Weer een uit de hand gelopen affaire 

Halsema’s huis in de fik (fok)

Website Fok schrikt van eigen vrijheid, en Rover ontslaat de vrijetijdscolumnist.

“Ik zou het buitengewoon toejuichen als iemand eventjes buitengewoon integer het woonadres van Femke Halsema opsnuffelt, en die tent buitengewoon integer in de fik steekt. Dat wijf verdient niet beter.”

Deze uiting verscheen onder de naam ‘Driek Oploper’ als column op de jongerensite

Er volgde eerst een ‘rectificatie’ van de eigenaar van Fok, Danny Roodbol. Nu kun je een mening niet rectificeren. En op Fok verschijnen veel heftiger uitingen en de beheerders toonden zich in een interview op Netkwesties.nl pleitbezorger van de vrijheid van meningsuiting

Maar Roodbol nam afstand van de column om een curieuze reden: “Columnisten genieten een grote vrijheid en aangezien ik niet alles persoonlijk vooraf kan controleren is de column geplaatst. Na het lezen van de column heb ik de column verwijderd om de simpele reden dat ik me, als eigenaar van FOK!, niet wens te scharen achter de in de column gedane oproep. FOK! is een groot aanhanger van de vrijheid van meningsuiting, maar in dit geval trek ik een persoonlijke grens.”

Het ging om satire, niet om een feitelijke oproep. Hoe misplaatst, ziekelijk of van bedenkelijk niveau ook, valt dit niet ruim buiten de vrijheid van meningsuiting van columnisten zoals we die ook juridisch kennen?

De eigen naam van de schrijver van de afbrandoproep is Rikus Spitshorst. Voorhem heeft het nog erger gevolgen. Hij is voorlichter van reizigersvereniging Rover en vanwege de column uit zijn functie ontheven. Dat meldt Rover-voorzitter Michael van der Vlis, zelf overigens van de PvdA. Spitshorst had afstand moeten nemen van zijn column. Hij maakte er wel excuses voor. Dat is niet genoeg volgens Rover.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen