Kijkers Radar verontwaardigd en bedroefd 

Staatloterij loog

Elke maand veertig winnaars, of acht?


Gezien: Tros Radar

De Staatsloterij zegt maandelijks 20 winnaars van een prijs van 100.000 euro en 20 winnaars van een prijs van 50.000 euro gelukkig te maken.

Dit is niet waar: het zijn er hooguit vier met 100.000 euro en vier met 50.000 euro. Dat berichtte het consumentenprogramma Radar van de Tros.

De achtergrond: de Staatsloterij drukt 18 miljoen loten. Daarvan worden er tussen de 3 en 4 miljoen verkocht. Maar ook de niet verkochte loten gaan mee in de trekking.

Dus zo’n 16 tot 17 van de 20 prijzen van een ton valt op een lotnummer dat niet is verkocht. Het volk wist dat aldoor niet. Althans 80 procent in het panel van het tv-programma zegt verrast te zijn.

Heel slim is het volk niet. Uit een peiling blijkt dat 40 procent niet weet dat voor de ‘Jackpot‘ van de Staatsloterij ook de niet-verkochte loten meetellen. Terwijl die pot toch regelmatig doorschuift naar een volgende trekking. Juist omdat er een nummer is getrokken dat niet is verkocht.

Presentatrice Antoinette Hertsenberg (foto) is niet in voor smoesjes van het staatsbedrijf. Het werkt. Het volk voelt zich beduveld, zo blijkt uit de reacties bij Tros Radar. Veel minder kans dan heel weinig kans op een grote prijs, dat pikken we niet.

Het is verongelijkt door het gejok van de Staatsloterij: “Zo voel ik het nu, gewoon opgelicht en mijn centen rechtstreeks in de zakken van de organisatie terecht komen.”

Gelukkig is er een veel betrouwbaarder alternatief voor de gokkers, zo merkt een andere kijker op het forum op: “Overigens stop ik met de SL, ik koop wel krasloten.”

De staatsloterij belooft het een en ander wat netter te benoemen. Want ze ‘hecht aan transparantie’, zoals dat tegenwoordig heet.

 • Reacties

 • Ramon | 02/11/07 om 15:47

  Ik wist wel dat er onverkochte loten meetelden voor de trekking, staat ook in het verhaal: als de hoofdprijs niet valt, dan moet dat wel op een onverkocht lot zijn.

  Toch, na de uitzending besloot ik om geen loten meer te kopen, als de cijfertjes voor je neus worden gehouden ziet het er allemaal niet meer zo rooskleurig uit..

  Dan speel ik liever in de Duitse loterij, maar dat laat de Nederlandsche staat weer niet toe, net als de Europese loterij..

  Waarom niet 2 hoofdprijzen als er een hoofdprijs niet is gevallen? Dat zou een stuk eerlijker zijn en nog steeds de moeite waard. En in de tussentijd wordt er dan ook nog eens belasting op de niet gevallen prijs geheven? 3×5 is in mijn ogen 15, en geen 12,1 :-(

 • marijke Gielis | 03/11/07 om 13:53

  De Staatsloterij krijgt van mij de koude douche

 • voor de poes | 04/11/07 om 14:26

  Als de staat er mee te maken heeft ,kun je er van uit gaan
  dat er gelogen en bedrogen wordt !!.

 • Jaap | 11/11/07 om 01:48

  Het is wel duidelijk dat we allemaal belazerd worden door deze “staats”loterij. Het zusje of broertje Dayzers kan er ook wat van. Je favorite datum krijgt er een aantal letter voor. Zo wordt ook daar de win kans erg klein. Een bedrag hoger als 3,50 zit er echter niet in. En het is vreemd dat je om de week zó’n kleine prijs wint. Ook hier is duidelijk de computer gemanipuleerd ! “Een oude sok onder je matras is nog de beste oplossing” O ja allemaal veel succes in de oudejaarsloterij. en een Gelukkig 2008

 • L.Vaessen | 08/04/08 om 14:29

  redactie,
  Ik heb geprobeerd TROS RADAR te openen, dit lukte niet, er moest iets geinstaleerd worden.
  Ik was op zoek naar het adres om mij aan te melden voor het geding dat er aangespannen wordt tegen de staatsloterij. Ik doe al meer dan 30 jaar mee aan deze loterij. Automatisch, dus ik ben behoorlijk belazerd.

  Kunt u mij het adres doorgeven om mij aan te melden.

  Met vriendelijke groet,

  Léon Vaessen

 • Jacqueline hooghart | 08/04/08 om 14:37

  Ik wil reageren op het progamma jongsleden van 7 april 2008.
  Waar ik me moet melden om ook mee te doen dat ik al die jaren beduveld ben.
  Ik doe al jaren atomatisch mee via me bank mee.
  Graag wil ik weten bij wie ik moet zijn om daar tegen in te gaan.

  Jacqueline Hooghart/Wegkamp

 • R.valkenaars | 11/04/08 om 14:37

  speel al jaren mee met een staatslot wat automatisch
  wordt afgeschreven van de giro.

 • omar | 10/07/08 om 21:08

  Staatsloterij,
  Hoe is het mogelijk dat de mens zich zo laat verlijden en ja ik schrijf het met een lange ij omdat we lijden aan een hoop van een beter toekomst. En daar weten mensen zoals de staatsloterij en de staat zelf goed gebruik van te maken. Het zijn oplichters, zielknijpers. Alsof het al niet zwaar genoeg is voor de meeste mensen. Maar er is een theorie die zegt; wie de bal kaats kan de bal terug verwachten. Dus het zal niet lang meer duren voordat zij degene zijn die moeten inleveren en het ergste voor hun is dat zij meer moeten inleveren dan € 14.50. Het is een schrale troost voor vele die jaren hebben meegespeeld maar het brengt wel een glimlach op vele gezichten en dat is toch ook wel wat waard. En weet je als we nu een half jaar geen loten meer zouden kopen bij de staatsloterij dan denk ik dat de regelgeving bij de staatsloterij snel veranderen en de kansen op winnen groter worden. Hoe kun je 18 miljoen loten draaien wanneer er maar 4 miljoen worden verkocht. Ze zouden net zoals ze op sigaretten, alcohol en voedingsproducten moeten vermelden wat het product inhoud en de gevolgen daarvan zijn. Want een reclame van “alles kan” dat is niet voldoende. Maar bijvoorbeeld “ALLES KAN MAAR DE KANS IS ERG klein” dat klinkt beter.

 • Ron(ald) van den Hout | 10/08/08 om 14:04

  Erg laat. Ik weet het, maar toch. Ik wordt in oktober 60 jaar. Sinds m’n 18e koop ik losse staatsloten. De ene keer één en de andere keer 3. Jaren lang heb ik ook automatisch meegespeeld. Als ik in al die jaren 5 x een tientje had en 1 x 80 gulden was ik een spekkoper. Qua euro’s heb ik zo’n 3 x eigen geldje gekregen. We zijn met z’n allen gestoord want we weten dat we belazerd worden. Je doet mee in de hoop een klapper te maken. Eerst voor je zelf (huis-boot) en later beloof je je kleinkinderen van; als opa wat in de loterij wint koopt ie een paard(je) voor je. Vele van die opa’s zijn reeds verbrand en/of begraven zonder wat te winnen. Ach, vroeger als kind zong je nog; Wat de toekomst brenge moge, Hij geleid des Here hand. Nu weet je dat je LOT bepaald wordt door een stelletje vieze gore bedorven mensen. Je mede mens. Waarvan die staatsloot mensen nieteens weten cq rekening houden met de medemens. Een hele enge wereld waar Balkenende vrolijk voorop loopt. Want hij is (zgn) de baas. Christelijke huichelaar in mijn ogen.

 • Eric | 26/11/08 om 15:43

  Wat een onzin. Als je meedoet, weet je dat de kans groter is dat je verliest dan dat je wint. De Staatsloterij keert ruim 60% van de inleg uit in prijzengeld, dus statistisch gezien krijg je 60% terug van je uitgaven.
  Als je daarvan uitgaat moet je dus niet meedoen.
  Mensen spelen mee vanwege de, uiterst kleine, kans om miljonair te worden. Want wees eerlijk, je hebt toch iedere maand weer de spanning.
  Vorig jaar is de website http://WWW.LOTENDELEN.NL gestart. Die verhoogt de kans op de jackpot, die je vervolgens wel met de overige deelnemers moet delen. Maar jouw deel hangt weer helemaal af van je inzet, die volledig vrij te bepalen is. Zo blijft het leuk, en je hebt gegarandeerd een deel van je inleg terug omdat er meerdere volledige straatjes worden gekocht.

 • ter.Stege | 11/01/09 om 12:47

  Wij worden allemaal geleeft van de wieg tot het graf DEze lijders den ken dat wij niet volgroeidzijn Dan nochmaar niet te spreken van banen verlies ,falisementen het einde is nog niet in zicht in de hoop dat wij dit overleven,mensen die hun huis uit moeten omdat ze het niet kunnen betalen, ook de energie word duurder. Maar ja kolijn zij van vis koppen kan je ook soep maken.Ik ga nu stoppen want ik word er niet goed van.Het beste allemaal.ter Stege

 • ter.Stege | 11/01/09 om 12:48

  reactie

 • ter.Stege | 11/01/09 om 13:04

  ROTTERDAM 11 JAN 2009REactie staatsloterij het is schandalig hoe hetnederlandsevolk in de maling word genomen met alles .INeuropees verband met de euro voor 45%.diverze DINGEN KWARTJE KOK.DE BANKEN IN GEBAKKENLUGT.PENSIOENFONDSEN VERKWANTSELD HANDELING MET VOORKENNIS .SPEKULANTEN .WORDEN BELOOND MET GOUDEN HAND DRUK.VERKOOP MET 50% KORTING koNKURETIE BEDING OF ZIJN WIJ ALTIJD BELAZERD.ZO WORD ERVOOR JE BESLIST BEN.

 • b V oENE | 10/09/11 om 22:16

  Lieve Staat….(Min van Fin) Als nu op de onkosten na die de Staatsloterij maakt, de rest van de inzet omgezet wordt in prijzen, dan zijn er heel veel mensen heel blij en vele daarvan gaan dingen kopen waarover BTW betaald wordt. Dus de mensen blij en de staat blij en zeker in deze economisch mindere/onzekere tijd. MAAR STOP MET DAT GEGRAAI !! Het zelfde geldt voor De Lotto met een kans van 1 op de 48.000.000…… Te zot voor woorden.

 • Dilek | 18/12/12 om 00:42

  Ik spreek dagelijks veel mensen, ik heb weleens gevraagd of ze ooit een prijs hoger dan 100 euro heb gewonnen. Van de 200 mensen die ik gesproken heb was er maar 1 die ooit 100 euro had gewonnen. Ik heb altijd gedacht dat de staatsloterij betrouwbaar was. Ik ben erg teleurgesteld in het vertrouwen hierin. Jammer genoeg zien ze niet in dat ze zichzelf hiermee hebben en niet ons . Als er echt prijzen zouden vallen dan zou er meer geld in de omloop komen bij de burgers omdat die dan van alles gaan kopen waardoor de winkeliers ook dingen verkopen en zo rolt het geld. Maar in nederland heb je het gevoel dat we met zijn allen in een sobere grijze massa moeten blijven wonen. Grote grijze massa waar geen kleur in zit. Alles word van bovenaf geregeld. Je dromen waarmaken? Socialisme is een broertje van communisme zo zie ik dat. Zelfs de hoop dat je ooit rijk zal worden door een prijs te winnen zit er niet in.

Reageer op dit artikel:

*

*

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen