Plagiaat oud-rector van de UvA 

Dymph van den Boom

Als rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nam Dymph van den Boom maatregelen tegen plagiaat. Zelf nam ze die gedragsregels niet zo nauw.

Gelezen: NRC, 4 juni 2019

Frank van Kolfschooten heeft tot in detail uitgezocht of de uitingen van Dymph van den Boom in toespraken en in haar proefschrift origineel waren, en zo niet, of ze bronvermelding toepaste. In het proefschrift uit 1988 van Van den Boom staan gekopieerde stukken tekst, net als in acht van haar tien openingstoespraken.

De UvA laat onderzoeken of Van den Boom, ook hoogleraar pedagogiek, regels voor wetenschappelijke integriteit heeft geschonden.

‘Wie imiteert, valt door de mand’, zei Van den Boom in een interview Vrij Nederland over haar strenge beleid om plagiaat aan te pakken

Dymph van den Boom zegt in een reactie: ‘Openingstoespraken zijn geen wetenschapsbeoefening… Ik agendeer in die toespraken als bestuurder een beleidsonderwerp en doe dat niet als wetenschapsbeoefenaar…

Wat betreft mijn proefschrift van meer dan 30 jaar geleden, word ik in dit artikel met toepassing van de regels van nu met terugwerkende kracht beschuldigd van plagiaat, terwijl er in die tijd geen regels en voorschriften waren zoals we die nu kennen.’

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen