Inname van de Rijksdag groot beeldbedrog 

Fotojokken met vermaarde Rus

Jevgeni Chaldei heeft ook een geplunderd horloge van een soldaat weggepoetst.

Gelezen: NRC, Tagesanzeiger,

Photoshop bestond nog niet. In 1945. Toen de Russen Berlijn bevrijdden. Of wellicht beter: kwamen bezetten. Want het gevolg was de verschrikkelijke DDR.

Op 30 april plantten Russische soldaten hun vlag op het Rijksdaggebouw. Maar officií«le fotograaf Jevgeni Chaldei kon geen plaatjes schieten want het gebeurde ’s nachts.

Een dag later haalden achtergebleven nazi’s de vlag weer van het gebouw. Na een paar dagen vechten verloren ze alsnog. Weer werd de vlag geplaatst. Khaldei was erbij. Hij verzocht twee soldaten om te poseren, een Georgií«r omdat Stalin een Georgií«r was en een Rus.

Bekend was al dat Chaldei het beeld voorzag van zwarte rookwolken door twee negatieven over lekaar te leggen, tijdens de gevechten genomen en van het planten van de valg. Maar hij blijkt nu ook van één van de soldaten een polshorloge te hebben verwijderd. Door die weg te krassen in het negatief de foto manipuleerde. Hier het origineel en het gemanipuleerde beeld:

Dat alles wordt nu bekend met een eerste tentoonstelling over het werk van Chaldei, zelf Oekraí¯ner. In Berlijn. Chaldei manipuleerde beeld als het zo uitkwam. Zijn antwoord op kritiek was altijd kort: “Het is een goede foto. En van historisch belang.”

Een erger leugen wellicht dan het fotojokken was het trouw volgen van opdrachten van het Rode Leger: Zijn soldaten waren heldhaftig. De Duitsers laf en ze veroorzaakten onnoemelijk leed. Vooral onder Sovjetburgers

In 1949 werd Chaldei in een golf van antisemitisme ontslagen bij Sovjet-persbureau Tass waar hij op 19-jarige leeftijd al begon in 1935. Maar hij overleefde de Stalin-terreur. Nadat zijn moeder al één jaar na zijn geboorte het leven liet tijdens een pogrom en zijn vader en andere familie door de Duitsers was vermoord.

In 1997 stierf hij, vergeten. Van de 200 (!) offcií«le Sovjet-fotografen tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de helft al tijdens de gevechten om het leven.

  • Reacties

  • Ton Biesemaat | 17/06/08 om 09:43

    In elk geval ook al in 2007 bekend, in het boek ‘Absolute War’ van Chris Bellamy wordt de aandacht gevestigd op de geroofde horloges.

  • Max | 28/12/11 om 21:05

    De Canadezen hadden weliswaar ons landje bevrijd, maar Stalin en Rusland hadden de moffen verslagen. Later werd onder andere onthuld dat Churchill nog voor de Duitse capitulatie SAMEN MET DUITSLAND en de VS de Sovjet Unie met atoombommen wilde aanvallen en, ook bijvoorbeeld, dat de VS Illuminatie de Duitse oorlogsmachine met miljarden steunde en na de oorlog in het geniep duizenden oorlogsmisdadigers in veiligheid bracht door ze naar de VS te smokkelen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen