Over de komst van Theo van Gogh naar RTL 

Frits Barend, Theo van Gogh en Fons van Westerloo

De reconstructie van een leugen van Barend over Van Gogh, tot 16 jaar terug in de tijd, na een beschuldiging van Van Westerloo.

Het heeft een paar maanden (te lang) geduurd, maar onze ‘waarheden’ reizen nu eenmaal traag. We gaven Frits Barend ruim de gelegenheid tot weerwoord maar op een aantal e-mails en telefoontjes reageerde hij niet.

Waar gaat dit over?

Naar aanleiding van de dood van Ramses Shaffy deed oud-RTL-directeur Fons van Westerloo in zijn column in De Telegraaf een bewering over zijn toenmalige medewerker Frits Barend. Hij dreigde met vertrek als Van Westerloo de talkshow van Theo van Gogh, ‘Een prettig Gesprek’ van AT5 naar RTL5 zou halen.

“Toen ik Theo van Gogh naar RTL5 haalde en hij eindelijk eens behoorlijk betaald kon krijgen voor zijn meesterwerkjes, dreigde Frits Barend met onmiddellijke stopzetting van zijn werk voor RTL, als ik de samenwerking met Van Gogh niet onmiddellijk zou beí«indigen.”

Over de begrafenis van Van Gogh: “In de rij rouwenden die zich op de tv verdrongen om iets over Theo van Gogh te zeggen zag ik, net zoals bij Hazes, Frits Barend. Over de doden niets dan goeds, zeker als dat goeds over alle netten op de radio en tv wordt uitgezonden.”

In HP/De Tijd reageerde Frits Barend desgevraagd:

“Het is volledig uit de duim gezogen. Van Gogh had gewoon een keer per week dat programma bij RTL, daar bemoeide ik me verder niet mee.”

En Frits Barend zei ook dat hij niet in de ‘rij rouwenden’ op tv was te ontwaren bij de dood van Van Gogh. “Ik ben de laatste die dat zou doen. Dat is aantoonbaar gelogen.”

Gojse nijd & joods narcisme

In de reacties onder het HP-artikel schrijft een persoon met een geheugen die linkt naar een artikel over Frits Barend, met daarin weer een citaat van Evelien Gans uit ‘In Gojse nijd en joods narcisme’ over de komst van Een prettig gesprek naar RTL:

“Zo hield de (sport)journalist Frits Barend zijn poot stijf toen RTL 5 Van Gogh wilde contracteren in verband met zijn succesvolle interviewprogramma Een prettig gesprek. Barend, met het programma Barend en Van Dorp een van de publiekstrekkers van RTL 5, speelde hoog spel en waarschuwde dat wanneer Van Gogh erin kwam, hij eruit ging. Hij won de strijd – Van Gogh bleef bij AT5.”

Dat boek hebben we gekocht en op pagina 83 staat deze opmerking. Er is veel aandacht voor de krenkende opmerkingen van Theo van Gogh over Joden, columnerend in aanklachten over antisemitisme. Frits Barend sloot zich daarbij aan.

Eveline Gans, desgevraagd, over al dan niet gelogen: “Frits Barend heeft me destijds al eens gezegd dat hij het niet leuk vond dat ik dit in mijn boek had opgenomen.”

Terug naar HP/De Tijd

Haar bron? Een artikel in – toevallig – ook HP De Tijd – van 29 oktober 1993 onder de kop ‘De Bijter en de Intrigant’. Arno Kantelberg, nu uitgever van ondermeer Esquire, schreef een kritisch verhaal over Frits Barend en Henk van Dorp.

Met toestemming publiceren we dit artikel, met dank aan HP/De Tijd. De redactie van het blad wist niet dat de anekdote waarvoor ze nu De Telegraaf citeerde ruim 16 jaar geleden al in de eigen kolommen stond:

“In zijn eentje wist de sportjournalist de komst van Theo van Gogh naar de nieuwe zender RTL 5 tegen te houden. Van Gogh scoorde met zijn interviewprogramma Een prettig gesprek op de Amsterdamse televisiezender AT5 hogere kijkcijfers dan Ischa Meijer.

En RTL, dat op zoek was naar een praatprogramma voor hoger opgeleide mannen, had in huize-van Gogh al over een mogelijke betrekking gesproken. Toen Frits Barend daar lucht van kreeg, heeft hij zich onmiddellijk tot de RTL-top gewend met de waarschuwing: “Als Van Gogh komt, stap ik op.”

Barend meent in Van Gogh namelijk een antisemiet te herkennen. Ischa Meijer presenteert nu driemaal per week een praatprogramma op RTL 5.”

Later kwam Van Gogh alsnog naar RTL 5. Bart in ’t Hout was destijds verantwoordelijk voor de opzet van het kanaal RTL 5, dat begin oktober 1993 begon met uitzenden. Hij herinnert zich ook:

“Frits Barend verzette zich verschillende malen tegen de komst van Theo van Gogh. Hij dreigde ook met vertrek, maar bleef toen Van Gogh kwam.”

Waarom nu ontkennen van dit, logische, verzet? Op die vraag gaf Frits Barend geen antwoord.

Nog dit:

Volgens Nova: “Minder bekend is echter dat Van Gogh zich altijd solidair opstelt ten opzichte van controversiíële en vervolgde andersdenkenden. Niet alleen geestverwanten als Pim Fortuyn of Theodor Holman (tevens zijn beste vriend) kunnen op zijn steun rekenen, maar ook zijn aartsvijand Frits Barend. Toen deze klappen kreeg van de Hells Angels, waagde Van Gogh zijn eigen hachje door in ‘Gogh’s Zondag’ voor hem op te komen.”

 • Reacties

 • Jan Dijkgraaf | 14/03/10 om 14:42

  29 oktober 2010 lijkt me een leugen.
  Groet,
  JanD

 • Rob de Boer | 14/03/10 om 15:03

  Beste Peter, Waar gaat dit nu helemaal over? Je zou je energie toch beter kunnen besteden aan het ontmaskeren van Grote Leugenaars. Dit soort kleine kruimelaars moet je toch gewoon lekker laten schuiven. Hoe meer aandacht je geeft aan deze geestelijke onderdeurtjes, hoe meer je hun narcisme streelt. Nee Peter, ga nou eens echt aan het werk op deze site!

 • Anis | 14/03/10 om 15:04

  Kan je tegenwoordig zeggen voor de hele HP, JanD. Goed dat je er over begint.

 • Evelien | 14/03/10 om 15:13

  Grachtengordelgeneuzel! Volstrekt eens met Rob. Deze mannetjes zijn geen knip voor hun neus waard. Druk bezig met hun eigen complottheorietjes. Wie is er nou geí¯nteresseerd in incestverhaaltjes uit omroepland? Al die baasjes zijn toch pathetisch? Lekkere stof om halfdronken over te ouwehoeren in een van die shitkroegjes aan de Amsterdamse grachten!

 • Co | 14/03/10 om 16:48

  Ga zo door Peter; het zijn immers de kleine leugens die tot de grote en verwoestende leugens leiden. ‘De kunst’ zit hem in het herkennen en blootleggen van de kleine leugen en waar deze toe kan leiden. (Staat in het geheel los van het postcodegbied waar de leugen ontstond.) Een nogal moralistische journalist die denkt in termen van ‘deugen en niet deugen’, heeft automatisch de plicht zichzelf ook langs dezelfde meetlat te leggen…

 • javier | 14/03/10 om 16:59

  wel aardige website alleen waarom staat er praktisch niets over het grootse mysterie van 9/11 op? durven jullie daar je vingers niet aan te branden omdat mensen met oa. het popular mechanics verhaal jullie gaan bashen? of zijn jullie er van overtuigd dat het onderzoek v/d 911 commision wel voldoende is wat een groot slap verhaal is wat 6 van de 10 leden zelf ook aangaven.

 • Sigmund | 14/03/10 om 20:48

  Dit is wel degelijk een grote zaak. Het is precies de reden, waarom er wereldwijd in de massa-media zo verschrikkelijk weinig kritiek op Israel valt te horen, te zien of te lezen. Al die Frits Barendjes houden al die Theo van Goghjes uit beeld. Kritiek op Israel is namelijk al snel (heeel snel) ‘anti-semitisme’…

 • anja | 15/03/10 om 11:01

  Prima artikel. Ga zo door, opdat wij ook de kleine leugen niet vergeten!

 • John | 20/03/10 om 06:38

  “”wel aardige website alleen waarom staat er praktisch niets over het grootse mysterie van 9/11 op?”

  Oh Grote God, daar heb je er weer een met 911 geneuzel.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen