Via vrienden van vrienden de wereld rond 

‘Mijn ex is een pedo’

Dat mag je niet zeggen op een besloten profiel van Hyves. Maar de wet overtreden in een obscuur, doch openbaar deel van internet mocht wel.

Gelezen: Volkskrant 6 augustus 2008, NRC, 24 juni 2008

Neem de zes graden van verwijdering: via een keten van maximaal zes andere personen die elkaar kennen is iedereen in de wereld met elkaar verbonden. En neem even het smoezenboek om ex-echtgenoten van hun kinderen weg te houden.

Dan is het vonnis van de rechtbank in Assen beter te begrijpen: een 31-jarige vrouw uit Drenthe maakte haar ex-vriend (en vader van haar 5-jarige zoontje) op haar Hyves-pagina uit voor pedofiel. Maandag werd zij door de politierechter in Assen veroordeeld wegens smaad.

Opvallend: de vrouw had een afgeschermd profiel op Hyves, dus louter toegankelijk voor haar ‘vrienden’. Maar ook die hebben ‘vrienden’ en weer ‘vrienden’; en in een stap of zes, zeven weet de hele wereld dat haar ex volgens haar ‘een pedo’ is.

Ook dat is openbaarheid, in weerwil van wat de advocaat van de verdachte meende: de opmerking is in besloten kring geplaatst. “De rechter oordeelde anders. Omdat iedereen die als vriend wordt toegevoegd de uitlatingen op de pagina kan lezen, achtte de rechter het Hyves-profiel wel degelijk openbaar.”

Dit is in tegenspraak met een vonnis van de Europese strafkamer in juni in een zaak van het extreemrechtse, inmiddels gesloten webforum Polinco (‘Politiek Incorrect’). Daar werden homo’s met ‘kruipdieren’, allochtone vrouwen als ‘ratten’ en joden als ‘schorem’ betiteld. De rechters vinden de betreffende site ‘onmiskenbaar homofoob, racistisch, islamofoob en antisemitisch’. Het is discriminatie, smaad etc.

Maar toch gaat Polinco vrijuit. De rechter vindt dat het om een hoekje op internet gaat, niet echt openbaar want je moet zoeken naar de informatie en je registreren om aan het forum deel te nemen.

Dit betitelt de strafkamer als ‘semi-openbaar’. Het is pas openbaar als je een aanmerkelijke kans loopt om er ‘onverhoeds mee te worden geconfronteerd’. Het OM gaat in beroep.

Misschien telt een waarschuwing bij de uiting voortaan ook: je mag het aan niemand doorvertellen”¦

Overigens is er nog onderscheid tussen belediging en smaad: iemand als ‘pedo’ betitelen is een feitelijke classificatie die noodzaakt tot bewijs. Iemand uitmaken voor ‘rat’ is een belediging. Misschien moet dat laatste maar helemaal vrij laten onder de vrijheid van meningsuiting?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen