CDA is de kwade rekenmeester: 

Rita: kosten pardonregeling een leugen

Geen 0,5 maar 6 miljard kosten van het blijven van de asielzoekers.

Gelezen: Volkskrant

Op 30 november 2006 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een regeling voor generaal pardon met 75 stemmen voor en 74 tegen. 27.500 immigranten die eerst waren afgewezen kregen alsnog asiel.

Volgens het kabinet kost het blijven de Nederlandse stat in totaal 485 miljoen euro. Dat is een leugen, zegt Rita Verdonk tegen de Volkskrant:

“”˜Het CDA heeft een gigantische draai gemaakt door opeens vóór het pardon te zijn. Ze zijn er heel goed in om dat te verbergen. Ze liegen gewoon! Daar krijg ik een vieze smaak van in mijn mond.”

Rita Verdonks heeft het laten berekenen. Ze komt op ruim 6 miljard euro in de komende twintig jaar. VVD-Kamerlid Henk Kamp kwam 10 maanden terug al op 6 miljard in twintig jaar, zo herinnert de Volkskrant-journalist Ron Meerhof zich nog. Dus Verdonk doet net of ze nieuws maakt, maar dat is niet waar. Maar dat was tien maanden geleden. Bent u niet wat laat?

Maar Rita heeft het onderbouwd, zegt ze:

 • De gemeenten ontvangen 3.400 per huishouden. Dat kwam volgens het kabinet op 55 miljoen euro. Maar dan zouden er maar 16.000 gezinnen zijn en het zijn er 21.725 huishoudens;
 • Staatsecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken gaat ervan uit dat 60 procent aan het werk gaat. Verdonk denkt 30 procent; gesteund door het CBS. Dat scheelt 40 miljoen in 2008, 170 miljoen in 2009;
 • Voor zorg- en huurtoeslagen etc. kosten 30 miljoen meer in 2008, 60 miljoen in 2009;
 • Bovenal: het kabinet houdt na 2009 op met de kostenberekening, maar Verdonk rekent 20 jaar.
 • Reageer op dit artikel:

  *
  To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
  Anti-spam image

  *
  To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
  Anti-spam image

  Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

  Omgangsvormen