Liegen in het kwadraat kan er nog wel bij 

Geen dief maar een zoeker naar inspiratie

Ada BoermaMaasdriel heeft wél een originele burgemeester. Als het om verklaring van haar plagiaat gaat.

Gisterochtend kwam naar buiten dat Ada Boerma-Van Doorne een diefje is. De nieuwe CDA-burgemeester van Maasdriel ‘citeerde’ in haar installatiespeech elf keer uitgebreid een ander.

Dat waren niet verschillende anderen, first health pharmacy maar één en dezelfde bron: de installatiespeech van burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen.

En wat zegt de burgemeester? “Ik had het benauwd, zat vreselijk in de rats, kwam in tijdnood en heb vervolgens leentjebuur gespeeld bij Thom de Graaf. Mijn nederige excuses en ik laat dit nooit meer gebeuren.”

Nee, er moet nog een leugen bovenop met deze verklaring:

“Bij velen is nu de indruk gewekt dat de speech van burgemeester Boerma bijna één-op-één is overgenomen van die van burgemeester De Graaf. Die indruk is onjuist.

Correct is dat burgemeester Boerma zich bij de samenstelling van haar speech deels heeft laten inspireren door teksten van anderen, waaronder die van burgemeester De Graaf.’ Maar: ”˜Het overgrote deel van haar speech is geheel oorspronkelijk en van haar eigen hand.”

 • Reacties

 • Cees Sips | 12/01/08 om 07:20

  VVD fractie Maasdriel verwerpt gedrag van burgemeester mevrouw A.H. Boerma – van Doorne en collega-raadsleden.
  Woensdag 9 januari 2008 is er in de plaatselijke en landelijke media veel aandacht besteed aan het plagiaat door burgemeester A.H. Boerma – van Doorne gepleegd.
  Theo Kooijmans uit Rheden heeft dit plagiaat ontdekt en publiekelijk gemaakt. Het VVD raadslid Cees Sips heeft hier op 16 december 2007 melding van gemaakt in zijn persoonlijke weblog.
  De VVD-fractie heeft zich tot nu toe niet uitgesproken over deze kwestie. Met dit persbericht willen we ons standpunt kenbaar maken.
  De VVD fractie is diep geschokt dat het plagiaat van mevrouw A.H. Boerma – van Doorne niet veroordeeld is door de collega-raadsleden. In plaats daarvan is een poging ondernomen de aandacht af te leiden door de VVD fractie in een kwaad daglicht te stellen. Wij beschouwen de poging van het CDA en Groen Links om de boodschapper te vermoorden als ver beneden de maat en dus verwerpelijk. Niet de VVD-fractie, maar mevrouw A.H. Boerma ­ van Doorne heeft verwijtbaar gedrag vertoond. Door haar optreden heeft ze Maasdriel negatief in de publiciteit gebracht.
  In plaats van het aanbieden van haar verontschuldigen is er een persbericht verschenen, waarin het plagiaat wordt ontkend. Met dit persbericht wordt de kwestie alleen nog maar erger. In plaats van ruiterlijk toegeven bevat het persbericht een pertinente onjuistheid.
  In het persbericht staat: í¢â‚¬ËœCorrect is dat burgemeester Boerma zich bij de samenstelling van haar speech deels heeft laten inspireren door teksten van anderen, waaronder die van burgemeester De Graaf. In delen van haar speech maakt zij hier ook gewag vaní¢â‚¬â„¢.
  Nooit heeft mevrouw A.H. Boerma ­ van Doorne tijdens haar installatiespeech aangegeven dat ze citeerde uit de toespraak van Thom de Graaf. Eíƒ ©n maal heeft zij het woord citaat gebruikt. Ze deed dit precies op de plaats waar ook Thom de Graaf dat woord gebruikte in zijn speech toen hij zijn vader citeerde.
  Naar de mening van de VVD-fractie heeft mevrouw A.H. Boerma – van Doorne door haar optreden het imago van Maasdriel, het ambt van burgemeester en daarmee het openbaar bestuur en de plaatselijke politiek beschadigd.

  Noot: overigens was de vader van Thom de Graaf ooit burgemeester van oud-Maasdriel.

  Website: http://www.ceessips.nl

 • renzo | 13/01/08 om 18:04

  een politicus liegt. What’s new

  als een politicus ademhaalt liegt ie al

 • Theo Kooijmans | 20/01/08 om 14:20

  Ada Boerma blijft stug volhouden dat ze geinspireerd was. Terwijl de bewijzen op tafel liggen. Dat maakt alles nog erger.
  Een synoniem voor plagiaat is “letterdieverij”.
  En dat is het. Diefstal van andermans gedachtengoed.

  Thom de Graaf beperkt zich in het openbaar tot de subtiele opmerking dat zijn welkomstrede voor 100% zelf geschreven is.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen