Twee clubs, één gedachte… 

De meeuw van de PVV en van de NSB

We hebben daar helemaal niets mee te maken, vindt Geert Wilders.

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders heeft een meeuw als logo. Het ‘Historisch Nieuwsblad’ citeert op haar website historicus Gjalt Zondergeld die de vergelijking trekt met de meeuw als symbool voor de NSB en haar jeugdbeweging.

“De meeuw kent een traditie als vrijheidssymbool, zoals de duif een symbool is van vrede. Daarnaast roept de meeuw nationale gevoelens op, omdat hij in dit land aan zee veel voorkomt. Dat zie je bij de NSB, maar ook bij de PVV, waar de meeuw zelfs een rood-wit-blauwe verendek heeft gekregen.

Voor een partij die vrijheid en nationalisme hoog in het vaandel heeft, is de meeuw een logisch gekozen symbool. Maar wel één, die door de geschiedenis besmet is. Tenzij de PVV graag wil lijken op de NSB, vind ik het heel dom om voor de meeuw als logo te kiezen.”

In het AD en de Volkskrant uit Geert Wilders zijn woede over de vergelijking. Hij noemt die het ‘werk van een zieke geest’.

Het logo van de Partij voor de Vrijheid is volgens Wilders twee jaar geleden ontworpen door een vormgever: “We wilden een positief beeldmerk en hij kwam met een vogel.”

Op het web zijn veel voorbeelden te vinden van logo’s die opeens gekoppeld worden aan het nationaal-socialisme. De Britse bank Barclays dumpte haar adelaarslogo omdat het bij een fusie met ABN/Amro teveel op een Duitse adelaar zou lijken.

Een logo nazi-verdacht maken lijkt een beproefde tactiek te zijn. Zo vinden we een campagne terug van Greenpeace Frankrijk gericht tegen oliemaatschappij ExxonMobil. Het merk Esso werd door Greenpeace afgebeeld als E$$o. Volgens ExxonMobil leek het teveel op het SS-symbool van de Nazi’s. Zou het?

 • Reacties

 • Tapeworm | 11/06/08 om 15:16

  Gjalt Zondergeld is actief SP lid in de gemeente
  Weesp. Zou zijn politieke voorkeur er misschien ook iets mee te maken hebben?

 • Rodehond | 11/06/08 om 17:30

  Gaat er een dag voorbij dat Wilders ergens niet ‘woedend’ dan wel ‘ziedend’ of ‘furieus’ is. Hij vind wel erg veel mensen ‘knettergek’ of ‘een zieke geest’. De historicus in kwestie beweert helemaal niet dat de partij van Wilders nationaal-socialistisch is, maar alleen dat het logo ‘besmet’ is.

  Geert, iemand zegt dat je een onhandig logo hebt gekozen. Is dat nou zo erg…?

 • Klukkluk | 11/06/08 om 23:03

  reactie

 • Klukkluk | 11/06/08 om 23:04

  Wat een bullshit. Radio Veronica was vroeger ook een NSB-zender met dat meeuwengekrijs in de jingles? Knettergekke vergelijking!

 • Ben | 11/06/08 om 23:19

  Klukkluk, inderdaad een kenttergekke vergelijking van je. Was Veronica een rechts-nationalistische politieke partij? Nou dan. Ik word een beetje moe van al die reageerders en weblogs die ineens overal meeuwenlogo’s vandaan halen en dezelfde onzinnige parallel trekken. Het gaat om politieke partijen, en in dit geval om een bedenkelijke symboolkeuze. Dat is de enige mogelijke vergelijking.

 • Klukkluk | 12/06/08 om 17:17

  @Ben
  Bedenkelijke symboolkeuze? Belachelijke spijkers-op-laag-water vergelijking is het.

 • ww | 17/06/08 om 08:41

  Dit is wel duidelijk Geert heeft de gelijk de rest van de wereld is knettergek.
  Mischien geen bewuste keuze van hem, voor mij bevestigd het wat ik al langer roep dat de PVV de nieuwe NSB is, dan je wel Geert om mij meer argumenten te geven.

  Niks bedenkelijke symboolkeuze, dit is gewoon het keiharde bewijs.

 • Anna | 18/08/08 om 22:22

  “Niks bedenkelijke symboolkeuze, dit is gewoon het keiharde bewijs.”
  ik denk dat hier het intellect van de heer Wilders ruimelijk wordt overschat. Ik denk niet dat hij (en de medewerker van de vormgevingsbureau) daadwerkelijk iets van de geschiedenis weten om met opzet voor zo’n logo te kiezen. Dat laatse baseer ik op het doen en laten van mijnheer Wilders, zijn uitspraken en showbizz strategien.

 • robmulders | 07/02/09 om 19:22

  Weer een rede om op Geert Wilders te stemmen

 • henry prince | 07/02/09 om 21:58

  De P.V.V. groeit tegen de verdrukking in.
  Ooit was er de grootste Nederlander aller tijden, die
  het gewone volk wakker schudde.
  Die konden ze vermoorden.
  Bij de zwaar bewaakte Geert Wilders wordt dat wat moeilijker.
  Daarom worden de meest gore en laag bij de grondse
  methode’s gebruikt om hem te breken!
  Ik trap daar dus niet in en stem vanaf de eerste mogelijkheid daartoe op de moedigste politicus die wij momenteel hebben.
  Het zijn juist die laffe praktijken richting de heer Wilders, die mijn goede keus bevestigen.
  Go Geert Go, mijn stem had je én hou jij zolang jij leeft.
  Over dat laatste maak ik mij overigens ernstige zorgen.

 • onderduiker | 12/06/09 om 15:15

  Ik had eerder het gevoel alsof er een nieuwe variant van de nazi adelaar stond weergegeven. In ieder geval heb ik toch sterk het idee dat Geert Wilders een wolf in schaapskleren is en er nog meer overeenkomsten zijn tussen de opkomst van de PVV als nationalistisch georií«nteerd partij in een tijd van economische crisis.

 • Daan | 27/06/09 om 14:34

  de meeuw hebben ze gekozen om drie redenen:

  1.)Hij schijt overal op
  2.)Hij maakt ongelofelijk veel herrie
  3.)Ondanks de bovenste twee, is het een beschermde diersoort

 • henk | 28/02/10 om 23:02

  wat een flauwekul

 • VVD-er | 06/04/10 om 16:13

  In mijn ogen is de PVV een fascistische partij, er zijn namelijk legio vergelijkingen:
  - Ze doen alsof ze sociale standpunten verdedigen, maar beperken bij elke wet waar ze voor stemmenm, de vrijheid van mensen.
  - Ze willen mensen onbeperkt kunnen vasthouden als ze verdacht worden van terrorisme. In Nazi-duitsland konden vijanden van de NSDAP ook eindeloos vastgehouden worden. (gevaar voor de rechtsstaat)
  - Ze spelen in op de angsten van mensen: Alle moslims moeten verdwijnen (PVV) – Alle joden, homo’s en Roma moeten verdwijnen (NSDAP) (de meeste duitsers wisten niet dat ze gedood werden)
  - Ze verdedigen Israel, omdat ze daarmee niet als racisten bestempeld kunnen worden.
  - Ze hebben een leider die alles bepaald (zie geschiedenis NSDAP)
  - Ze ontvangen geld van onbekende bronnen (NSDAP had dat ook)
  - In tijden van onrust slaan “volkspartijen” hun slag (NSB, NSDAP, PNF, PVV)
  - Ze zijn populistisch! (alle ondemocratische partijen zijn populistisch)

  Kortom, fascismus! Maar ik denk dat zijn logo door domme pech op dat van de NSB lijkt, of is het toch een geheime waarschuwing?

 • Peter Olsthoorn | 07/04/10 om 19:56

  Mijnheer Lolke,
  wilt u svp ophouden met uw eigen zaak steeds naar voren te duwen met off-topic reacties? We weten het nu wel…

 • Historica | 14/04/10 om 11:29

  “Ooit was er de grootste Nederlander aller tijden, die
  het gewone volk wakker schudde.
  Die konden ze vermoorden.”

  Bedoeld u nu Willem van Oranje? of misschien een recentere vermeend volksopschudder, Pim Fortuyn? Beiden komt zoveel eer volgens mij niet toe, aangezien het nog altijd Bolkestein is geweest die in 1994 de toon van het integratiedebat heeft gezet.

  Verder wordt hier over het hoofd gezien dat slechts de symboliek wordt vergeleken! Mede door zulke overhitte reacties als van de heer Prince maakt de PVV zich een ongeloofwaardige partij zonder ratio. Een debat moet men kunnen blijven voeren op feiten en geen emotionele praatjes.

 • Harry Rijpkema, historicus | 18/04/10 om 13:00

  volgens ‘Historica’ maakt de PVV zich een ongeloofwaardige partij zonder ratio. Dat lijkt me een goede typering. Kenmerkend voor De PVV zijn de radicale populistische uitspraken die vaak in strijd zijn met de feiten en eigen gedrag en het totaal ontbreken van goed onderzoek waarmee hun stellingname is onderbouwd.
  Zo rriep Wilders dat er tientallemiljoenen criminele moslims eutropa uitgezet kunnen worden. Onlangs weerde ‘financieel specialist’ van de PVV teun van Dijck dat we vanaf 1950 maar anderhalf jaar ouder geworden zijn, dit als argument tegen de AOW-verhoging. Het totaal ontbreken van goede screening van kandidaten is onlangs voor de PVV pijnlijk aan het licht gekomen.
  De keus van het NSB-gelijkende logo lijkt me daarom vooral ondoordacht en toevallig. Of de ontwerper dat ook ondoordacht deed of een grap uithaalde weten we niet.
  Dat de PVV met haar standpunten van alle partijen het dichtst staat bij de NSB geeft aanleiding tot tal van vergelijkingen í­s niet verrassend, zoals blijkt uit de bijdrage hierboven van ‘VVD-er.

 • Vincent van der Goes | 15/06/10 om 15:16

  Tendentieus en smakeloos om de vergelijking met de NSB te trekken vanwege die meeuw. Laten we nou gewoon eens praten over de inhoud. Uit het PVV partijprogramma, ik citeer letterlijk:

  - De PVV wil de vrijheid van rechters aan banden leggen. – Etnische registratie van iedereen
  - Heropvoedingskampen
  - De islam is vooral een politieke ideologie en kan dus op geen enkele manier aanspraak maken op de voorrechten van een godsdienst.
  - Afschaffen commissie gelijke behandeling.
  - Verbied koran, belast hoofddoekjes.
  - Alle islamitische scholen sluiten.
  - Op elke school en elk nationaal gebouw moet onze vlag wapperen.
  - Assimilatiecontracten. Niet tekenen of niet naleven = het land uit.
  - Alleen uitkeringen voor wie goed Nederlands spreekt.
  - Volledige immigratiestop voor mensen uit islamitische landen.
  - In artikel 1 van de grondwet verankeren we de joods-christelijke en humanistische wortels van Nederland als dominante cultuur.
  - Strijd tegen islam moet het kernpunt van ons buitenlands beleid worden (!)

  Dit lijken me punten waarop de kloof met de VVD (en het CDA) weleens groter kan zijn dan de sociaal / economische verschillen.

 • WCT | 09/09/10 om 14:15

  Politiek gedreven islamieten zijn bezig zich belangrijke posities en toenemende invloed te verwerven in Europa. Ze doen dat onder andere via politieke partijen. In Nederland met name via de PvdA, D66 en GroenLinks. De corrupte deel van het CDA wil moslims massaal de partij binnenhalen. Henk Bleker, Ab Klink en vorige voorzitster van het CDA, mevrouw Van Bijsterveldt, zei op een bijeenkomst van de Islamitische Universiteit Rotterdam dat het CDA ”žde moslims wil omarmen.” Beide CDA-leiders kozen voor een oververtegenwoordiging van islamieten op de CDA-Tweede Kamerlijst… Sinds maart 2007 is er één afgevaardigde in de CDA-fractie voor de 300.000 orthodox-christelijke kiezers van het CDA, terwijl er op de kandidatenlijst van het CDA drie islamieten stonden voor de slechts circa 2000 islamitische CDA-stemmers! Corrupte kliek omarmt potentií«le islamitische kiezers en leden van het CDA en neemt daartoe deel aan islamitische gebedsdiensten in moskeeí«n. Gevaarlijke prominenten bendes willen ook dat Turkije -met 80 miljoen moslims- in de EU komt. Ziet deze bende niet dat de islamisering van Europa dan nog sneller zal verlopen? Van de CDA-kiezers is 80 procent tegen deze uitbreiding. Veel CDA-kiezers zijn van deze feiten niet op de hoogte… Als de genoemde demografische ontwikkeling doorzet, kan de verwachting van de Libische leider Gaddafi en Somalische piraten in vervulling gaan. Gaddafi verklaarde 4 jaar geleden dat ”ž50 miljoen islamieten in Europa, met hulp van Allah, de islam naar de overwinning zullen leiden zonder zwaard, zonder geweer, zonder verovering. Over enkele decennia zullen zij het Europese continent hebben omgebouwd” (Le Figaro, 22 september 2006).
  Het behouden van de fundamentele waarden van onze democratie is vele malen meer waard dan de Moslimlanden politiek of olie geld…Je moet juist staan voor de vrijheidsrechten van Nederlanders, niet alleen van de Moslims.

 • Marco Hanekamp | 09/09/10 om 18:37

  En dan gaan VVD en CDA ook nog in zee met de PVV? Houzee zou je dan bijna denken. Och misschien komt er straks ook nog een symbool dat op een hakenkruis lijkt, op onze nationale driekleur……

 • Wietze | 15/09/10 om 23:15

  Die witte baan in het midden leent zich daar prima voor.
  Maar voor sarcasme is het nu al te laat denk ik .
  Bij de grensovergang bij Nieuweschans staat WELKOM IN NEDERLAND.

  Ik hoop dat ik nog meemaak dat dit ook echt zo is.

 • Gert | 16/11/10 om 22:14

  Ach jullie moeten niet zo zeuren, en wilders ook niet. De buitenlanders mogen blij zijn dan alles hier is zoals het is, want het is nog 1000 keer beter dan in hun vaderland (of veel/de meeste andere landen, en wilders moet zich niet zo aanstellen als hij een beetje commentaar over zich heen krijgt. Naar mijn mening gewoon een onhandige keuze, en zeker geen \”bewijs\”. Dan zul je toch echt een videoband moeten hebben waarop wilders vertelt over zijn tijd bij de NSB, maar sinds deze niet in zijn levensjaren heeft bestaan is dat een gesloten zaak.

 • Luitzen de Graaf | 18/11/10 om 21:59

  Een vogel kan voor vrijheid staan en dan voor een ieder. Een vogel kan vliegen waar die wil zonder dat hij tegen wordt gehouden door grenzen van cultuur. In die zin denk ik dan ook dat de vogel misplaatst is bij het gebruik van dergelijke partijen. Daarin tegen zorgen zij wel voor een andere visie en verandering wat opzich positief kan zijn en verbetering brengt.

 • UWV | 28/11/10 om 18:28

  @WCT “DE corrupte deel” ??
  Ik ben gestopt te lezen na de zoveelste taalfout. Leer je ABC, WCT.

  Voordat je een post plaatst, gebruik de correctie in Word effe.
  Want denk eraan; wie geen goed Nederlands spreekt moet weg toch?
  Ik zeg altijd: ‘Nederland is vol, maar een minder vol Nederland begint bij jezelf..’
  Leer spellen of ga weg ABC-WCT. Adios!

 • Henk und Ingrid hakkenbahr!!! stampff.. | 26/01/11 om 16:44

  Ach het viel toch wel mee met de NSB, net zoals het met de PVV wel mee valt. Ik kan me goed voorstellen dat Wilders zich heeft laten inspireren door het oude logo van zijn voorgangerpartij, volkomen terecht.
  De NSB kwam vroeger toch ook op voor Henk en ingrid. Nu heeft de pvv deze mooie taak overgenomen.
  Hulde voor zowel de NSB als de PVV!
  Geert je bent mijn grote blonde lijder hoor. Laat je maar niet aantrekken van die links mensen met hun subsidiehbiies en maar vriendelijk en tolerant blijven terwijl de hardwerkende nederlander en telegraaflezer hun kosten betaal1!!!!

 • Jan | 07/05/11 om 03:31

  De strategie van Wilders is succesvol PUUR doordat hij het Nazisme weet af te wenden door juist de Islam fascistisch te noemen. Onder het mom van dit argument blijkt hij in staat strafeloos nazistische propaganda-technieken te implementeren.

  Vergelijk eens die Fitna met Der Ewige Jude van de SS!!!
  Nu weer de meeuw. En dan nu nog zijdelings meeregeren ook. Ik ben bang voor dit soort mensen.

Reageer op dit artikel:

*

*

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen