'Wellness' ter redactie 

Volkskrant Hart en Ziel

De wekelijkse bijlage astro-tv, maar dan voor intellectuelen. En net als bij RTL en SBS helpt de commercie een handje.

Niet nieuw, maar wel modern: gesponsorde journalistiek: vroeger voorbehouden aan tijdschriften en vakbladen die het met de grenzen tussen commercie en redactie niet zo nauw nemen. Maar nu ook iets voor de bastions van journalistiek.

Zoals de Volkskrant: die met Hart en Ziel artikelen aanbiedt die door aanbieders van cursussen zijn geschreven: Neem de bijlage Hart & Ziel van de Volkskrant van zaterdag 30 augustus. Het artikel ”˜Werk aan je duurzame geluk’ is geschreven door een Volkskrant redacteur samen met een externe auteur, Onno Hamburger.

Hamburger geeft gratis de cursus ”˜Duurzaam geluk’ op Hartenziel.nl en houdt daar, ook gratis, een blog bij. Bij al die uitingen staat de naam van het bedrijf van Hamburger en/of een link naar zijn ”˜advies en trainingsbureau Van Harte en Lingsma’.

Grenzen zijn er om op te trekken en op te rekken. Zo heeft Hart en Ziel een groot verhaal geschreven over een ‘wellnesscruise’ van bijna 3.400 euro. Betaald door de aanbieder. Die ook groot adverteerde. En die de pseudoverkwikking voor tijdelijk welzijn aanbiedt ‘in samenwerking met de Volkskrant’.

De Ombudsman van de Volkskrant, Thom Meens (foto) keurt dit af. In milde bewoordingen. Uiteraard. Hij moet nog langer mee. Conclusie is loepzuiver: “Als je volhoudt dat onafhankelijke journalistiek kan bestaan op kosten van derden, moet je ten minste volledige transparantie voorstaan. Anders neem je de lezer niet serieus.”

De reacties onder het artikel zijn lezenswaardig.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen