na Ernst zur Lippe ook in 1928 vooraanstaand NSDAP-lid werd. Werd belangrijke medewerker van de minister van propaganda Goebbels.

(bron: boek ‘Royals and the Reich’ – Jonathan Petropoulos)

Reclame:
Maar zand er over. Allemaal geschiedenis zoals in dat vervelende boek van me waarin dat allemaal moest worden opgerakeld.

 • Reacties

 • Anna | 02/01/09 om 14:01

  voel me onpasselijk worden bij de naam Lippe; er lopen ook nog ergens een aantal Lippens rond ook van bepaald allure.
  What’s in a name…?

 • wim | 02/01/09 om 14:29

  Dit lezende zou toch elk weldenkend mensen tot de conclusie moeten komen: Weg met dat rapaille! Een hoogst ondemocratische, nazistische familie die slechts op eigen gewin uit is. Welke politieke partij durft de handschoen op te nemen en in haar partijprogram tot uiting laten komen dat een republiek voor een democratisch land het allerbeste is.

 • Rudolf Paul | 05/08/09 om 21:28

  Wist Bernhard toen hij met Juliana trouwde dat zij al een kind had gebaard, verwekt door haar eigen vader prins Henalsdrik?

 • Rudolf Paul | 05/08/09 om 21:29

  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/1942/beerput-oranje-1-de-zaak-marieclaire-r.html

 • Rudolf Paul | 05/08/09 om 21:41

  prins Hendrik bedoel ik natuurlijk — die met zijn 17 jarige dochter Juliana incest pleegde (was heel gewoon in die kringen, heb ik horen zeggen).

 • wimjansma | 09/11/09 om 23:28

  Ik meen ook een foto gezien te hebben van Claus van Amsberg in SS-uniform ! Ja, ook van de Hajot, maar daarvan kon je je kinderen niet onttrekken. Maar niemand werd verplicht in SS-dienst te treden. Dat deed je zelf !
  Laten we democratisch worden ! Laten we voortaan eens per vier jaar een president kiezen. Als die onderwereld-aspiraties krijgt nemen we gewoon een andere !

 • Maria Tenhumberg | 16/12/09 om 14:22

  Kinderachtige bijdrage.

  Dit bewijst helemaal niets. Natuurlijk was prins Bernhard lid van de Reiter-SS. Zovelen waren dat.

  Toch kun je pas mensen beoordelen op hun daden in de oorlog.

  Aschwin was officier in de Wehrmacht. Ik geloof niet dat prinses Armgard en kolonel Pantschulidschew lid van de Abwehr waren. Zij hadden een landgoed. Dat later zelfs gevorderd werd door de SS. Zij werkten zo goed zij konden, stonden onder druk.

  De Abwehr was overigens vanaf 1940 tot 1944 een bron van samenzwering tegen de NSDAP, tegen Hitler en tegen Himmlers politiek.

  S.g. dr. Hans Max Hirschfeld was overigens zelf ook van Joodse afkomst en bleef tot 8 mei 1945 aan als secretaris-generaal van EZ te Den Haag. Met instemming van de bezetters.

  Het ligt allemaal gecompliceerd. Lid van de Wehrmacht zijn kan en mag niet als misdaad gezien worden.

  Leden van het Rode Leger hebben zich veel ernstiger misdragen.

 • Untergang | 31/01/10 om 21:13

  Een mooi verjaardagscadeau voor Bea:

  http://www.deresearcher.nl/achtergronden/het-nazi-verleden-van-prins-bernhard-1911-2004

 • Marco | 07/03/10 om 04:45

  Deze familie deugt totaal niet, want zij gaat met het uitschot van de wereld in zee. Waarom vraagt het journaille Maxima niet wat zij ervan zou vinden, als Amalia bij haar zou worden weggenomen, en door anderen zou worden opgevoegd. Omdat Alex haar neukt, moet de natie de smeerlap Jorge Zorreguieta accepteren. Wanneer worden wij wakker en zien dat deze uitvreters het aanzien van Nederland schaden?

 • Erwin Lensink | 17/08/12 om 14:28

  @ Maria Ten Humberg
  Volgens mij verkondig jij onzin. Ten eerste staat er hierboven volgens mij niets over ene Max Hirschfeld…
  Verder staan er wel 2 SS-majoren van de familie Zur Lippe en een medewerker van Goebbels benoemd. De SS is wel heel iets anders als de Wehrmacht. Op die posities kom je echt niet per ongeluk terecht en dat geldt evenzeer voor de spionage afdeling van IG Farben in Parijs, waar Bernhard Zur Lippe zat…

  En als dat kinderachtig is, dan vraag ik mij wel af waarom zovelen, volgens mij zelfs circa 100.000 Nederlanders na de oorlog zijn veroordeeld voor slechts simpele zaken als een inactief NSB-lidmaatschap zelfs…??? Van mij hoeft men de familie Zur Lippe nu niet meer te veroordelen, maar moeten ze voor deze schandalige praktijken beloond worden???

  En dan daarbij beweer jij ook nog dat Armgard Zur Lippe maar zo in Nazi-Duitsland kon blijven wonen, terwijl Bernhard Zur Lippe -zogenaamd- fanatiek tegen Nazi-Duitsland aan het vechten was. De Nazi`s en SS-ers kennende lijkt mij dit zeer onwaarschijnlijk…

 • nelleke | 06/05/14 om 14:48

  En dan te bedenken dat I G Farben hofleverancier was van het cyklon B gas dat de Moffen gebruikten om de om en nabij 6 miljoen Joden te vergassen……

 • R.Meijer | 26/11/15 om 21:02

  Ons land is verraden door ons koningshuis en de polititiek om de nazi’s hier maar wat graag naar binnen te halen om van die ”elleindige” joden, zigeuners en chronisch zieken af te komen. Het waren en zijn zelf nazi’s en landverraders tot op de dag van vandaag. Nu zie je het weer gebeuren met een stel andere nazi’s. De islamitische ISIS met meer dan 90 % van de moslims als aanhang in eigen land waaronder ons koningshuis, de voltallige regering en bijna het gehele parlement om een heel autochtoon volk weg te zuiveren.

 • christina | 06/02/16 om 13:08

  Door mediasencuur, witteboordcriminaliteit en het blijven aantrekken van misdadigers en het Nederlandse volk ‘dom’ te houden kunnen de Nazi en junta nazaten over heel de wereld
  ongestoord vanuit Nederland onze Europese waarden en normen, rechten en plichten destabiliseren.
  Alle mensen van goede wil hebben de plicht om alle waarheid bekend te maken aan alle onwetenden. Alleen waarheid en gerechtigheid brengt vrede en rust.

Reageer op dit artikel:

*

*

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen