Ziekenhuizen slaan direct terug: 

Consumentenbond liegt over gevaarlijke ingrepen

Bond zet 22 hospitalen op een zwarte lijst vanwege te veel risico’s bij ingrepen. Maar vaak voeren de ziekenhuizen die ingrepen niet meer uit.

Gelezen AD

De Consumentenbond geeft de Gezondgids uit. Deze week verscheen daar een ziekenhuistest in. Daarover ook een persbericht:

“Ziekenhuizen negeren norm riskante operaties

In diverse ziekenhuizen worden risicovolle operaties verricht, terwijl die ziekenhuizen daar te weinig ervaring mee hebben. Ruim 20 ziekenhuizen voldoen voor specifieke ingrepen al enkele jaren niet aan de minimumnorm”¦

Sinds 2003 gelden er minimumnormen voor twee ingewikkelde operaties met een grote kans op complicaties. Elk ziekenhuis moet minimaal 15 ingrepen aan de buikslagader (aorta) uitvoeren en minimaal 10 operaties waarbij een deel van de slokdarm en het bovenste deel van de maag worden verwijderd”¦

Ziekenhuizen die de norm niet halen staan voor de keuze: of ze stoppen met de riskante operaties of ze zorgen ervoor dat ze het jaar erna de norm wel halen. Onderzoek wijst uit dat 22 van de circa 100 Nederlandse ziekenhuizen die regel de afgelopen vier jaar hebben genegeerd.”

Ziekenhuizen zijn woedend om dit onderzoek van de Consumentenbond en komen met een kort persbericht:

“De NVZ distantieert zich volledig van de uitkomsten van dit onderzoek. Ten eerste heeft de Consumentenbond onderzoek uitgevoerd dat al door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was uitgevoerd. De IGZ heeft in juli 2007 ook al aangekondigd actie daarop te zullen nemen.

Ten tweede bevat zowel het onderzoek als de presentatie van het onderzoek diverse fouten. Zo wordt van sommige ziekenhuizen ten onrechte beweerd dat zij riskante operaties uitvoeren.”

Zeker de helft van de ziekenhuizen op de zwarte lijst van de bond voert die twee operaties niet uit of is daar in 2007 mee gestopt. Volgens de IGZ halen hooguit vijf ziekenhuizen de norm niet en heeft ze die in het vizier.

Hoe kan dat? De woordvoerder van de bond: “We hebben alle ziekenhuizen een vragenlijst gestuurd. Daarop konden ze ook het aantal ingrepen invullen. In een aantal gevallen staat er nul. Sommige ziekenhuizen hebben erbij gezet dat ze die ingrepen niet meer uitvoeren. Maar de ziekenhuizen die dat niet deden hebben we op de zwarte lijst gezet.”

Maar ging er dan geen lampje branden dat ziekenhuizen als ziekenhuizen ‘nul’ ingrepen deden ze die misschien hebben geschrapt?
“Nee, want we deden de hele periode 2004-2007 en het kan toeval zijn. Ze kunnen net zo goed op 2 januari 2008 wel weer opererer.”

Als gevolg van de reacties is het lampje wel gaan branden bij de bond en volgt nader onderzoek en rectificatie: “We bellen de ziekenhuizen met nul als opgave alsnog op. We publiceren de namen van gestopte ziekenhuizen op onze website.”

  • Reacties

  • Jack L. | 05/06/09 om 09:01

    Dus omdat het personeel in ziekenhuizen te stom is om een vragenlijst van de Consumentenbond in te vullen, is de Consumentenbond aan het liegen?

    Die logica gaat boven mijn pet.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen